GRABAR-KITAROVIĆ: Operacijom Bljesak počelo konačno oslobođenje hrvatskog teritorija

Vrijeme:2 min, 9 sec

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović rekla je novinarima u Okučanima gdje je održana svečanost obilježavanja Vojno-redarstvene operacije (VRO) “Bljesak“ da je tom operacijom počelo konačno oslobođenje hrvatskog teritorija i reintegracija cijele Hrvatske.

“Danas s posebnim pijetetom i dostojanstveno obilježavamo Vojno-redarstvenu akciju ‘Bljesak’ kojom je počelo konačno oslobođenje hrvatskog teritorija i reintegracija cijele Hrvatske”, rekla je hrvatska predsjednica.

Istaknula je kako žali i suosjeća s obiteljima svih poginulih, nestalih i preminulih branitelja. Ustvrdila je da, osim o prošlosti, valja govoriti i o budućnosti te je zahvalila novim naraštajima vojnika i policajaca koji brinu o sigurnosti.

Na pitanje o 22 žrtve srpske nacionalnosti u Medarima, tijekom operacije Bljesak, odgovorila je: “Žalimo za svakom žrtvom i pijetet svakoj žrtvi, bez obzira koje je nacionalnosti”, prenijela je Hina.

Novinarima je odgovorila kako danas ljudi s potpunim pravom očekuju da bude bolje te ocijenila kako se stanje stabilizira i ide nabolje. Međutim, smatra, moramo uvijek težiti boljem i rastu BDP-a od barem pet posto i stvarati uvjete da mladi ostaju ovdje ili da se vrate ako su otišli na školovanje ili na rad.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u izjavi novinarima kako se danas Hrvatska sjeća onih koji su dali živote u akciji Bljesak i iskazuje veliko poštovanje.

“Sjećamo se svih onih koji su dali živote u akciji Bljesak i iskazujemo im veliko poštovanje. Sjećamo se svakog onog tko je stradao u ratnim zbivanjima. Mi danas obilježavamo pobjedu Hrvatske vojske. Ovo područje bilo je okupirano od velikosrpske vojske. Prisjećamo se svih stradalih u akciji”, rekao je Jandroković.

Ministar obrane RH Damir Krstičević iskazao je zahvalnost svima koji su pridonijeli u Domovinskom ratu, poručivši da je operacija Bljesak bila vrhunska operacija Hrvatske vojske pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je kako je operacija Bljesak izvedena “kirurškom preciznošću” kojom je vrlo uspješno neutraliziran neprijatelj.

Dvadeset i četvrta obljetnica Vojno-redarstvene operacije (VRO) “Bljesak“ u kojoj je 1995. oslobođena zapadna Slavonija obilježena je u srijedu svečanošću kod spomen-obilježja “Kristalne kocke vedrine” u Okučanima, gdje su počast poginulima odali njihovi suborci, članovi obitelji i prijatelji te najviši predstavnici države, Sabora i Vlade RH.

Operacija “Bljesak” počela je 1. svibnja 1995. u ranim jutarnjim satima, a u manje od 32 sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija.

U operaciji su sudjelovale 32 postrojbe s oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. U oslobađanju zapadne Slavonije poginuo je 51 hrvatski branitelj, a više od 160 ih je ranjeno.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)