BORBA ZA JEDNAKOPRAVNOST POKRET #SejdoKomsic: Od Posavine, Središnje Bosne i Hercegovine – otpor nametnutom Komšiću

Vrijeme:3 min, 41 sec

 

 

 

Uoči jučerašnje inauguracije dvojice bošnjačkih članova i jednog srpskog člana Predsjedništva BiH – Džaferovića, Komšića i Dodika, aktivisti pokreta #SejdoKomsic plakatima su oblijepili gradove u Bosanskoj Posavini, Središnjoj Bosni i Hercegovine i na taj način iskazali svoje nezadovljstvo povodom inauguracije majorizacije i činjenice da je Komšić nametnut bošnjačkim glasovima i SDA-ovim izbornim inžinjeringom za hrvatskog člana državnog vrha.

U Sarajevu je jučer održana svečana inauguracija novog saziva Predsjedništva BiH u kojem i službeno sjede dva bošnjačka i jedan srpski član – Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik. Komšić je po treći put u Predsjedništvo BiH ušao kao Hrvat nametnut glasovima Bošnjaka u FBiH i zahvaljujući SDA-ovom inženjeringu.

http://hrvatskonebo.com/hrvatskonebo/2018/10/08/drugi-bosnjacki-clan-zasto-zeljko-komsic-nije-moj-predsjednik/

Ipak, uoči jučerašnje inauguracije aktivisti pokreta #SejdoKomsic kako se nazivaju članovi te neformalne skupine oblijepili su plakatima gradove i općine diljem BiH i iskazali nezadovoljstvo inauguracijom majorizacije Hrvata u BiH.

Aktivisti pokreta #SejdoKomsic tako su u brojnim gradovima diljem BiH oblijepili prometne znakove, gradske ulice, trgove  i druga vidljiva mjesta plakatima na kojima je Komšić s prekriženom glavom i natpisima “Not my president” i #SejdoKomsic.

Komšića su tako aktivisti ovog pokreta, ali i hrvatska medijska javnost, prozvali Sejdom Komšićem aludirajući na prijeratnog čelnika
jugoslavenske pokrajine Kosova – Sejdu Bajramovića, koji je izabran po volji Beograda, čime se aludira na činjenicu da su Bošnjaci većinski izabrali Komšića za hrvatskog člana državnog vrha.

“Sejdo Komšić – persona non grata” natpis je koji stoji uz prekrižen lik Željka Komšića, koji je prisegnuo u utorak za člana državnog vrha  s bošnjačkim i srpskim kolegom Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Takvi plakati postavljeni su općinama u Bosanskoj Posavini, širem području Središnje Bosne i Hercegovini. Praktično, od Orašja, Odžaka, Domaljevca, Usore, Žepča, Kiseljaka, Busovače, Kreševa, Fojnice, Dobretića,Jajca, Gornjeg Vakufa/Uskoplja,Novog Travnika, Travnika, Viteza, Mostara, Širokog Brijega, Posušja, Stoca, Čapljine,Rame, Livna, Kupresa i drugih mjesta.

“Sejdo Komšić – persona non grata” natpis je koji stoji uz prekrižen lik Željka Komšića na plakatima, naljepnicama i transparentima. #SejdoKomsic hashtag je uz kojeg su jučer brojni Hrvati u BiH na društvenim mrežama mijenjali svoje profilne i druge fotografije u znak neslaganja s nametanjem Komšića za hrvatskog člana državnog vrha BiH.

Aktivisti pokreta #SejdoKomsic natpise “Not my president” postavljali su i skulpturama znamenitih Hrvata u BiH i važnih osoba iz njihove povijesti, pa su tako književnik Marko Martinović Car u Vitezu,fra Grgo Martić u Kreševu, kraljica Katarina Kosača u Mostaru i akademik Josip Bać u Kiseljaku poručili da Komšić nije njihov predsjednik.

Natpisi su postavljeni i na prometnoj signalizaciji diljem BiH, na tzv. Lašvanskoj petlji, Ivan- Sedlu tunelima “Karaula”, “25. studeni” i “1. ožujka”.

Aktivistička kampanja #SejdoKomsic proširila se i po društvenim mrežama, hrvatskim medijima u BiH i medijima u Republici Hrvatskoj, a građani su svoje neslaganje počeli iskazivati nošenjem majica s Komšićevom prekriženom glavom, naljepnicama na mobitelima “Sejdo not my president” i slično.

Brojne javne osobe među Hrvatima u BiH podržale su ovaj pokret poput književnika iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja Josipa Mlakića, ravnatelja HNK Mostar Ivana Vukoje, novinara i drugih javnih djelatnika.

Mlakić je tako u izjavi za Dnevnik.ba ranije kazao kako je Komšić lažni bošnjački car, a Vukoja, također za naš portal, ocijenio kako je riječ o simbolu institucionalnog i političkog nasilja nad Hrvatima u BiH. Milan Sitarski, član Instituta za društveno politička istraživanja za Dnevnik.ba je kazao kako je riječ o snažnim i kreativnim reakcijama hrvatske javnosti na jučerašnju inauguraciju Komšića.

Pokret #SejdoKomsic među Hrvatima u BiH proširio se već u izbornoj večeri kada je Komšić u prvom obraćanju poslao poruku Hrvatima u Središnjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini za koje je rekao da zna da nisu glasali za njega ali da se boje jer je on i njima predsjednik.
Nedugo zatim, načelnici hrvatskih općina i predsjednici vijeća u županijama Posavskoj, Središnja Bosna, zapadna Hercegovina, Herceg-Bosanska i Hercegovačko-neretvanska i Zeničko-dobojskoj proglasili su Komšića “personom non grata”.

Hrvati u BiH svoje su neslaganje Komšićevim izborom za hrvatskog člana Predsjedništva BiH iskazali dolaskom na prosvjed u Mostaru gdje su mirnom šetnjom od kampusa Sveučilišta u Mostaru do ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH koji je ranije otvorio Dragan Čović, predsjednik HNS-a BiH i Komšićev protukandidat,paljenjem svijeća iskazali otpor prema nametnutom im Komšiću koji je najavio zatvaranje tog ureda.

Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru prva je institucija koja je Komšića proglasila “personom non grata”.

 

 

G. Lujanović / Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)