Broj ubijenih novinara u 2018. godini porastao na 94

Vrijeme:1 min, 18 sec

 

 

Broj novinara i medijskih djelatnika koji su ubijeni dok su obavljali svoju dužnost u ovoj godini porastao je na 94, priopćila je danas Međunarodna federacija novinara (IFJ).

 

Ta brojka predstavlja rast s 82 ubijena medijska djelatnika u 2017. godini i poništila je pozitivne trendove pada u protekle tri godine.

Među ubijenima je 84 novinara, kamermana i tehničara, kao i deset članova medijskog osoblja među kojima su šoferi i zaštitari. Oni su poginuli u pokušajima ubojstava, bombaškim napadima i u unakrsnoj vatri.

Šestero ubijenih medijskih djelatnika su žene, a također su registrirane tri slučajne pogibije.

Najopasnija zemlja u svijetu za novinare je Afganistan, gdje je 16 medijskih djelatnika izgubilo živote. U Meksiku, gdje pripadnici narko kartela napadaju novinare, ubijeno je 15 medijskih djelatnika.

Devet medijskih djelatnika ubijeno je u Jemenu, osam u Siriji, sedam u Indiji, šest u Somaliji i po pet u Pakistanu i u Sjedinjenim Državama.

– Te brojke ukazuju na sumornu situaciju i krizu sigurnosti novinara, koja je stavljena u prvi plan okrutnim ubojstvom kolumniste Washington Posta i saudijskog državljana Jamala Khashoggija – navodi IFJ u priopćenju.

Khashoggi je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. listopada. Njegovo tijelo nije pronađeno.

Predsjednik IFJ-a Philippe Leruth zatražio je da države članice Ujedinjenih nacija usvoje konvenciju o sigurnosti i zaštiti novinara koja je predstavljena njihovim misijma u sjedištu UN-a u New Yorku u listopadu.

– Ta rezolucija, koju je podržala novinarska profesija u cjelini, konkretan je odgovor na zločine počinjene nad novinarimsa s punim imunitetom – izjavio je Leruth, prenosi dpa.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori