ODLUKA PREDSJEDNIŠTVA STRANKE: DF ulazi u bošnjački blok s SDA

Vrijeme:1 min, 53 sec

Demokratska fronta započinje pregovore sa svim parlamentarnim strankama o formiranju vlasti na federalnoj i državnoj razini. Odluka je to Predsjedništva te stranke, koje danas zasjeda u Sarajevu.

Ova odluka donesena je, navodi se u priopćeji, na osnovu očekivanja velikog broja građana BiH koji su dali podršku Demokratskoj fronti, kao multietničkoj – građanskoj stranci, te izboru Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, piše faktor.ba

Demokratska fronta će se, navodi se u odluci, u narednom periodi zalagati za provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu te provedbu svih ranije usvojenih zakona i strategija Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH s ciljem aktiviranja MAP-a te konačnog članstva u NATO savezu

– Također, insistiramo na ubrzanim aktivnostima na provedbi mape puta za dobivanje kandidatskog statusa i punopravnog članstva BIH u Europskoj uniji – stoji u usuglašenim zaključcima.

Demokratska fronta će inzistirati na provedbi ekonomskih reformi i dodatnom zapošljavanju s ciljem jačanja domaće ekonomije, uz stvaranje boljeg poslovnog okruženja kroz mjere rasterećenja gospodarstva.

– Zalagat ćemo se za sprovođenje aktivnih mjera koje će obezbijediti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svim građanima, adekvatnu socijalnu zaštitu na osnovu realnih potreba te povećati ulaganje u znanost, obrazovanje, istraživanje, razvoj, inovacije, tehnologije, kulturu i sport – navodi se u zaključcima.

Insiztira se, dodaju, na donošenju propisa iz oblasti radnog zakonodavstva u skladu a međunarodnim radničkim standardima kojima će se riješiti zdravstveno, mirovinsko osiguranje, plaće ispod zakonom utvrđenog minimuma, zaštita na radu, porodiljska odsustva i druga prava iz radnog odnosa.

Također će insistirati na rješavanju sigurnosnih izazova te potpunoj vladavini prava u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i opće prisutne korupcije u bh. društvu.

– U cilju ispunjavanja gore navedenih ciljeva, neophodno je izvršiti restruktuiranje, redefiniranje i depolitizaciju sudskih, tužiteljskih i sigurnosnih organa u BiH – zaključuje Predsjedništvo Demokratske fronte.

Među prioritetima rada u narednom periodu izdvajaju i rješavanje prava i statusa demobiliziranih boraca i članova njihovih obitelji, civilnih žrtava rata nad kojima se, konstatiraju, godinama vrši svjesna diskriminacija i uskraćuju osnovna statusna prava. Potrebno je, dodaje se, hitno poduzeti mjere za realizaciju masovnih infrastrukturnih radova u oblasti prometnog povezivanja i integracije zemlje, uključujući izgradnju energetske infrastrukture u BiH.

U nastavku sjednice će se raspravljati o odnosima među strankama ljevice, nakon čega će biti prezentirani zaključci koji se odnose na to pitanje.

 

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo