Američkog veleposlanika u Hrvatskoj brine BiH: Treba donijeti izborni zakon u duhu presude u slučaju Ljubić

Vrijeme:1 min, 32 sec

 

 

Američki veleposlanik Robert Kohorst kazao je Slobodnoj Dalmaciji da ga situacija u BiH brine te da smatra da BiH mora donijeti novi izborni zakon koji će biti u skladu s Ustavom i Daytonskim sporazumom te nedavnim sudskim slučajevima koji tumače zakon – aludirajući tako na presudu Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić.

 

Komentirajući izbore koji su u BiH nedavno održani, Kohorst je kazao da razumije poziciju Hrvatske i BiH te da smatra da bi trebalo donijeti novi izborni zakon u BiH koji bi bio u skladu s Daytonskim sporazumom, Ustavom te nedavnom presudom u slučaju Ljubić.

“Razumijem poziciju i Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Mislim da Hrvatska pokušava zaštititi hrvatski narod u statusu jednog od tri konstitutivna naroda u BiH. Nažalost, koliko sam razumio, ustavni zakoni su pisani tako da možete imati izborne rezultate koji nekome ne odgovaraju. Pitanje je li to u duhu zakona, na to ne mogu dati odgovor. Podupiremo koncept tri konstitutivna naroda, a BiH treba provesti reforme izbornog zakona, vodeći računa o Daytonskom sporazumu i Ustavu, i nedavnim sudskim slučajevima koji tumače zakone.” – rekao je Kohorst Slobodnoj.

Komentirajući krizu koju bi u BiH mogao izazvati izbor Komšića, Kohorst je kazao da ga situacija u BiH brine te da Amerika želi promijeniti tu situaciju ostajući vjerna konceptu konstitutivnosti sva tri naroda:

“Vrlo smo zabrinuti za stabilnost u BiH. Željeli bismo da sve tri strane sjednu i postignu dogovor koji zadovoljava potrebe svake od njih. To je vrlo teško, ali nema lakih rješenja. Svaki od tri konstitutivna naroda mora biti spreman na kompromise, u interesu BiH. Amerika to želi ohrabriti, da svi gledaju što je najbolje za BiH, ne samo za svoj vlastiti narod, ostajući pri tom vjerni konceptu tri konstitutivna naroda.” – rekao je on.

Ostatak intervjua čitajte u Slobodnoj Dalmaciji.

 

I. C./Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)