VIDEO/ “HERCEG BOSNO, SRCE PONOSNO” NA SKUPU HDZ-A Merkel govorila na hrvatskom, Weber o temelju Europe

0

Nacionalizam je neprijatelj koji želi uništiti Europsku uniju, a domoljublje nije u suprotnosti s europskim vrijednostima, poručili su u subotu na predizbornom skupu HDZ-a njemačka kancelarka Angela Merkel i Manfred Weber, vodeći kandidat EPP-a za budućeg predsjednika Europske komisije, izvještava Vecernji list.

– Naše vrijednosti su to što možemo biti ponosni na svoju zemlju – domoljublje i EU nisu u suprotnosti. A nacionalizam je protivnik koji želi uništiti Europu i to moramo jasno reći – rekla je Merkel koja je u subotu stigla u Zagreb kako bi se sastala s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i sudjelovala na velikom predizbornom skupu HDZ-a i Europske pučke stranke (EPP) uoči europskih izbora.

Merkel je pred tisućama pristaša HDZ-a u zagrebačkoj Ciboni rekla da je EU projekt mira, slobode i blagostanja.

Merekl: Europa je projekt mira, slobode i blagostanja

“U Njemačkoj sada imamo 74 godina mira. Vi ste još devedesetih imali rat i znate što to znači i zato je toliko važno da sačuvamo taj mir”, a to se može samo ako se s jedne strane zastupa nacionalni interes, no s druge strane i da “budemo u stanju staviti se u situaciju drugoga i graditi mostove”, “da u Europi pronalazimo zajednička rješenja”. – Europa je projekt slobode, vi znate sami da sam ja živjela isto u diktaturi, da ja tada nisam mogla putovati i doći u bivšu Jugoslaviju. Prije 30 godina Njemačka se ujedinila. Radimo na tome da imamo ista prava – rekla je Merkel.

– Biti ponosan na svoju zemlju, a istodobno izgrađivati Europu to nije kontradiktorno – rekla je i dodala da nacionalizam prodire i pokušava uništiti projekt Europe.

– Nemojmo zaboraviti izgraditi blagostanje za naše građane. Hrvati koji žive u Njemačkoj su most, ali moramo raditi na tome da Hrvati imaju blagostanje i u svojoj zemlji – kazala je kancelarka.

Svoj je govor zaključila na hrvatskom jeziku, poručivši: “Izađite na izbore, podržite Europu mira, slobode i blagostanja. Podržite EPP i HDZ. Podržite Manfreda Webera i Karla Resslera!”.

Gordan Jandroković obratio se prvi okupljenima u dvorani. Rekao je kako sloganom ‘Hrvatska za generacije’ žele pokazati da im je stalo do svakog čovjeka u Hrvatskoj te da žele poslati poruku da su zahvalni svim ljudima koji su gradili Hrvatsku. Zahvalio se braniteljima, znanstvenicima, umjetnicima, sportašima… “Recimo NE jalovoj ljevici i njezinoj demagogiji i populizmu, kojim se želi pokazati većim domoljubima od nas”, rekao je Jandroković, poručivši kako HDZ to neće dopustiti, kao ni podjele u hrvatskom društvu.

“Recimo DA zajedništvu, ljubavi prema domovini, odgovornosti i stručnosti i našim kandidatima na europarlamentarnim izborima i našim prijateljima, HDZ-u i Hrvatskoj”, istaknuo je Jandroković čije su riječi bile praćene pljeskom i odobravanjem u prepunoj dvorani Cibone.

Jandroković je naglasio da je HDZ-u stalo do svakog čovjeka i pojedinca te da poštuje sve generacije, kako što to govori i slogan HDZ-ove predizborne kampanje – “Hrvatska za generacije”.

Poslije njega govorila je Dubravka Šuica. I ona se zahvalila braniteljima i onima koji podupiru HDZ.

– Dragi mladi, dragi Karlo, dobili ste šansu, preuzmite kormilo – rekla je i dodala da se ovaj put ne radi o floskuli: ‘Na mladima svijet ostaje’.

Prvi na listi, Karlo Ressler, rekao je kako su danas u mislima s Bleiburgom ‘Sa simbolom najveće tragedije hrvatskog naroda o kojoj se dugo nije moglo govoriti’. Rekao je i kako mu je čast i obveza biti nositelj liste. Zahvalio se na podršci njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i kandidatu EPP-a za predsjednika EK Manfredu Weberu.

Plenković: Ne žele pogledati kolika je snaga HDZ-a

Na pozornicu je izašao i hrvatski premijer Andrej Plenković. Na početku govora kazao je kako je puna Cibona ‘odraz snage HDZ-a’. – Lijepo je vidjeti ovako veliku, utjecajnu i koherentnu stranku – kazao je Plenković. Rekao je kako su neki pokušali ‘minimizirati’ dolazak Angele Merkle i Manfreda Webera.

– To rade jer ne znaju ili ne žele realno pogledati kolika je snaga HDZ-a, stranke koja ima predsjednicu, koja ima 19 od 20 članova Vlade, koja ima predsjednika Sabora, koja ima 12 od 20 županija… Zato su došli, jer znaju koliko je jak HDZ u Hrvatskoj i koliko pridonosi uspješnosti EPP-a – izjavio je Plenković.

Weber: Kršćanstvo je temelj Europe

Predsjednik Europske pučke stranke Manfred Weber, trenutno najveće političke obitelji u Europskom parlamentu, istaknuo je kako “volimo svoje države i domoljubi smo, ali vjerujemo i u zajedništvo na europskoj razini”.

On je pozvao na odgovor nacionalistima i obećao da oni neće biti dio njegove većine u Europskom parlamentu.

Osvrnuvši se na skup nacionalista koji se održao u subotu u Milanu na čelu s Matteom Salvinijem i Marine Le Pen, Weber je istaknuo kako je nacionalističko razmišljanje u prošlosti dovelo do tragedija i da se protiv toga treba boriti. Weber je istaknuo i da EU nije samo ekonomski savez, nego i Unija vrijednosti. Naglasio je da je zajednički temelj Europe kršćanstvo.

Kazao je kako se putujući Europom uvjerio u njezinu različitost, no da je primijetio kako je u središtu svakog grada i sela crkva, što je pokazatelj da je zajednički europski temelj kršćanska vjera.

Po pitanju migracija poručio je kako države imaju pravo odlučivati tko će prelaziti njihove granice, a ne krijumčari, no da se i treba pomoći onima koji stvarno trebaju pomoć, pa je pozvao na Marshallov plan za Afriku. Dodao je kako treba osigurati jednako blagostanje u svim dijelovima Europe, ali i da EU mora iskoristiti ekonomsku moć da se izvoze europske vrijednosti, predloživši da se u sve buduće trgovinske sporazume trebaju uvesti garancije o poštivanju ljudskih prava.

Nakon Atene, skup u Zagrebu je drugi veliki Weberov skup u posljednoj fazi kampanje za izbore koji se održavaju idući vikend. Otkrio je kako je to bila “očita i razumna odluka” jer je Hrvatska najmlađa država EU-a u kojoj je na vlasti snažna stranka iz obitelji EPP-a, te zbog toga što mu je premijer Andrej Plenković blizak prijatelj.

‘Želimo da u Hrvatskoj raste blagostanje i da ljudi imaju posao i vode ugodan život’ Ali, istaknuo je da danas postoji još jedan razlog za biti u Zagrebu, te je zahvalio Hrvatskoj na Niki Kovaču koji je odveo Bayern do naslova njemačkog prvaka. “Nisam bio svjestan da ove subote imam još jedan razlog za biti u Zagrebu. Danas je Bayern postao prvak Njemačke i zato želim zahvaliti svojim hrvatskim prijateljima”, rekao je Weber o klubu iz Bavarske, njemačke savezne države iz koje i sam potječe.

Njemački nogometni velikan Bayern, kojeg vodi hrvatski stručnjak Niko Kovač, osvojio je u subotu naslov prvaka nakon što je u zadnjem kolu pobijedio Eintracht Frankfurt s 5-1 i završio sezonu s dva boda više od Borussije Dortmund.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara