Tko kreira hrvatsku vanjsku politiku?

Vrijeme:2 min, 13 sec

 

 

Nakon što je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović priopćila kako neće potpisati Marakeški sporazum o migrantima, unatoč drugačijim željama Ministarstva vanjskih poslova, oštro su reagirali sa Zrinjevca.

 

– Iznenađeni smo najavom da predsjednica ipak neće sudjelovati na konferenciji u Marrakechu. Tu informaciju očekujemo i službeno – istaknula je na današnjoj konferenciji za tisak ministrica Marija Pejčinović Burić.

Spomenuto nesuglasje, međutim, otvara pitanje tko u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske kreira vanjsku politiku bez suglasja s predsjednicom Republike Kolinde Grabar Kitarović, koja je, sukladno Ustavu, sukreator vanjske politike.

Poznavatelji prilika na Zrinjevcu tvrde kako u MVP, i unatoč činjenici da je MVP pod punim nadzorom HDZ-a, presudan utjecaj imaju Budimir Lončar i Stjepan Mesić, koji preko svojih kadrova kontroliraju ogroman dio hrvatske diplomatske mreže, kao i samo Ministarstvo, što vide ključnim razlogom mimoilaženja između Pantovčaka i Zrinjevca.

Koordinator tih aktivnosti, kako se iz više izvora može čuti navodno je, Amir Muharemi, aktualni pomoćnik ministrice Pejčinović Burić, koji je u vrijeme vladavine Tomislava Karamarka, i unatoč snažnom protivljenju SAD-a, došao na tu poziciju.

Amir Muharemi, svojedobno je bio pomoćnik savjetnika predsjednika Stjepana Mesića za nacionalnu sigurnost, pa ambasador u Turskoj, zatim je bio zamjenik Stalne predstavnice RH u UN-u, predstojnik ureda Stjepana Mesića do kraja mandata, generalni konzul u Istanbulu, veleposlanik u Indiji, te na koncu pomoćnik ministra u MVP imenovan još u vrijeme Tomislava Karamarka i Mira Kovača.

Uz bliskost sa Stjepanom Mesićem, Budimirom Lončarem i Tomislavom Karamarkom, uz Muharemijevo se ime veže i mimoilaženje sa SAD-om.

Muharemi je, naime, sudeći prema pisanju djela medija, proglašen personom non grata u SAD-u još 2008., kada je bio veleposlanik RH pri UN-u. U javnosti se još tada spekuliralo da je Muharemi, zbog nedobivanja suglasnosti UN-a, prekinuo svoj boravak u misiji RH pri UN-u, nakon čega je imenovan na mjesto predstojnika Ureda Stjepana Mesića.

Potpuno ista nagađanja pojavila su se i nakon Muharemijevog imenovanja na mjesto pomoćnika ministra vanjskih poslova u mandatu Oreškovićeve vlade, nakon čega je nekoliko visokih američkih dužnosnika, uključujući i tadašnjeg državnog tajnika Johna Kerya, iznenada otkazalo već dogovorene posjete Zagrebu.

U djelu javnosti, ali i u poslovično dobro informiranim krugovima, kruže informacije kako je takav stav SAD-a izravno vezan za navodnu Muharemijevu bliskost s albanskim klanom Osmani.

Međutim, takve tvrdnje, i unatoč više upita, nikada nisu potvrđene niti demantirane iz Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske.

Upravo zbog otvorenih sumnji u postojanje Mesić-Lončareve mreže u MVP RH mnogi s podsmijehom gledaju i na najnoviju inicijativu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koja ima za cilj pomoći hrvatskom narodu u BiH u osiguravanju pune jednakopravnosti.

 

L.Božić/HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)