(VIDEO/FOTO)Svečano ispraćen 10. HRVCON u NATO misiju u Afganista

Vrijeme:3 min, 29 sec

 

 

Svečani ispraćaj 10. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO misiju potpore miru “Odlučna potpora” (Resolute Support – RS) u Afganistan održan je u petak, 1. ožujka 2019. godine u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu.

Uz pripadnike kontingenta i članove njihovih obitelji, svečanosti su nazočili izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, direktor Glavnog stožera OSRH viceadmiral Robert Hranj, vojni izaslanik SAD-a brigadir Robert Mathers, vojni izaslanik Savezne Republike Njemačke pukovnik Dirk Andreas Bocklet i predstavnici diplomatskog i vojno-diplomatskog zbora te pripadnici oružanih snaga Albanije.

Podsjetivši na složenost vojnog poziva koji je pun odricanja te ističući važnost podrške obitelji za mir, sabranost i fokusiranost vojnika na zadaću koja se stavlja pred njega, ministar Krstičević naglasio je kako se sigurnost NATO saveza, pa tako i Hrvatske, ne brani samo na hrvatskim granicama, nego na mjestima gdje ugroza nastaje.

“Koju god dužnost tijekom misije obnašali, vlastita sigurnost i sigurnost vaših kolega neka vam je na prvom mjestu. Uvjeren sam da ćete pokazati kako za hrvatskog vojnika nema nesavladivih izazova”, poručio je ministar Krstičević.

Tom prilikom potaknuo je pripadnike 10. HRVCON-a na razmjenu iskustava s partnerima, učenje od njih, ali i prenošenje vlastitih znanja te im na kraju poručio:  “Kao i vaši prethodnici, budite puni poštovanja za zemlju u kojoj ćete boraviti. Uz profesionalnost i odgovornost, to je prepoznatljiva karakteristika Hrvatske pobjedničke vojske u Afganistanu, ali i diljem svijeta. Obavite svoju dužnost časno i profesionalno i vratite se ponosno kako i odlazite”.

Ponosan na pripadnike Oružanih snaga RH koji od 2003. predano služe uspostavi mira i sigurnosti u Afganistanu dostojanstveno predstavljajući Hrvatsku vojsku, direktor Glavnog stožera OSRH viceadmiral Robert Hranj kazao je kako sudjelovanje u međunarodnim misijama otvara nove vidike, daje poticaj za nove izazove i oplemenjuje novim iskustvima: „Uvjeren sam da ste spremni na izazove i iznenađenja s kojima se možete suočiti u izvršenju svojih zadaća“, istaknuo je viceadmiral Hranj.

“Naš doprinos u obuci i mentoriranju Afganistanskih sigurnosnih snaga cijene Afganistanci, ali i ostali sudionici misije. Svaki naš kontingent ostavio je pozitivan trag na provedbu misije. Budite dostojni u predstavljanju svoje domovine i svojih Oružanih snaga kao što su bili i vaši prethodnici”, poruka je viceadmirala Hranja pripadnicima 10. hrvatskog kontingenta.

Zapovjednik 10. HRVCON-a brigadir Dragiša Konsa istaknuo je kako osjeća posebnu čast što će služiti svojoj domovini kao zapovjednik 10. hrvatskog kontingenta i izrazio uvjerenje kako će svi zajedno opravdati ukazano povjerenje i nastaviti najbolju tradiciju prethodnika u Afganistanu. „Pripadnike 10. HRVCON-a krasi visoka razina obučenosti, psihološke spremnosti, hrabrosti i odgovornosti, što je garancija za uspješno izvršenje svih postavljenih zadaća koje očekuju pripadnike hrvatskog kontingenta u području misije. Hrvatski vojnik je uvijek bio na ponos svojoj domovini i svom hrvatskom narodu, izvršavajući odgovorno i časno svoje dužnosti, kako u zemlji, tako i u inozemstvu“, istaknuo je brigadir Konsa.

U područje misije potpore miru “Odlučna potpora” u Afganistanu upućuje se 10. hrvatski kontingent  s dva vojno-policijska službena psa. Deseti HRVCON broji ukupno 104 pripadnika, od kojih je 14 žena. U sklopu  hrvatskog kontingenta, u područje misije putuje i 41 pripadnik Oružanih snaga partnerskih A5 zemalja od kojih je 31 pripadnik Vojske Crne Gore, šest Armije Makedonije, dva OS Albanije te dva pripadnika OS Bosne i Hercegovine.

Pripadnici 10. HRVCON-a bit će raspoređeni u Zapovjedništvu za obuku, savjetovanje i pomoć – Sjever; TAAC-N (Train Advise and Assist Command – North) u Mazar-e Sharifu i Zapovjedništvu misije RS – HQ RS u Kabulu, a uz savjetničke zadaće Afganistanske vojske i policije te njihovih institucija za obuku i izobrazbu, pripadnici kontingenta obavljat će zadaće zaštite i sigurnosti savjetničkih timova te stožerne dužnosti u zapovjedništvima misije.

U Afganistanu je od 2003. godine kroz misiju ISAF (International Security Assistance Force), a zaključno s 9. hrvatskim kontingentom koji se trenutno nalazi u području misije potpore miru RS (Resolute Support), sveukupno sudjelovalo 5374 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, od toga 216 žena.

 

morh.hr/ https://www.morh.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)