JAPAN: Car Akihito odrekao se prijestolja, počinje nova era Reiwa

Vrijeme:2 min, 6 sec

Japan je u znaku prve carske abdikacije u dva stoljeća. Car Akihito počeo je dan prepun ceremonija obilježavanja završetka tri desetljeća njegove vladavine. U posljednjem obraćanju car Akihito se zahvalio japanskom narodu na podršci te izrazio nadu u mirnu budućnost.

Akihito (85) je prvi japanski monarh u dva stoljeća koji odlazi s prijestolja. On je ujedno bio i prvi car koji je preuzeo Prijestolje Krizantema pod novim ustavom, donesenim nakon rata, a koji definira cara kao simbol naroda bez političke moći.

– Ljudima koji su me prihvatili i podržavali kao simbol, izražavam veliku zahvalu, poručio je Akihito odjeven u zapadnjačko odijelo na kratkoj ceremoniji abdikacije u Carskoj palači, u dvorani “Matsu no ma” ili “Sobi borova”.

– Zajedno s caricom, nadam se iz dubine svoga srca da će nova era Reiwa, koja počinje sutra, biti mirna i plodna, a molimo se za mir i sreću naše zemlje i za sve ljude u svijetu, rekao je Akihito.

Ceremoniji su još nazočili japanski premijer Shinzo Abe, princ Naruhito i princeza Masako te čelnici parlamentarnih domova i suci vrhovnog suda. Carski dvorani nosili su državni i privatni pečat u dvoranu. Također su nosili mač i dragulj, dva od “Tri sveta blaga” Japana, koji zajedno sa ogledalom čine simbole prijestolja. Navodno su potekli iz drevne mitologije.

– Iako u srcima održavamo put kojim je išao car, učinit ćemo sve da Japan nastavi putem svijetle budućnosti za ponosnijim Japanom koji je prepun mira i nade, rekao je premijer Abe prije careva govora.

Svoju je abdikaciju Akihito objavio i u hramovima u Carskoj palači, među kojima i u hramu posvećenome božici Amaterasu Omikami, za koju mit kaže da je od nje potekla carska obitelj. Zajedno sa svojom ženom pučankom, caricom Michiko, car Akihito je imao ulogu simbola pomirenja, mira, i demokracije.

Nova era Reiwa (prekrasna harmonija)

Mediji javljaju kako je sigurnost oko palače pojačana, a okupilo se i nekoliko ljudi uključujući i strane turiste.

Akihitov sin, princ Naruhito (59), prijestolje će preuzeti nakon ceremonije 1. svibnja. Naruhito je studirao na Oxfordu, a njegova supruga princeza Masako na Harvardu.

Danas je zadnji dan Heisei carske ere koja je počela 8. siječnja 1989. godine, nakon što je Akihito naslijedio prijestolje od oca Hirohita.Njegova je era bila obavijena ekonomskom stagnacijom, prirodnim katastrofama i brzim tehnološkim napretkom.Japanci tradicionalno uz datum naglase i eru, ili “gengo”, a taj su sustav preuzeli iz Kine, i prisutan je na mnogim dokumentima, kalendarima i novčićima. Mnogi drugi koriste zapadnjačke kalendare.

Nova Naruhitova era zvat će se Reiwa, odnosno prekrasna harmonija.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)