PROIZVODNJA AFERA: U Tužiteljstvu BiH nemaju pojma o navodnoj vezi hrvatskih obavještajaca s bh. vehabijama, ispitat će ministra Mektića

Vrijeme:2 min, 54 sec

Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić bit će pozvan i saslušan o svim detaljima koje je iznio u medijskim izjavama, a o kojima tužiteljstvu nije podnesena nikakva prijava niti izvještaj od nadležnih agencija za provođenje zakona.

U Tužiteljstvu BiH forimiran je predmet koji je dat u rad tužitelju Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, koji će poduzeti žurne aktivnosti, kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima, koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

U okviru predmeta bit će ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o navedenim aktivnostima a o kojima tužiteljstvo nije informirano niti su događanja prijavljena Tužiteljstvu BiH.

Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić bit će pozvan i saslušan o svim detaljima koje je iznio u medijskim izjavama, a o kojima tužiteljstvu nije podnesena nikakva prijava niti izvještaj od nadležnih agencija za provođenje zakona.

Tužiteljstvo BiH odlučno je u borbi protiv svih vidova kaznenih djela iz svoje nadležnosti a posebno kaznenih djela koja imaju regionalni ili međunarodni karakter i koja se odnose na sigurnost građana BiH.

Magazin Žurnal je objavio da su obavještajci i diplomate Republike Hrvatske navodno pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojkog kantona. Cilj je bio, piše Žurnal pozivajući se na dokumenta kojima raspolažu sigurnosne agencije BiH, da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je ustvrdila je “BiH leglo terorizma“.

Izvještaj Žurnala nije pak utemeljen na bilo kakvim dokazima, nego je riječ o rekla-kazala priči iz obavještajnog podzemlja. Također, sam medij je poznat po tomu što često objavljuje stvari iz obavještajnog podzemlja koje idu u korist bošnjačkim političkim i paraobavještajnim strukturama.

U međuvremenu se pak oglasio i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. On je potvrdio u razgovoru za Radiosarajevo.ba informacije da su hrvatski obavještajci pokušavali vrbovati selefije da prenose oružje u bosanske mesdžide kako bi pokušali diskreditirati državu BiH.

Mektić je ustvrdio kako su “hrvatski obavještajci” bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija odnosno kako su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o hiljadama islamističkih ektremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti cijele regije.

Ipak, ni izjava ministra Mektić ne može se uzeti zadravo za govoto, jer je on poznat po tomu da u javnost iznosi totalne nebuloze.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas bh. novinarima u Bakuu kako treba temeljito provjeriti navode da su hrvatske obavještajne službe pokušavale vrbovati tzv. selefije da prenose oružje u bosanske mesdžide kako bi pokušali diskreditirati državu BiH.

Josipović kaže kako osobno ne zna ništa o tome, da je to stvar koju treba provjeriti, a ako je istinita “to je onda ozbiljna i teška stvar”.

– Ja se samo mogu nadati da nije točna – rekao je Josipović, jedan od sudionika Sedmog globalnog Baku foruma, javlja novinar Fene iz Bakua.

Ocijenio je kako su odnosi između BiH i Hrvatske na prilično niskoj razini, u odnosu kakvi bi trebali biti između najbližih susjeda, a naglašava kako je i ranije kritizirao izjavu aktualne hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o terorizmu u BiH, jer nije bila utemeljena niti u duhu dobrosusjedstva.

– Međutim, svi u regiji, uključujući BiH i Hrvatsku trebaju biti na oprezu zbog terorizma, kao cijeli svijet. Mislim da se obje države moraju izjasniti i provjeriti ono što je izrečeno – kazao je Josipović.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)