Nizozemska je pobjednik Eurosonga 2019.

Vrijeme:2 min, 49 sec

S osvojenih 492 boda nizozemski pjevač Duncan Laurence pobijedio je na ovogodišnjem Eurosongu održanom u Tel Avivu. Svojom je baladom Arcade osvojio sve simpatije gledatelja. U finalu je nastupilo 26 zemalja, a ovogodišnji moto bio je “Usudi se sanjati”.

U show programu, uz Conchitu Wurst, Gali Atari i ostale u Tel Avivu nastupila je i kraljica popa Madonna! Izvela je jedan od najvećih hitova Lika a Prayer, u povodu njegove 30. obljetnice, te u suradnji s američkim reperom Quavom svoj najnoviji singl Future, piše HRT.

U velikom finalu nastupili su predstavnici Malte, Albanije, Češke, Njemačke, Rusije, Danske, San Marina, Sjeverne Makedonije, Švedske, Slovenije, Cipra, Nizozemske, Grčke, Izraela, Norveške, Ujedinjenog Kraljevstva, Islanda, Estonije, Bjelorusije, Azerbajdžana, Francuske, Italije, Srbije, Švicarske, Australije i Španjolske.

Službeni dio programa zaključio je Španjolac Miki pjesmom La Venda. Australska predstavnica Kate Miller-Heidke pjesmom Zero Gravity letjela je po eurovizijskoj pozornici i oduševila sve prisutne u dvorani. Švicarski predstavnik Luca Hänni pjesmom She Got Me još je jednom rasplesao i prodrmao arenu Expo u Tel Avivu. Srbiju je predstavljala Nevena Božović pjesmom Kruna.

Mahmood je pjesmom Soldi predstavljao Italiju, a nastupom je pokazao da ne bi bilo čudno da ga večeras vidimo kao pobjednika. Francuski predstavnik Bilal Hassani pjesmom Roi sa svojim pratećim plesačicama ovogodišnji slogan Eurosonga pretočio je originalan nastup.

Azerbajdžanski predstavnik Chingiz pjesmom Truth pokazao se kao jako dobar vokalist na što je publika odlično reagirala. Bjeloruska predstavnica, najmlađa među natjecateljima, Zena pjesmom Like It šarmirala je mlađi dio publike. Šarmantni estonski predstavnik Victor Crone izveo je pjesmu Storm. Islandska grupa Hatari pjesmom Hatrið mun sigra pokazali su da se na Eurosongu mogu čuti različiti žanrovi pjesma te vidjeti raznoliki modni izričaji.

Michael Rice predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva pjesmom Bigger Than Us predstavio se publici u odličnom izdanju. Norveška grupa KEiiNO pjesmom Spirit in the Sky kao da su prizvali neka pradavna vremena. Izraelski predstavnik Kobi Marimi, očekivano, svojim je nastupom i pjesmom Home izazvao pravu euforiju. Grčka predstavnica Katerine Duska izvela je pjesmu Better Love. Ciparska pjevačica Tamta pjesmom Replay ponovila je sjajan nastup koji ju je i doveo u finale.

Slovenski predstavnici Zala Kralj i Gašper Šantl ostali dosljedni Sebi i zasluženo dobili buran pljesak publike. Švedski predstavnik John Lundvik izvedbom pjesme Too Late For Love oduševio je prepunu arenu, gotovo 7000 ljudi za vrijeme njegovo nastupa bilo je na nogama. Impresivna Tamara Todevska ponosno je pjesmom Proud predstavljala Sjevernu Makedoniju. San Marino je predstavljao Serhat pjesmom Say Na Na Na te rasplesao publiku. Danska predstavnica Leonora izvela je Love Is Forever, veselo, nježno i opušteno te mnogim prizvala sjećanje na djetinjstvo.

Miljenik publike, ruski predstavnik Sergej Lazarev izvedbom pjesme Scream je, baš kao i u polufinalu, izazvao pravu buru u publici. Njemački duo S!sters s istoimenom pjesmom poručile su svim ženama da trebaju biti jedna drugoj podrška. Češki band Lake Malawi pjesmom Friend of a Friend pobrao je sve simpatije publike. Albanska predstavnica Jonida Maliqi svoju je pjesmu Ktheju tokës o albanskoj emigraciji otpjevala kompletnu na albanskom. Veliko finale otvorila je predstavnica Malte Michela pjesmom Chameleon.

Za pobjedu na Eurosongu borilo se 20 zemalja koje su svoj nastup izborile u poluzavršnicama, zatim zemlja domaćin, Izrael, koja je to osigurala lanjskom pobjedom, kao i pet zemalja koje su u završnici izravno: Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka i Španjolska jer daju najveći financijski doprinos Europskoj uniji radiotelevizija koja producira natjecanje.

 

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori