Zastupnički dom SAD-a protiv potpore koaliciji koju predvodi Saudijska Arabija u ratu u Jemenu

Vrijeme:1 min, 15 sec

Zastupnički dom SAD-a u četvrtak je podržao rezoluciju za prekid potpore SAD-a koaliciji koju predvodi Saudijska Arabija u ratu u Jemenu, odbijajući time politiku podrške Donalda Trumpa toj kraljevini.

S obzirom da je rezolucija prošla u Senatu, glasovanjem demokrata se ona šalje Bijeloj kući, koja je prošli mjesec objavila da će Trump uložiti veto. To će mu biti drugi otkad je postao američki predsjednik.

U donjem domu rezolucija je podržana s 247 glasova,175 ih je bilo protiv, a 16 republikanaca pridružilo se demokratima u potpori rijetke upotrebe zakona o ratnim ovlastima kojima se predsjedniku ograničava slanje vojnih snaga, javlja Hina.

-Predsjednik se mora suočiti s tim da Kongres više neće ignorirati svoje ustavne obveze kada je riječ o vanjskoj politici, rekao je prije glasovanja zastupnik Eliot Engel, demokratski predsjednik Odbora za vanjske poslove.

Ipak, ni glasovanje u donjem niti dvostranačka potpora u gornjem domu 54 za, 46 protiv, u kojemu republikanci imaju tanku većinu, neće biti dovoljna za nadjačavanje veta.

U četverogodišnjem građanskom ratu, između koalicije predvođene Saudijskom Arabijom i pobunjenika Houthi uz potporu Irana, ubijeni su na desetke tisuća ljudi i uzrokovana je, kako ju UN naziva, najveća svjetska humanitarna kriza.

Pristaše rezolucije smatraju da je američkim upletanjem u rat u Jemenu narušen ustavni zahtjev po kojemu Kongres, a ne predsjednik, treba odrediti kada zemlja ide u rat.

Protivnici kažu da rezolucija nije opravdano koristila zakon o ratnim ovlastima koji ograničava mogućnosti predsjednika da šalje vojne snage u akciju.

 

M.M./http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.