VIDEO: Papa Franjo ljubio stopala vođama Južnog Sudana

Vrijeme:59 sec

Papa Franjo je  u nezabilježenoj gesti kleknuo i poljubio stopala vođama Južnog Sudana koji su prethodno međusobno ratovali te ih pozvao da se ne vraćaju građanskom ratu.

Papa je kazao predsjedniku Salvi Kiiru, njegovom bivšem zamjeniku i vođi pobunjenika Rieku Macharu te trojici potpredsjednika da poštuju primirje koje su potpisali i da se posvete formiranju vlade nacionalnog jedinstva sljedećeg mjeseca, prenosi Hina.

“Molim vas kao brat da ostanete u miru. Molim vas svojim srcem, krenimo naprijed. Bit će mnogo problema, no oni nas neće nadjačati. Riješite svoje probleme”, kazao je papa Franjo.

Šokirani čelnici

Čelnici su bili šokirani gestom 82-godišnjeg Pape koji je uz pomoć pomoćnika kleknuo i poljubio cipele dvojici sukobljenih vođa i nekolicini drugih ljudi u prostoriji.

Papine riječi izgovorene su u kontekstu napetosti zbog državnog udara u susjednom Sudanu koji se dogodio u četvrtak i koji bi mogao potkopati nestabilni mirovni sporazum koji je okončao petogodišnji građanski rat u Južnom Sudanu.

Vatikan je okupio južnosudanske vođe na cjelodnevnoj molitvi i propovijedima u Papinoj rezidenciji, u pokušaju smanjivanja podjela suprotstavljenih strana, mjesec dana uoči formiranja vlade nacionalnog jedinstva u ratom oštećenoj državi.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori