D.Čelan: Hasanbegović postao novi zaštitnik Hrvata u BiH?

Vrijeme:9 min, 43 sec

 

 

Hasanbegović postao novi zaštitnik Hrvata u BiH?

 

Nakon izglasane deklaracije o Hrvatima u BiH, u javnom prostoru BiH ali i RH dominiraju teme u vezi iste te deklaracije. Od velikobošnjačkih unitarista, čujemo kako kao papagaji ponavljaju kako se RH ponovno miješa u unutarnje poslove BiH, te tako krši suverenitet BiH. Uz sve to, ponavljaju konstantno, kako Hrvatska provodi „UZP“, koji je po njima navodno već započeo 90-ih godina. Uglavnom, da konstatiram, svim tim izjavama velikobošnjački „intelektualci“ i političari pokazuju, koliko su neinformirani o ustrojstvu BiH, ili su jednostavno toliko zlonamjerni, pa ne žele priznati, da nisu jedini koji su potpisali Daytonski sporazum, nego je on potpisan i sa strane RH i Srbije. No, kako ne bih izgubio previše vremena na ovoj tematici, što o deklaraciji Hrvatskog sabora za Hrvate u BiH misle bošnjački unitaristi, okrenuti ću se temi koja je po meni puno važnija.

 Koga iskreno briga što velikobošnjački unitaristi misle o toj deklaraciji, Hrvati su državotvoran narod u BiH, a ne nacionalna manjina, pa tako RH ima svako pravo, da iskoristi sve moguće mehanizme, kako bi zaštitila svoj narod u BiH. Pomalo je već postalo tragikomično, kako su bošnjački unitaristi spremni ponavljati svoje teze kao papagaji, s kojima žele dokazati da RH nije imala pravo izglasati deklaraciju o svojem narodu u BiH. Po mojem mišljenju deklaracija nije dovoljna, no ona je barem neki početak, nakon politike Račana, Mesića, Kosorke i Milanovića. Ipak sam uvjerenja, da će za zaštitu hrvatskog naroda u BiH, RH trebati povući još puno hrabrije poteze.

 No, idemo se sada okrenuti onomu što je treba zapravo u biti glavna poanta ove kolumne. Poanta ove kolumne je, analizirati raspravu, koja se dogodila u hrvatskom saboru, u trenutku, kada je na dnevnom redu bila deklaracija o Hrvatima u BiH. U tim trenutcima, kada se provodila rasprava, mogli smo se iskreno načuti svega i svačega. Načuli smo se mnogo nebuloza i izmišljotina, posebice od osoba, koje su u Hrvatskom saboru smještene na lijevoj strani. Međutim, bilo je i nekih sjajnih izgovorenih stvari, ali i nekih koje su u prvom trenutku možda i izgledale kao sjajne, a u biti su ništa drugo nego prodavanje magle, te imaju za cilj izanipulirati potencijalne moguće birače, po tko zna koji puta. Danas ponovno želim analizirati stav miljenika „desnice“ Zlatka Hasanbegovića, o Hrvatima u BiH, ali se posebice želim obazreti na njegov petnaesto minutni govor u Hrvatskome saboru.

Miljenik „desnice“ svjesno manipulira svoje potencijalne birače!

Nakon tog govora Zlatka Hasanbegovića u Hrvatskom saboru, mogli smo uočiti mnoge komentare od njegovih velikih zagovornika, kako su svi oni koji su vjerovali kako Hasanbegović ima pravedni stav o Hrvatima u BiH bili u pravu, a oni u koje pripada i moja malenkost, koji su cijelo vrijeme upozoravali na Hasanbegovića ili su HDZ-ovi „igrači“ ili pak imamo predrasude prema njihovome miljeniku, samo zato što je musliman. Sada prije nego što nastavim, želim pojasniti neke elementarne stvari, te bih se želio referirati na gore postavljene teze HDZ-ov „igrač“ i predrasude prema muslimanima.

 Kao prvo, ovakav HDZ pod vodstvom briselskog igrača Andreja Plenkovića, blago rečeno prezirem. Ipak sam uvjeren, kako u HDZ-u postoji ona tiha većina, koja se u potpunosti ne slaže s ovakvom politikom, te koja će vjerojatno, kako to u HDZ-u već biva, postati glasnija, kada Plenković napusti čelnu poziciju HDZ-a. No sve to ne mijenja činjenicu, da sam veliki zagovaratelj Tuđmanove politike, što one u RH, ali isto tako i one prema BiH. Ako sam radi toga, što podržavam onu politiku, koju je provodio Tuđman a ne onu koju pod nalogom Brisela provodi Plenković, HDZ-ov igrač onda slobodno mene, a i sve one koji imaju hrabrosti kritizirati vašega velikoga miljenika, nazovite s tim imenom. No mora vam biti jasno, da takvim ponašanjem zasigurno nećete promijeniti stav Hasanbegovića prema Hrvatima BiH, koji je sve samo najmanje pozitivan za Hrvate.

 Što se tiče ove druge teze, da svi mi koji se udostojimo kritizirati vašega miljenika, kojega po vama nitko ne smije dirati, imamo predrasude, su u potpunosti deplasirane, a vjerujem da svi vi zastupnici tih teza to i sami znate, samo ih radi nedostatka argumenata, koje vam Hasanbegović svojim javnim djelovanjem ne daje, proizvodite. No idemo se sada malo pozabaviti tim govorom Hasanbegovića, s kojima je oduševio sve svoje miljenike.

Prije svega je poražavajuće, da je jednom političaru, koji se u javnosti prezentira kao neki suverenist, potrebno više od dva mjeseca, da se nakon ponovnog uzurpiranja pozicije člana Predsjedništva hrvatskog naroda u BiH sa strane velikobošnjačkih fundamentalista, oglasi o vitalnom nacionalnom interesu za RH. Može se stječi dojam, da u Hrvatskom saboru nije pokrenuta rasprava o Hrvatima u BiH, da se Hasanbegović o majorizaciji Hrvata, koje je kulminiralo novim nelegitimnim izborom Sejde, ispričavam se Željka Komšića, nikada ne bi oglasio. To već u startu pokazuje, da Hasanbegoviću i nije previše stalo do Hrvata u BiH, te da se i ne želi previše zamjeravati bošnjačkim unitaristima. No u redu, nakon svega toga ipak ga je ta deklaracija natjerala, da se o tom nacionalnom izrazito bitnom pitanju za RH oglasi. Vjerojatno se isto tako nikada ne bi oglasio, da nije osjetio, da bi mu zbog tog pasivizma mnogi potencijalni birači mogli okrenuti leđa. Na to je se Hasanbegović odlučio malo kritizirati i Komšića, što svakako pozdravljam, pa je čak nešto i izjavio o Bošnjacima, i ako je to bilo daleko od neke konkretne riječi. No ipak gotovo svih petnaest minuta, izlaganje Hasanbegovića se svodilo na to, da kritizira Milorada Dodika i politiku HDZ-a BiH, bez da ponudi ikakve konkretne mjere, kako zaštititi hrvatski narod u BiH. Da se razumijemo, u mnogo čemu se ne slažem ni s HDZ-om BiH, ali isto tako smatram, da je svaka opcija, koja je izabrana od hrvatskog naroda, tisuću, ma ne tisuću već milijun puta bolja, od one koju nam nude velikobošnjački unitaristi.

Hasanbegović novi zaštitnik Hrvata u BiH? Da nije smiješno bilo bi žalosno!

Sada će neki vjerojatno pitati što mi je nedostajalo u tom po mišljenju Hasanbegovićevih miljenika, “veličanstvenom” govoru. No ipak smatram, da je poražavajuće, da netko, tko se deklarira kao suverenist, i promicatelj Tuđmanove politike, postavlja takvo pitanje, jer smatram, da bi svatko tko se smatra suverenistom, trebao imati jasan stav o Hrvatskoj republici Herceg-Bosni, i vezano s tim jasan stav o pokretanju trećeg entiteta.

 Ipak treba pohvaliti Zlatka Hasanbegovića, uspio je u onomu što je od početka naumio, a to je da u potpunosti izmanipulira svoje potencijalne birače s tim govorom u Hrvatskom saboru. Konstatiram, da Hasanbegović svojim govorom i kritiziranjem izbora Željka Komšića nije otkrio ništa novo, što hrvatski narod, posebice onaj dio u BiH do sada nije znao. Žalosno je što mu je za to trebalo više od dva mjeseca, a deklarira se kao suverenist, pa je sada, po mišljenju nekih, odjednom postao i zaštitnik Hrvata Herceg-Bosne, odnosno BiH, jer očigledno je, da u Hasanbegovićevom rječniku Herceg-Bosna ne postoji. Kako drugačije objasniti činjenicu, da konstantno priča o Dodiku, a cijelo vrijeme izbjegava otvoriti pitanje o Hrvatskoj republici Herceg-Bosni, na koju su Hrvati uvijek imali pravo.

  Hasanbegović mi po pitanju Hrvata u BiH, a posebice po pitanju Hrvatske republike Herceg-Bosne, više djeluje kao politički Bošnjak nego Hrvat. Mora se priznati u rangu nekih malo odmjerenijih članova Izetbegovićeve SDA. Sada će sigurno nekim od njegovih glasnogovornika među običnim pukom pasti na pamet braniti ga na način, da to što se nije oglasio o Hrvatskoj republici Herceg Bosni, ali i nažalost o HVO-u, ne znači nužno da mu ona nije prihvatljiva.

 Svima pametnima koji tako pokušavaju braniti neobranjivo, postavljam pitanje, da li osoba koja vidi nekakvu pojavu u društvu, a okreće glavu od nje, te ju nikako ne spominje već ju  prezire, podržava tu pojavu u društvu? Isto vrijedi i za vašega miljenika. Sada bih se želio ponovno referirati na početak kolumne, da Hasanbegovićevi miljenici, često nas, koji kritiziramo njegove stavove prema Hrvatima BiH, kritiziraju, da imamo predrasude prema njemu, samo zato što je musliman. Naime, za mene nije bitno, da li je netko Hrvat, Bošnjak, musliman ili Srbin, isključivo je bitno, da li je on politički Hrvat, i kakvi su njegovi stavovi o svim krucijalnim pitanjima za RH, u što ubrajam i Hrvatsku republiku Herceg-Bosnu. Za Hasanbegovića, posebno kada uzmemo u obzir njegov nepostojeći stav prema Hrvatskoj republici Herceg-Bosni, nažalost ne možemo tvrditi, da je politički Hrvat. Naj tragikomičnije od svega su mi izjave pojedinih osoba, kako bi Hrvatima u BiH bilo puno bolje, da je Hasanbegović premijer RH. Teško Hrvatima u Herceg-Bosni i cijeloj BiH, ako će im osoba koja nema stav o najsjajnijoj ideji hrvatskog naroda u BiH, biti zaštitnik.

Hasanbegović se voli skrivati iza Glasnovića!

No, idemo sada malo analizirati ponašanje Zlatka Hasanbegovića, odnosno način kako pokušava prekriti svoj potpuno pogrešni stav o Hrvatima u BiH. Ako nakon svega ponovno pitate zašto pogrešan stav, vrlo ću vam rado odgovoriti. Uvjerenja sam, da svatko tko se nije pozitivno izjasnio o Hrvatskoj republici Herceg-Bosni i HVO-u, i svatko koji nije spreman na treći entitet za Hrvate u BiH, te mu je važnije što se događa u RS-u, ima pogrešan stav o krucijalnom pitanju za RH.

 Zanimljivo je čuti, kako se Hasanbegovićevi branitelji često služe argumentima, koji su u potpunosti potkrijepljeni lažima i izmišljotina. Tako nama, koji ga kritiziramo, posebice po pitanju ne posjedovanja stava o Herceg-Bosni, pokušavaju odgovoriti na sljedeći način. Hasanbegović podržava Hrvatsku republikansku stranku, te je njegova stranka veliki podupiratelj Kordićeve politike. Radi se o prvoklasnim manipuliranjem. Kao prvo, kada je Hasanbegović nešto rekao o Dariju Kordiću? Dao Bog, da je Darija Kordića nazvao herojem, te s time i politiku koju je Kordić promicao proglasio sjajnom. Činjenice su ipak, da Hasanbegović nažalost nema nikakvo mišljenje o toj politici, i o heroju hrvatskog naroda, Darija Kordića. Pitanje je sada što je uzrok, ne imanju stava o Herceg-Bosni.

 Da li je to samo, jer mu Hrvati u BiH toliko ni nisu važni, ili je na liniji nekih SDA-ovih članova, samo to radi straha gubitka potpore ne želi jasno izgovoriti. Očigledno, su veliki zagovornici Hasanbegovićeve politike toliko izmanipulirani, da sami vjeruju u svoje laži. Vjerojatno su u potpunosti pobrkali lončiće, pa su Hasanbegovića zamijenili Glasnovićem. Upravu su svi oni, koji tvrde da je Glasnović podržao Hrvatsku republikansku stranku, pa tako i heroja Domovinskog rata Darija Kordića, nisam nikada ni kritizirao Glasnovića u vezi toga, iz razloga što smatram, da je on predsjednik NHR-a, da bi oni doista i bili istinska, kršćanska, suverenistička stranka.

 Međutim, žalosno je da mnogi koji kao prate politička zbivanja, ne mogu razlikovati najosnovnije stvari. Ako ne možete razlikovati,člana jednoga kluba u Hrvatskom saboru, i člana jedne stranke, onda vam nažalost ni ja više ne mogu pomoći. Ovako jasno mogu konstatirati, da se Hasanbegović skriva iza generala Glasnovića, kako bi dobio veliku biračku potporu, dok ujedno veliki dio stavova Glasnovića, posebice o Hrvatima BiH, ni ne podržava. Tragikomična mi je činjenica, da mnogi koji Tuđmanovu politiku smatraju ispravnom, podržavaju osobu, koja nema nikakav stav ili u potpunosti pogrešan stav, o instituciji i vojsci, koja je Hrvatima 90-ih osigurala opstojnost.

 Ipak se duboko nadam, da ako već neće Hrvati u RH, da će Hrvati u BiH generirati takvu politiku Hasanbegovića već na sljedećim izborima. Ako se Hasanbegović probudi konačno iz dubokoga sna, te se odluči izjasniti o Hrvatskoj republici Herceg-Bosni i HVO-u, sjajnim idejama hrvatskog naroda, uvjeren sam da su osobe koje ga uz mene kritiziraju, spremne, kao i ja ispričati se. Do tada, za mene neće biti nikakve razlike između njega, Banca, Parage, ali i onih članova u HDZ-u, koji ne posjeduju stav o Herceg-Bosni, pa i pokretanju pitanja, o njenom ponovnom utemeljenju.   

 

Davor Čelan/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)