(VIDEO/FOTO)U sarajevskoj prvostolnici proslavljena misa Večere Gospodnje

Vrijeme:2 min, 54 sec

Na Veliki četvrtak, 18. travnja u sarajevskoj katedrali Srca Isusova svečano je proslavljena misa Večere Gospodnje.

Euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kard. Puljić, uz koncelebraciju apostolskog nuncija u BiH mons. Luigija Pezzuta, vojnog ordinarija u BiH mons.Tome Vukšića, pomoćnog biskupa vrhbosanskog mons. Pere Sudara, generalnog vikara nadbiskupije mons. Luke Tunjića i 20-ak svećenika. Misi je nazočio i veliki broj redovnica, bogoslova i vjernika.

U uvodnoj riječi, kard. Puljić podsjetio je sve nazočne kako je Veliki četvrtak rođendan utemeljenja euharistije i svećeničkog reda. Svim svećenicima čestitao je njihov dan, a vjernike je pozvao da se mole kako bi oni mogli vršiti svoje poslanje.

Prigodnu propovijed uputio je nuncij Pezzuto, dok je prijevod čitao biskup Vukšić.

Na početku propovjednik je govorio o Velikom četvrtku kao početku uskrsnog trodnevlja kroz koje se povlači nit koja ujedinjuje križ i slavu, a to je sve vidljivo u osobi Isusa Krista.

„Euharistija predstavlja novu Pashu, htio bih staviti naglasak na riječ ‘nova’. Naime, jedna Pasha se već dogodila u vidu oslobođenja starog Izraela iz egipatskog ropstva. To oslobođenje koje se nakon povijesnog izlaska iz Egipta i prolaska kroz Crveno more obilježavalo židovskom pashalnom večerom, bila je slika istinskog dubokog oslobođenja koje je postalo stvarnost preko Gospodinove muke“, kazao je nuncij i dodao kako je židovska Pasha slika nove Pashe ili žrtvene gozbe kršćanskoga naroda.

Nadbiskup Luigi kazao je kako Crkva izvire iz euharistije, a s njom i rođenje crkvene zajednice. „Stoga svako euharistijsko slavlje, svako ponavljanje euharistije u kojoj se trajno okuplja crkvena zajednica predstavlja ne samo rađanje nego i rast Crkve. Iz ovoga možemo shvatiti potrebu da se ponavlja euharistijska večera Gospodnja i da svjesno i duboko sudjelujemo u njoj. Ako se ponavljanje euharistije i potpuno sudjelovanje vjernika u njoj zanemaruje i izostavlja, Crkva je osuđena na smrt“ naglasio je i podsjetio kako je, Isusovu želju za ponavljanjem euharistije, moguće ostvariti zahvaljujući svećeničkoj službi.

Nuncij Pezzuto govorio je i o drugom aspektu Velikoga četvrtka kojeg treba uzeti u obzir, a to je Isusova poruka ljubavi.

„Već ste razumjeli da se radi o Isusovoj oporuci ljubavi: ‘Zapovijed vam novu dajem ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas. Po ovom će svi znati da ste moji učenici, ako budete imali ljubavi jedni za druge’“, objasnio je propovjednik dodavši kako se u evanđeoskom tekstu nalaze dvije geste bratske ljubavi – Isusovo pranje nogu i zajednička večera.

U nastavku propovijedi apostolski nuncij govorio je o tome kako Isus traži da se ne služimo jedni drugima, nego da služimo jedni drugima te da su braća i sestre svi ljudi, bez obzira na jezik, vjeru, nacionalnu pripadnost.

„Na kraju, Isusova ljubav nije se zaustavila na riječima i na samo dva znaka – na euharistiji i na pranju nogu, On je prešao u akciju dajući život za svoje prijatelje“, zaključio je nuncij Luigi Pezzuto.

Po uzoru na Isusovu gestu pranja nogu dvanaestorici apostola, nadbiskup Puljić je nakon homilije oprao noge župljanima iz sarajevskih župa.

Nakon pričesti i molitve za Sinodu, Presveto je u procesiji preneseno u bočnu lađu katedrale kamo će na Veliki petak i na Veliku subotu dolaziti vjernici i moliti se u tišini.

Liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler, a poslije mise upriličeno je klanjanje pred Presvetim.

 

KT/nedjelja.ba/hr/ https://www.nedjelja.ba/hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)