Evo što sadrži usuglašena izjava Čovića, Dodika i Izetbegovića

Vrijeme:1 min, 17 sec

Predsjednici SDA Bakir Izetbegović, SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a BiH Dragan Čović usuglasili su na današnjem sastanku u zgradi Predsjedništva BiH principe za formiranje državne vlasti za naredni mandat.

Usuglašeni dokument, koji je u posjedu portala Faktor.ba, sadrži deset principa u okviru kojih će se kretati funkcioniranje vlasti u naredne četiri godine. Prvi navedeni princip jeste poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i njegovih 11 aneksa, uključujući i Europsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Foto: Faktor

Poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, kao i elemenata njenog međunarodnog subjektiviteta, drugi je utvrđeni princip.

– Nastaviti integracijske procese u skladu s Ustavom i zakonima, usklađujući stavove i interese svih razina vlasti u BiH – glasi treća točka utvrđenih principa.

Utvrđena je također obveza implementiranja svih domaćih i europskih sudova koje se odnose na Izborni zakon BiH kako bi se osigurala ustavna i institucionalna ravnopravnost konstitutivnih naroda i građana te njihovo legitimno predstavljanje na teritoriji cijele BiH, u skladu s Ustavom BiH.

Propisana je i obveza osiguravanja zastupljenosti konstitutivnih naroda i Ostalih u skladu sa ustavima te da se izbor i imenovanja vrše prema kriterijima dokazane kompetentnosti kanddiata.

Principi utvrđeni u ovom dokumentu su načelno dogovoreni, ali još uvijek nisu potpisani. Predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH ovaj bi dokument trebali potpisati u paketu s rješavanjem pitanja MAP-a, odnosno slanja Godišnjeg nacionalnog programa, te raspodjelom resora, navodi Faktor.

Nakon današnjeg sastanka su predsjednici stranaka najavili da će se o raspodjeli resora razgovarati na narednom sastanku, ali uz učešće stranačkih delegacija.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori