TUĐMAN: Za nastavak integracije u NATO jednakopravnost naroda u BiH je uvjet

Vrijeme:2 min, 20 sec

 

Diplomatska ofenziva državnog vrha Republike Hrvatske o nužnosti promjene Izbornog zakona BiH i potrebe da svaki narod bira svoje legitimne predstavnike izašla je iz okvira Europske unije i Europe. Hrvatska je kao dio NATO-a zauzela stav da se prvo mora riješiti problem (ne)jednakopravnosti naroda, a onda krenuti u rješavanje problema koji su prepoznati u bh. sustavu. Navodno i ostale članice NATO-a dijele to mišljenje, rekao je zastupnik u Hrvatskom saboru Miroslav Tuđman.

Kako je Tuđman potvrdio za Večernji list, spomenuti problemi u BiH bili su jedna od glavnih tema sastanka hrvatskih državnika i glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga koji je nedavno održan u Zagrebu. Kako  je ispričao Tuđman, koji je i sam sudjelovao na ovome sastanku, hrvatski čelnici su zatražili da i NATO zatraži od BiH rješavanje pitanja jednakopravnosti konstitutivnih naroda kako bi ova država mogla nastaviti svoje euroatlantske integracije.

Prate situaciju

– Mogu reći kako NATO ozbiljno prati tu situaciju i to će ostati stalna tema dok se ne riješi na zadovoljavajući način. BiH je postala točka ulaska ilegalnih migranata u EU i međunarodna zajednica očekuje da BiH riješi unutarnje probleme, osobito pitanje jednakopravnosti naroda, kako bi država funkcionirala u cijelosti i mogla odgovoriti na izazove koji su pred njom – rekao je Tuđman za Večernji list.

Upravo kroz pitanje kontrole ilegalnih migranata najveća vojna organizacija na svijetu vidjet će kako funkcioniraju bh. institucije i kolika je njihova snaga. S obzirom na to da migranti već mjesecima prolaze gotovo neometano kroz BiH, da je državni aparat ovaj problem spustio na županijsku razinu, nije teško zaključiti kako državne institucije nisu prošle test te kako će NATO tražiti jačanje institucija.

Tuđman ističe kako je Hrvatska, kao dio NATO-a, zauzela stav kako se prvo moraju riješiti temeljna pitanja, kao što je jednakopravnost konstitutivnih naroda, a tek onda krenuti dalje u rješavanje problema koji su prepoznati u bh. sustavu. Navodno su i članice NATO-a prihvatile takvo stajalište.

Promijeniti pristup

– NATO i EU trebaju promijeniti filozofiju prema BiH i njezinim problemima. Oni trebaju shvatiti da su BiH, Srbija, Kosovo, Makedonija u trbuhu Europske unije i da su okružene zemljama NATO-a. Ove zemlje sada predstavljaju problem Europske unije i NATO-a. To nisu četiri različita problema za ove organizacije, nego jedan problem koji treba rješavati kao cjelinu. Ako ga krenemo rješavati na takav način, onda bi i problemi u BiH mogli biti brzo riješeni – zaključio je Tuđman.

Ovo je samo jedan pokazatelj koliko je Hrvatska angažirana oko rješavanja problema Hrvata u BiH te koliko se napora ulaže kako bi određeni problemi u BiH mogli biti trajno riješeni. Idućih mjeseci će pritisak na one koji ukidaju prava bh. Hrvatima biti sve veći, ali on više neće biti od Hrvatske, nego Europske unije i članica NATO-ova saveza.

 

 

/HMS//http://hms.ba///Hrvatsko nebo

 

Facebook komentari

komentara

Odgovori