Petar Škorić: “Pozdrav korišten u Domovinskom ratu ‘Za dom spremni’ ne smije se kriminalizirati niti zloupotrebljavati”

Vrijeme:1 min, 43 sec

 

 

“Ako gđa Vidović ima problem s tim pozdravom u kontekstu Domovinskog rata, neka se ostavi dužnosti koju obavlja”

 

Saborski zastupnik i predsjednik splitskog HDZ-a, Petar Škorić, komentirao je upotrebu pozdrava “Za dom spremni”, piše Dalmacija Danas.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“U posljednje vrijeme svjedoci smo najobičnije estradizacije određenih funkcija u našoj državi. Prvo smo naišli na taj slučaj kod bivše predsjednice Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, a sada to vidimo da se to ponavlja i na primjeru Pučke pravobraniteljice, pa nas ne smije iznenaditi što to postaje zarazno pa će sutra njihov primjer slijediti i drugi opunomoćenici Hrvatskog sabora. Nedopustivo je da se takve ozbiljne dužnosti iskorištavaju i zloupotrebljavaju za političko djelovanje ili eventualno pripremanje terena za takvo djelovanje.

O tome kako dotična izvršava svoju dužnost dovoljno govori kako se počela miješati i u to koje pjesme i koje stihove će glazbenici u hrvatskoj pjevati. To dovoljno govori o neozbiljnosti, pa na kraju krajeva, i nedoraslosti toj ozbiljnoj ulozi. Svaki izraz i svaka fraza mogu imati više značenja i svaki taj izraz se mora promatrati u kontekstu cijele rečenice. Ta logična metoda se treba i primjenjivati i na pozdrav „Za dom spremni“ kojeg su brojni naši suborci nosili na svome ramenu, a dobar dio njih i po oznakama s tim pozdravom prolijevali svoju krv i položili život za svoju domovinu, za slobodu i za svoje suborce. Ako gđa Vidović ima problem s tim pozdravom u kontekstu Domovinskog rata(a očito je da ima), neka se ostavi dužnosti koju obavlja, izađe pred naše građane i izbori se za mandat u ovim klupama.

Jednostranom i jednodimenzionalnom kriminalizacijom tog gesla radi se šteta Hrvatskoj, našoj povijesti i svim herojima koji su 90-ih godina pod tim geslom poginuli. To ne nedopustivo. Moja interpretacija tog pozdrava kojeg smo čuli i u pjesmama 90-ih godina je iskaz spremnosti za podnošenje i one ultimativne žrtve za slobodu svog naroda i u tom kontekstu se to treba promatrati.”

 

https://www.facebook.com/skoric.petar/videos/273718423336350/

 

Dalmacija danas/https://www.dalmacijadanas.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)