Stjepan Mesić i Jadranka Kosor i dalje lobiraju za rusko-tursku podjelu BiH i ograničavanje hrvatskog utjecaja

Vrijeme:1 min, 51 sec

 

 

Bivši predsjednik RH Stjepan Mesić koji u Beču sudjeluje na panelu pod nazivom “Bosna i Hercegovina nakon izbora” u razgovoru s novinarima je istaknuo da je “Željko Komšić legalno i legitimno izabran”.

 

-Željko Komšić je legalno i legitimno izabran po istom zakonu po kojem je prije toga izabran Čović. Ne znam po čemu bi sada to bilo nezakonito a kad je Čović biran onda je bilo zakonito. To nema smisla – istaknuo je Mesić, ignorirajući činjenicu da je Dragan Čović izabran glasovima Hrvata a Željko Komšić glasovima Bošnjaka.

Na pitanje kakva je budućnost BiH nakon izbora Mesić je odgovorio da je ta država stvarnost i činjenica.

-To što je netko ne priznaje to njemu šteti – rekao je Mesić.

Na panelu sudjeluju profesori, političari i novinari. Iako najavljen, član Predsjedništva BiH Željko Komšić – nije se pojavio u Beču.

Lobističke aktivnosti Jadranke Kosor

Kao i Mesić, i bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor u posljednje vrijeme na društvenim mrežama komentira političke procese u BiH.

Komentari nekadašnje predsjednice HDZ-a i premijerke, svojevremeno ustoličene od strane Ive Sanadera, u kojima napada sporazum potpisan između SNSD-a i HDZ-a BiH, redovito budu preneseni u sarajevskim medijima.

Aktivnosti koje su ojačale utjecaj Rusije i Turske u BiH

Podsjetimo, u vrijeme vladavine Stjepana Mesića, Ivice Račana, Ive Sanadera i Jadranke Kosor derogiran je Ustav Federacije BiH, izborno zakonodavstvo i Daytonski sporazum na štetu Hrvata.

– Najviši predstavnici Republike Hrvatske u tom su razdoblju šutke promatrali procese koji su vodili podjeli BiH na bošnjačku i srpsku, odnosno na tursku i rusku sferu. Najdalje je pak otišao Ivo Sanader, uz otvoreno asistiranje Jadranke Kosor i Stjepana Mesića. Sanader je naime, zajedno sa djelom svojih sadašnjih suradnika kreirao i proveo projekt podjele HDZ-a BiH na dva djela – na HDZ BiH i HDZ 1990, što je pogodovalo velikobošnjačkom unitarnom projektu a izrazilo štetilo malobrojnijem narodu u većem bh entitetu – ističu kritičari Mesićeve, Sanaderove i Kosoričine politike u BiH.

I nakon odlaska s ranijih dužnosti, Stjepan Mesić i Jadranka Kosor nastavljaju djelovati kao lobisti podjele BiH na tursku i rusku sferu. Za razliku od njih, stisnut pravosudnim procesima, Ivo Sanader posljednjih godina o stanju u BiH uglavnom šuti.

M.Jurković/HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)