Britanski parlament odbio Brexit bez sporazuma

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Vrijeme:1 min, 6 sec

Britanski je parlament u srijedu podržao prijedlog da premijerka Theresa May potpuno isključi Brexit bez sporazuma za što ona govori da je nemoguće učiniti.

Zastupnici su s 321 prema 278 glasova za izmijenjeni vladin prijedlog o izlasku bez dogovora. Parlament je prethodno izglasovao amandman koji je otvrdnuo izvorni prijedlog vlade.

Vlada je rekla kako želi prihvaćanje dogovora kako bi Velika Britanija napustila EU, ali da je u zakonu pretpostavljena pozicija bila izaći bez dogovora ako se sporazum ne postigne do 29. ožujka.

Predsjednik parlamenta je rekao kako će britanska vlada predložiti u četvrtak da zatraži odgodu Brexita do 30. lipnja, ako parlament odobri dogovor o izlasku Velike Britanije iz Europske unije do 20. ožujka.

Zastupnici bi trebali glasovati o mogućoj odgodi u četvrtak kada će vlada isto tako reći da ako sporazum o izlasku ne bude prihvaćen do 20. ožujka nije vjerojatno da će Europska unija odobriti bilo kakvo produljenje na svom summitu 21-22 ožujka bez određenog razloga da to učini.

Ako sporazum o izlasku koji je May dogovorila s EU-om bude prihvaćen do 20. ožujka “tada će vlada nastojati dogovoriti s Europskom unijom jednokratno produljenje…za razdoblje koje završava 30. lipnja 2019. u svrhu donošenja neophodnog zakona o izlasku iz EU-a”, rekao je predsjednik John Bercow parlamentu.

 

 

Hina/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.