Odbijena apelacija pripadniku zloglasne jedinice „Zulfikar“ osuđenom za zločine u Trusini

Vrijeme:1 min, 19 sec

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Mensura Memića koju je podnio protiv presude kojom je osuđen na deset godina zatvora za zločin počinjen u selu Trusina kod Konjica.

Memić, nekadašnji pripadnik odreda “Zulfikar” tzv. Armije BiH, koji je osuđen zbog sudjelovanja u strijeljanju šest pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), podnio je apelaciju tvrdeći kako mu je u cjelokupnom postupku prekršeno pravo na pravično suđenje.

U odluci Ustavnog suda navedeno je da je Memić tvrdio da je došlo do kršenja prava na nepristran sud, budući da su sudska vijeća na obje instance bila sastavljena od sudaca koji su odlučivali, također, i u predmetu Edina Džeke u vezi s istim kaznenim događajem koji se desio u Trusini, prenosi BIRN BiH, javlja Fena.

– Memić je ukazivao da mu povrijeđeno i pravo na obranu, zbog toga što je sud gotovo svim svjedocima, od kojih su većina neposredni izvršitelji djela, dodijelio mjere zaštite, a posebice što je najrelevantnijim zaštićenim svjedocima na glavnom pretresu data i posebna mjera zaštite tako da su ispitivani iz druge prostorije uz korištenje elektronskog uređaja za promjenu glasa i slike, a svjedoka ‘B’ saslušanjem iza paravana – navodi se u odluci Ustavnog suda.

U istoj odluci se dodaje da je Memić isticao i nejednakost u postupanju, te da je Apelacijsko vijeće propustilo da na pravilan način odluči o žalbenim prigovorima i sankcionira nezakonito postupanje prvostupanjskog suda.

U odgovoru na žalbu, Sud BiH je ukazivao da Memić ponavlja navode koje je već prethodno isticao tijekom trajanja postupka, te da se radi o neosnovanim prigovorima.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)