KONSTITUIRANJE; U Kolegiju državnog Doma naroda Čović, Špirić i Izetbegović?

Vrijeme:1 min, 58 sec

 

 

U rukovodstvu novog saziva Doma naroda Parlamenta BiH, kako sada stvari stoje, sjedit će Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH, Nikola Špirić, jedan od potpredsjednika SNSD-a i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, doznaju “Nezavisne”.

Prema riječima izvora banjalučkih novina, još nije odlučeno tko će biti šef Kluba Srba u Domu naroda i tu funkciju trebalo bi obavljati ili dosadašnji prvi čovjek tog kluba Sredoje Nović ili Dušanka Majkić, koja ima veliko iskustvo kao parlamentarac jer je u nekoliko saziva bila zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Nikola Špirić, izaslanik iz SNSD-a, jučer nije mogao reći tko će biti kandidiran za rukovodstvo, a tko za šefa Srpskog kluba. Kako je rekao za “Nezavisne”, neumjesno je da o tome govori s obzirom na to da o tome treba odlučiti stranka.

Na čelu Hrvatskog kluba, kako se doznaje, trebalo bi biti aktualni predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak (HDZ BiH), koji je jučer rekao “Nezavisnim” da je neozbiljno govoriti u vezi s tom temom dok ne bude razgovarao sa stranačkim kolegama.

Klub Bošnjaka trebalo bi, kako se doznaje, voditi Asim Sarajlić (SDA), ukoliko neku od funkcija SDA u ime partnerstva ne prepusti Fahrudinu Radončiću (SBB).

Kako je potvrdio Ognjen Tadić, član starog Kolegija Doma naroda BiH, Kolegij ovog doma bit će u srijedu.

“Tada ćemo odlučiti o datumu konstituirajuće sjednice”, rekao je Tadić za i dodao da će u srijedu vidjeti što planira i Bariša Čolak.

Čolak je rekao da će konstituirajuća sjednica biti sazvana po poslovniku i da nema razloga da to ne bude čim prije s obzirom na to da, kako je istaknuo, imamo svih 15 izaslanika.

Podsjećamo, na konstituirajućoj sjednici novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani su izaslanici u Dom naroda Parlamenta BiH iz Federacije BiH, što je ovaj Dom učinilo potpunim jer su izaslanici u Klubu Srba već od davno poznati.

U Klub Bošnjaka izabrani su Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić iz SDA, Denis Bećirović iz SDP-a te Fahrudin Radončić iz SBB-a.

Klub Srba čine Dušanka Majkić, Lazar Prodanović, Sredoje Nović i Nikola Špirić iz SNSD-a i Mladen Bosić iz SDS-a.

U Klub Hrvata Doma naroda Parlamenta BiH izabrani su Dragan Čović, Bariša Čolak, Marina Pendeš i Lidija Bradara iz HDZ-a te Zlatko Miletić iz Demokratske fronte.

 

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo