DETALJI SUMMITA U BERLINU: Mijenjanje granica otvara pitanje RS, ali i velike Albanije

Vrijeme:2 min, 48 sec

Na summitu Zapadnog Balkana domaćini Angela Merkel i Emanuel Macron poručili su da je kosovski dijalog dobio razmjere koje nisu u skladu sa stavovima EU.

Kako se navodi, to se prije svega odnosi na rješenje kosovskog problema koje bi podrazumijevalo razgraničenje Srba i Albanaca, odnosno teritorija gdje su većina, što je ideja koju su prihvatili dijelovi američke administracije i davali vjetar u leđa stranama u dijalogu da idu u tom pravcu.

Vodeće članice EU, Njemačka i Francuska, sastankom u Berlinu na kome je pokušano restartanje pregovora o Kosovu i vraćanje pronalaženja rješenja pod okriljem Unije, nastoje isključiti administraciju predsjednika SAD Donalda Trumpa iz kosovskog procesa, piše “Blic” u članku o tome što se događalo iza kulisa sastanka.

“Na summitu je jasno dano do znanja da ‘nema igre granicama’ na Balkanu i u okviru Europe,” rekao je za “Blic” visokopozicionirani strani diplomat.

Ta ideja se u vodećim EU državama, a posebno u Njemačkoj, tumači kao stvaranje žarišta i pokušaj dodatnog demontiranja europskog prostora preko Balkana.

“Bilo kakvo mijenjanje granica otvara pitanje Republike Srpske, ali i velike Albanije, i mi to vidimo kao klicu kaosa koji bi gotovo sigurno lančano uslijedilo, kada je riječ o europskoj administraciji smatramo da je sastanak u Berlinu sprječavanje u posljednjem trenutku. Nadamo se da će nastavkom summita u Parizu tako i ostati”, rekao je “Blicov” izvor.

Sugovornik “Blica” je dodao da nema igara s granicama i Trumpovom administracijom na prostoru Europe ako se žele europski novac i donacije koje prednjače, ukazavši da dodatno Priština želi viznu liberalizaciju.

Izvor je kazao da u Berlinu nije vršen pritisak da se prizna Kosovo, da to ne spada u hitne stvar, a da se kao hitno smatra vladavina prava, demokracija, borba protiv kriminala.

Kako navodi “Blic”, predstavnici Prištine posebno Hashim Thaçi, odbijaju ovakvu verziju događaja i “čekaju pomoć Amerikanaca”.

Spominjala se i mogućnost da se pristojba koje su uvedene na robu iz Srbije i BiH suspendiraju na šest ili četiri mjeseca a Merkel i Macron nudili su da u tom slučaju osobno uđu u dijalog između Beograda i Prištine, navodi izvor “Blica” iz diplomatskih krugova i dodaje da kao što se može vidjeti iz daljeg razvoja događaja, ponuda nije prihvaćena.

Ministrica za europske integracije Srbije Jadranka Joksimović kazala je za “Blic” da bi Merkel i Macron uskoro morali pokazati kapacitet na prvom testu, da uvjere Prištinu da povuče jednostrane tarife koje su onemogućile dijalog.

Joksimović je navela da je nelogično misliti da oni nisu i do sada bili posredno uključeni posredovanjem svojih dijelova administracije u svim EU institucijama, a posebno u okviru Europske vanjskopolitičke službe.

To bi značilo da je zajednička vanjska i sigurnosna politika EU, u okviru koje je Bruxelleski sporazum i dijalog, bila nekoordinirana i ne do kraja usuglašena, rekla je Joksimović. Ona je ukazala da direktno uključivanje može biti namjera da se djelomično mijenja način vođenja i koordinacije zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU.

Joksimović je rekla da ne zna kako će to utjecati na dalji tijek dijaloga, ali da bi prije svega trebalo pokazati kapacitet, a to je da uvjere Prištinu da povuče jednostrane pristojbe koje su onemogućile dijalog.

Sljedeći sastanak dogovoren je, kako navodi “Blic”, za 1. srpnja u Parizu, da bi se ponovo pokušalo pronalaženje rješenja za nastavak dijaloga koji je zapao u stramputicu zbog pristojbi od 100 posto koje je na robu iz Srbije i BiH uvelo Kosovo.

 

Beta/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)