JOSIP MLAKIĆ: SDA preko Komšića želi uništiti šanse za suživot Hrvata i Bošnjaka

Vrijeme:2 min, 29 sec

 

Književnik Josip Mlakić u izjavi za Dnevnik.ba je ustvrdio kako iza izbora Sejde Komšića u Predsjedništvo BiH stoji SDA te kako je to još jedan u nizu bošnjačkih autogolova.

“Povijest SDA, koja ovaj put, čini mi se, neosporno stoji iza izbora Željka Komšića kao hrvatskog člana Predsjedništva, više je indikacija koje ukazuju na to, ujedno je i povijest zabijanja političkih autogolova. Ovaj posljednji, sa Željkom Komšićem, vjerojatno je najteži i najružniji, te će ostaviti dugotrajne posljedice, prvenstveno na mogućnost harmoničnog suživota Bošnjaka i Hrvata, što je pojam koji danas, ponajviše zbog lika i (ne)djela Željka Komšića, graniči s mitom”, rekao je Mlakić.

Retorički se zapitao i što Bošnjaci kao narod dobivaju sa Željkom Komšićem? Odgovor je, naravno, jedno veliko ništa, što su pokazala dva njegova prethodna mandata u Predsjedništvu.

“Ovdje se zapravo radi o miloševićizaciji Bosne i Hercegovine, jer je Željko Komšić cijelu svoju kampanju bazirao na negiranju kolektivnih prava, prije svega Hrvata, odnosno konstitutivnosti koja je u temeljima svake višenacionalne države, na način na koji je to za Slobodana Miloševića radio nesretni Sejdo Bajramović”, podsjetio je.

Međutim, veli Mlakić, izbor Željka Komšića može donijeti i nešto dobro za Hrvate, odnosno dovesti do raspleta krize u BiH, jer ne treba smetnuti s uma kako su ovi izbori održani s nevažećim dijelovima Izbornog zakona, te da Dragan Čović, premoćnom pobjedom koju je ostvario na većinskim hrvatskim područjima, ima neograničenu mogućnost kalkulacija.

“Što bi se dogodilo da je Dragan Čović pobijedio? Vlast bi bila vrlo brzo formirana, vjerujem, bez obzira na rupe u izbornom zakonodavstvu, i to zbog ‘pragmatizma’ dugogodišnjih HDZ-ovih kadrova, odnosno njihovih unosnih sinekura u zakonodavnim tijelima, što bi značilo samo nastavak agonije BiH. Ovako, Čović bi sam sebi odsjekao granu na kojoj sjedi, među Hrvatima prvenstveno, kada bi odlučio ući u vlast, a da se jednom zauvijek ne ukinu zloporabe na izborima, što bi omogućilo politički pluralizam među Hrvatima”, rekao je Mlakić i dodao kako vjeruje da Čović, kao iznimno vješt političar, neće dopustiti sličan scenarij, da formira vlast, a da pritom šutke pređe preko slučaja Komšić, s tim da mu vrijeme odavno više nije saveznik, jer bi se vrlo lako mogao pretvoriti u hrvatskog “kralja dijaspore”.

“U prilog mu svakako ide i premoćna pobjeda Milorada Dodika i njegova SNSD-a, jer ovim cijela konstrukcija bošnjačkih stranaka sa Željkom Komšićem kao isturenim pijunom pada u vodu, jer će ovaj put biti nemoguće formirati vlast na državnom nivou bez SNSD-a i Čovićeva HDZ-a. Pred nama je, čini se, burna politička jesen, politički poker u kojem sve tri strane napokon igraju otvorenih karata, bez nebuloznih ‘građanskih’ paradigmi za koje je već i maloj djeci jasno da su samo krinka jednog rigidnog nacionalizma”, izjavio je.

“S te strane treba odati priznanje, govorim bez ironije, Željku Komšiću, jer je ovaj put otvoreno negirao konstitutivnost, odnosno temelje na kojima BiH počiva. To je zapravo odmak od njegova dosadašnjeg licemjerja i kakvo-takvo igranje otvorenih karata”, rekao je Mlakić.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)