NOVA STRATEGIJA? Merkel i Macron žele se osobno uključiti u dijalog Beograda i Prištine

Vrijeme:1 min, 19 sec

Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Emmanuel Macron ponudili su na nedavnom sastanku u Berlinu da se osobno i direktno uključe u dijalog Beograda i Prištine, ako Kosovo pristane privremeno suspendirati pristojbe na robu iz Srbije i BiH, objavio je beogradski “Blic”, pozivajući se na diplomatske izvore.

Najmoćniji europski dvojac je, kako kaže sugovornik “Blica” upućen u događanja, u neformalnom djelu susreta regionalnih lidera održanog 29. travnja u Berlinu poveo priču o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

“Spominjala se i mogućnost da se pristojbe koje su uvedene na robu iz Srbije i BiH suspendiraju na šest ili četiri mjeseca, a Merkel i Macron nudili su da u tom slučaju osobno uđu u dijalog između Beograda i Prištine. Kao što se može vidjeti iz daljeg razvoja dogovora, ponuda nije prihvaćena”, dodao je, međutim, taj izvor “Blica” iz diplomatskih krugova.

Kako se navodi, postavlja se i pitanje kako bi ulazak ove dvije strane utjecao na položaj Srbije u dijalogu, a šef srpske diplomacije Ivica Dačić je oprezan u ocjeni.

“Moj stav je da se u razgovore može da uključiti svako tko ima načina da utječe na to da Priština povuče pristojbe, šo bi onda dovelo do pokretanja dijaloga”, rekao je Dačić za “Blic”.

Uskoro će proći i šest mjeseci od kako je Priština uvela pristojbe na robu iz Srbije i BiH, a ministrica u Vladi Srbije zadužena za pregovore s EU Jadranka Joskimović za “Blic” kaže da bi Merkel i Macron kapacitet uskoro morali pokazati na prvom testu – da uvjere Prištinu da povuče jednostrane tarife koje su onemogućile dijalog.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori