Kako Inzko obmanjuje javnost – primjer Popis stanovništva

Vrijeme:1 min, 18 sec

 

 

 

Visoki predstavnik Valentin Inzko u srijedu 21. studenoga 2018. je dao intervju za portal Vijesti.ba, u kojem je skandalozno izjavio da Središnje izborno povjerenstvo (SIP) treba implementirati rezultate izbora za klubove Doma naroda Parlamenta FBiH, i to temeljem popisa stanovništva iz 1991. godine.

 

Tvrdnja Valentina Inzka da Ustav FBiH nalaže korištenje popisa iz 1991. godine kao referentnog popisa za provedbu izbora za klubove DN PFBiH nije točna. Ustav FBiH jasno je naveo da se popis iz 1991. godine do provedbe Aneksa 7. Daytonskog sporazuma primjenjuje na nacionalnu strukturu ministarstava u Vladi FBiH i vladama kantona, općinskih tijela vlasti, te kantonalnih i općinskih sudova u FBiH. Zakonodavna tijela nisu obuhvaćena ovim odredbama Ustava FBiH, pa je jasno kako se popis iz 1991. ne može primjenjivati na Dom naroda Parlamenta FBiH. Pored toga, Ustavni sud BiH je u svojoj odluci u predmetu „Čolak“ od 6. srpnja 2017., nedvojbeno naglasio kako je korištenje popisa iz 2013. mjerodavno i u skladu s Ustavom. Nadalje, iz važećih odredaba Izbornog zakona BiH je potpuno jasno da se podaci popisa stanovništva iz 1991. godine koriste za izbor izaslanika u DN PFBiH samo „do organiziranja novog popisa“.

Pritiskom na SIP i tumačenjem postojeće ustavno-pravne, izborne i političke krize OHR i Inzko zagovaraju i potiču protupravno derogiranje odluka Ustavnog suda BiH, suspendiranje Ustava BiH i mijenjanje ustavno-pravnog poretka uspostavljenog Daytonskim sporazumom. Daytonski mirovni sporazum je međunarodni ugovor i njega mogu mijenjati samo one strane u sporazumu koje su ga potpisale.

 

 

R.I./Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori