U MOSTAR STIŽE 100 KINESKIH TVRTKI Dodik svečano otvara Mostarski sajam gospodarstva

Vrijeme:2 min, 18 sec

U razdoblju od 9. do 13. travnja, u Mostaru će se održavati 22. međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2019. Svečanost otvaranja zakazana je za utorak, 9. travnja, s početkom u 11 sati, u Paviljonu 1 , dok će za posjetitelje vrata sajma biti otvorena već u 10.30 sati, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Planirano je da se s govornice prigodno obrate i riječi dobrodošlice nazočnima upute: direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, predstavnik Zemlje partnera NR Kine, Zhang Shenfeng, dopredsjednik Kineskog vijeća za promociju međunarodne trgovine te predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji će sajam proglasiti otvorenim.

Nakon govora predsjedatelja Predsjedništva BiH Dodika, visoka izaslanstva krenut će u obilazak sajamskog izložbenog prostora gdje će prisutvovati svečanom otvaranju štanda Zemlje partnera NR Kine u Paviljonu br. 2.

“Oni dolaze sa skoro sto tvrtki na prostor od približno 2000 m2, dolaze njihovi glavni menadžeri koji rade sa svojim firmama po cijelom svijetu, i mi moramo, ne samo na Mostarskom sajmu nego u čitavoj Bosni i Hercegovini biti izuzetno ponosni što smo doveli jednog gospodarskog giganta da nam bude partner”, kaže direktorica Sajma Dalfina Bošnjak, dodavši kako će osim Narodne Republike Kine biti prisutni izlagači iz još tridesetak zemalja.

Neki od brojnih tvrtki koji će se predstaviti na Sajmu su giganti poput Greeja, Huaweija, ZTE-a, BGI-ja, Iflyteca, Hummera, koji zapošljavaju milijune ljudi.

Predsjednik Gospodarske komore FBiH dr. Marko Šantić je izrazio zadovoljstvo zbog još jedne uspješne suradnje s jednom od najvećih gospodarskih sila u svijetu, te je istaknuo porast i u vanjskotrgovinskoj razmjeni s Kinom.

“Mi iz Kine uvozimo negdje milijardu i sto devedeset milijuna KM, a izvozimo oko četrdesetak milijuna vrijednosti roba, kaže Šantić.

Također dodaje kako misli da je veliki prostor za suradnju između BiH i Kine turizam, te najavio novi projekt:

“Mi ćemo na Sajmu predstaviti jedan zajednički turistički proizvod Srbije, Crne Gore i BiH. Na tome zajedno radimo s vanjskotrgovinskom komorom i Komorom Republike Srpske”.

Veleposlanik NR Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping kazao je kako je u 2018. godini vrijednost trgovine između Kine i BiH 187 milijuna američkih dolara, što je porast od 37,9%.

“Sudjelovanej Kine kao zemlje partnera na Mostarskom sajmu predstavlja jednu od važnih akcija koju je vlada Kine izvršila u vidu primjene rezultata smjernica iz Sofije te ima velikki značaj za poticanje praktične suradnje između Kine i zemalja središnje i istočne Europe” pojasnio je.

Izjave za medije, nakon otvaranja mostarskog sajma gospodarstva planirane su oko 13 sati na izlazu iz Paviljona br. 2, na štandu Hrvatskog Medijskog Servisa.

Zemlja partner NR Kina u Hotelu „Mostar“ organizira svečanu večeru u 19 sati.

Tradicionalna svečana večera Koprivničko-križevačke županije, u organizaciji Podravke i domaćina, održat će se u Hotelu „Mepas”, s početkom u 20 sati.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)