Sarajevo Četvrt stoljeća od biskupskog posvećenja mons. Pere Sudara

Vrijeme:1 min, 24 sec

 

 

Za naslovnog biskupa Selje i pomoćnog biskupa Vrhbosanske nadbiskupije dr. Pero Sudar imenovan je 10. svibnja 1993., a posvećen je u sarajevskoj katedrali 6. siječnja ratne 1994.

 

Biskup Sudar je rođen 3. srpnja 1951. u Barama, općina Konjic, župa Solakova Kula u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Osnovnu školu pohađao je u Barama i Seonici, a gimnaziju kod Isusovaca u Zagrebu i Dubrovniku.

Filozofsko-teološki studij završio je  u Sarajevu, gdje je 29. lipnja 1977. zaređen za svećenika Vrhbosanske nadbiskupije. Nakon jednogodišnjega pastoralnog iskustva u župi Komušini upućen je na studij kanonskoga prava u. Rim. Tijekom šestogodišnjeg školovanja na Papinskim sveučilištima Gregorijana i Urbanijana doktorirao je iz kanonskog prava na temu Pojam fizičke osobe u zakonodavstvu Crkve te završio studij ateizma i Rimske Rote.

Poslije povratka u Sarajevo, u jesen 1985., povjerena mu je služba sudskog vikara i člana Ordinarijata. U ljetnome semestru 1986. počinje predavati na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji, a u jesen 1989. izabran je za dekana i rektora Vrhbosanske katoličke bogoslovije. U tome razdoblju u domaćim i stranim časopisima i knjigama povremeno objavljuje radove s područja pravne tematike i pedagogije.

Za naslovnog biskupa Selje i pomoćnog biskupa Vrhbosanske nadbiskupije imenovan je 10. svibnja 1993., a posvećen je u sarajevskoj katedrali 6. siječnja 1994. u opkoljenom Sarajevu U Biskupskoj konferenciji BiH vršio je službu generalnog tajnika, predsjednika komisije Pravda i mir i Komisije za odnose s državom BiH, a bio je i predsjednik Katehetskoga vijeća, Nadzornoga vijeća Caritasa BiH i Vijeća za inozemnu pastvu.

U svojstvu promicatelja projekta Škola za Europu skrbi za obnovu i gradnju potrebnih objekata i organizira otvaranje i djelovanje katoličkih školskih centra na području Nadbiskupije.

 

KT/nedjelja.ba/hr/ https://www.nedjelja.ba/hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)