Marijana Petir (EPP): Kršenje ljudskih prava hrvatskih državljana od strane policije Republike Srbije – slučaj Zorice Gregurić i Nikole Kajkića

Vrijeme:1 min, 10 sec

 

Pitanje za pisani odgovor upućeno Komisiji Članak 130. Poslovnika Marijana Petir (EPP)

Predmet: Kršenje ljudskih prava hrvatskih državljana od strane policije Republike Srbije: slučaj
Zorice Gregurić i Nikole Kajkića

8.studenog 2018. dvoje hrvatskih državljana i hrvatskih branitelja Zorica Gregurić i Nikola Kajkić koji su aktivni u rasvjetljavanju ratnih zločina počinjenih od strane pobunjenih Srba i JNA na teritoriju Republike Hrvatske, po povratku sa sastanka održanog u Fondu za humanitarno pravo u Beogradu zaustavljeni su na graničnom prijelazu Batrovci pri čemu je od njih srbijanska granična policija tražila da pomaknu u stranu vozilo i napuste ga samo s osobnim stvarima. Nakon završenog detaljnog pregleda vozila srbijanski policajci su odveli Kajkića i Gregurić u službene prostorije na graničnom prijelazu, te su im oduzeli osobne dokumente i izvršili njihov pregled na način da su se morali skinuti do gola. Niti u jednom trenutku im nije rečeno zbog čega su podvrgnuti tim brutalnim postupcima, a ispitivanje koje je bilo popraćeno prijetnjama i uvredama je trajalo neprekidno nekoliko sati i završilo puštanjem oboje hrvatskih državljana bez ikakvog zapisnika.

Smatra li Komisija da su ovime prekršena ljudska prava Zorice Gregurić i Nikole Kajkića te da ih se pokušalo zastrašiti kako ne bi nastavili s istraživanjem ratnih zločina?

Što Europska komisija planira poduzeti kako bi zaštitila državljane EU i hrvatske branitelje od represije koju nad njima provodi policija u državi kandidatkinji za članstvo u EU?

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)