PHB Priopćaj br. 22: Poziv na reakcije na izjave M. Dodika o bl. Alojziju Stepincu i Jasenovcu uoči posjeta Papi

Vrijeme:4 min, 0 sec

 

Priopćaj br. 21

U Zagrebu, 24. travnja 2019.

Poziv na reakcije na izjave M. Dodika o bl. Alojziju Stepincu i Jasenovcu

uoči posjeta Papi

Na izjave Milorada Dodika, predsjedavajućeg člana trojnog Predsjedništva BiH, iznesene četiri dana uoči planiranog posjeta poglavaru Katoličke Crkve, nije moguće ne reagirati. On je naime 22. travnja u razgovoru za beogradski Kurir (https://www.kurir.rs/vesti/politika/3241153/ekskluzivno-s-papom-cu-pricati-o-ubijanju-srba-u-jasenovcu-milorad-dodik-za-kurir-razgovaracemo-o-stepincu-koji-je-blagoslovio-stradanje-naseg-naroda ), govoreći o posjetu papi Franji, koji bi Dodika trebao primiti u petak, 26. travnja, kao jednu od tema naveo kardinala Stepinca i ustaški logor Jasenovac: „Preneću mu već poznati stav. Reći ću mu, naravno, ono što je istina – da je on bio zloglasnik ustaškog režima koji je blagoslovio stradanje Srba, najmanje njih 500.000 u logoru u Jasenovcu. Govoriću u pokrštavanju, odnosno iseljavanju. To je jedan od najgnusnijih zločina koji se desio, imajući u vidu činjenicu da je u sistemu logora Jasenovac bio i logor za decu, što govori o tome da su to bile fabrike smrti koje su bile usmerene čak i na najmlađe pripadnike srpske pravoslavne zajednice.“

Takvo govorenje i ponašanje nečuveno je s gledišta povijesne istine i pravde, a napose je nedopustivo u međunarodnim diplomatskim odnosima. Dodik naime uoči posjeta Državi Vatikanskoga Grada, na Papin poziv i sukladno danom mu terminu, posve neutemeljeno diskvalificira i najružnije govori o pastiru i stožerniku Katoličke crkve koji je već od pape Ivana Pavla II. proglašen blaženim i za kojega je pozitivno dovršen kanonski postupak provjere uvjeta da može biti proglašen svetim.

Takve izjave Dodik daje nakon što je posao rasprave o bl. Alojziju Stepincu dovršila prošle godine katoličko-pravoslavna ekspertna komisija. Tijekom njezina rada srpsko-pravoslavna strana nije podastrla nijedan dokument koji bi bacio sjenu na ponašanje nadbiskupa Stepinca za vrijeme II. svjetskog rata, čega je dotična strana posve svjesna. No, unatoč tomu, Dodik kani sada „preneti već poznati stav“ – očito te iste strane: Srpske pravoslavne Crkve, (velko)srbijanske vlasti i politike te srpske mitomanske „istoriografije“.

Poticajna skupina Pokreta za hrvatsku budućnost smatra da oni koji su za to ovlašteni moraju od pape Franje hitno zatražiti neka zbog takve iskazane drskosti otkaže dobrodošlicu R. Dodiku. Riječ je o trenutno najvišem državnom dužnosniku BiH koji dolazi u Vatikan razgovarati o današnjim pitanjima BiH kao političar, a pritom zlorabi gostoljubivost i dobru vjeru Svete Stolice. Nepozvan i nekompetentan, upetljava se u unutarkatoličko pitanje kanonizacije svetaca te uoči planiranog posjeta javno iznosi tvrdnje za koje i sam može znati da su neistinite, a koje imaju za cilj dezavuirati pokojnog nadbiskupa i kardinala, sadašnjeg blaženika i budućeg sveca Katoličke Crkve – bl. Alojzija Stepinca! Riječ je o velikanu koji je iznimno i s razlogom štovan u hrvatskom narodu, i kojemu svatko dobronamjeran ima razloga iskazivati poštovanje i počast.

Gledajući s našega katoličko-hrvatskog motrišta, Poticajna skupina Pokreta za hrvatsku budućnost odgovorno tvrdi da se takve Dodikove izjave mogu jedino razumjeti kao svjesno i hotimično propagiranje najcrnjih laži i izmišljotine o prošlosti Hrvatske i BiH na štetu i Katoličke crkve i hrvatskoga naroda u današnjoj i sutrašnjoj perspektivi.

Neistine koje iznosi R. Dodik i drugi poput njega nisu više podnošljive. One su suprotne svim dosad provedenim povijesnim istraživanjima – i što se tiče NDH, i što se tiče logora Jasenovac i svih logora u tadašnjoj državi, i što se tiče odnosa tadašnjih vlasti, i što se tiče katoličkih službenika prema srpskoj djeci – ratnoj siročadi. O tomu su dosad objavljeni nebrojeni povijesni feljtoni, članci, knjige i filmovi s mnoštvom relevantnih dokumenata i svjedočenja. Tvrdnje kakve iznose Docik&comp. suprotne su čak i drastično uvećanom, „službeno“ utvrđenom broju stvarnih žrtava do kojega su došli odgovorni istraživači u Spomen-području Jasenovac.

Riječ je o još jednom izljevu višedesetljetne velikosrpske propagande, kojom se fabriciralo nevjerojatne laži na račun Nezavisne Države Hrvatske (kakva god ona bila u smislu savezništva njezina režima s Hitlerovom Njemačkom, počinjenih zločina i nasilja, rasnih zakona itd.). A čime se ujedno „prekrivalo“ sva zla koja su učinili tadašnja Srbija, tadašnji četnici i tadašnji pripadnici i velikodostojnici Srpske pravoslavne Crkve. Riječ je o notornoj srpsko-pravoslavnoj, protuhrvatskoj, protukatoličkoj, a nadasve mitskoj bezočnosti i zavjeri protiv istine i zdravog razuma. Takvo krivotvorenje povijesnih činjenica nema ništa zajedničko sa znanstveno utvrđenim činjenicama. Ono pogotovu ničim ne pridonosi pomirenju i razumijevanju među narodima niti proklamiranim ekumenskim nastojanjima. Utoliko, razgovor s takvima o reguliranju današnjih odnošaja među narodima i konfesijama u BiH i na širem planu nema ispunjene temeljne ni moralne ni metodološke pretpostavke, pa stoga ne može uroditi nikakvim dobrim plodovima.

Pokret za hrvatsku budućnost poziva zbog svega rečenoga sve hrvatske, srpske, bošnjačke i druge povjesničare i intelektualce te ugledne znanstvene, vjerske i kulturne ustanove da dignu svoj glas protiv iznošenja i opetovanja tih i takvih velikosrpskih laži u javnom prostoru.

PHB, Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)