Ante Glibota: KOMESAR PLENKI I KOMESARKA TENA

Vrijeme:11 min, 25 sec

 

Hrvatska politička scena kao rijetko kada u njenoj recentnoj povijesti ostavlja toliko prostora za tugu, jad i plač nad stanjem njenog općenitog stanja, nad stanjem institucija izvršne vlasti, kao i nedoraslost državnog vodstva, koje više evidentno, nije u stanju upravljati javnim poslovima, upetljane u sve vrste skandala i kontraverznosti. Nekonzistentnos državničkog garda, korumptivnog ponašanja i nedosljednostima u vođenju javnih poslova, zasjenila je po proporcijama sve dosadašnje vlade RH.

Vlada i njeni čelnici ostavljaju svojim javnim nastupima i njihovoj nerazumljivoj logici ponašanja, koji jednostavno ostavljaju narod perpleksnim, razložnim razlozima za tugu i plač, ili pak, za one vedrije osobe i promatrače naše javne scene, pozitivistički orjentiranih, vičnih humoru, razlog za opravdanu sprdnju!

Svjedoci smo zapravo banalizacije onih najosnovnijih uporišta javne funkcije pravne države, koju javna vlast, na svim nivoima izvršne piramide utjelovljuje u društvu, počevši od općina do županija, od Hrvatskog Državnog Sabora, preko ministarstava, sve do predsjedništva Vlade, čelništva RH, dovodeći u upitnost zrelosti, konzistenciju vlade RH i njenih institucija.                  .

Upravo taj vrh piramide vlasti i moći, odaje čvrsti dojam da je država obezglavljena, da čelništvo vlade kontaminira demokraciju i demokratske procese u Hrvatskoj. To više nisu samo spekulacije, već ozbiljni razlozi zbog kojih se konačno ili napokon mjesecima nadanja i šutnje oglasilo i novo Povjerenstva o sukobu interesa. Ovo Povjerenstvo stavlja u upitnost djelovanja premijera Plenkovića potvrdom i pokretanjem postupka zbog radnjih koje su Plenković i Petrov inicirali i provodili u slučaju Agrokor, premda ima i drugih otvorenih pitanja izvan ovog okvira, koje bi se trebalo staviti istovremeno u upitnost. Premijer Plenković je, dakako, što smo i nekoliko puta napisali ostavio dovoljno tragova, javnih izjava i protivustavnih radnjih, koje ga diskvalificiraju za obavljanje sadašnje funkcije!

Andrej Plenković se okružio u njegovom bližem i daljnjem vladajućem krugu, konačno u svojoj vladajućoj koaliciji najproblematičnijim pojedincima i grupama, koji su svojim kontroverznostima bilježili stanje političkog proturječja u RH minulih godina.

Plenković ih je okupio pod svojim šeširom, u koliciji s kojom vlada, bolje reći u koliciji s kojom je doveo hrvatsku državu na limite, na granice bezvlađa i dubokih društvenih i socijalnih podjela. Prijevarom svoga glasačkog tijela, koje ga nije izabralo za ovu vrstu mešetarenja, on je prekršio taj osnovni zakon, političke vjerodostojnosti. Okružio se partnerima koji provokativnim ponašanjem tjeraju hrvatskog čovjeka na revolt, prouzročen diletantizmom, nedozrelošću i ignoriranja minimuma demokratičnosti, izraženih u uzusima netransparentnih čina u javnim upravljanjima!

S druge strane upravo te grupe i pojedinci su doživljeni u hrvatskom narodu kao problematične asocijacije ili pojedinci, protiv prirodne sprega, a čije su javne aktivnosti i te kako bile stavljene pod povećala pravosudnih struktura u legalnu upitnost javnog ponašanja. Plenković ih je prigrlio u svoju koaliciju i oboružao ih, dao im neprobojne pravne štitove, organizirao aboliciju njihovih grijehova, propuste, kriminalnih čina, obolima koje organizira sa svojim ministrima unutrašnjih poslova i pravosuđa, jer su upravo ti pojedinci u njegovoj koaliciji, jezičac u prevazi koalicije s kojom vlada!

 

Nema dvojbe i po svim prisutnim naznakama i odlukama, njegovi partneri ga dakako ucjenjuju, oboružani tim jezičkom na prevazi koalicije. Plenković im sve potpisuje, jer se dohvatio vlasti, kao pijan plota. On više nije slobodan političar, decentan političar, već je u manje od dvije godine izgubio sav svoj politički kredit, postavši arogantan, samodostatan, nerazumni, nezreli, predsjednik vlade koji iz dana u dan gubi svoj kredibilitet, sve ono što bi trebao biti, raison d’être respektabilanog predsjednika Hrvatske Vlade!

 

Njegovi gospodarski i ini rezultati su dakako loši vežući Hrvatsku u dno europskih klasifikacija, bijeg mlade i obrazovane aktivne radno snage iz Hrvatske, jer je Plenković uvriježio beznađe, bezidejnost, bez naznaka ili vizija razvoja države. Pravnom nestabilnošću je dodatno udaljio Hrvatsku od svih investicionih interesa i ciklusa poslovnog svjeta, stavio je na marginu poslovnih investicijskih interesa.

 

Prisjetih se da ga je otprilike takvim bezidejnim, narcisoidnim, bahatim i  već prije dvadesetak godina, označio i vidio i hrvatski veleposlanik u Parizu Prof. Božidar Gagro, gdje je bio u službi, što je znao reći, kako ispred mene, a isto tako ispred još jednog drugog živog uglednog hrvatskog iseljenika iz Pariza.Tada nam se takovo mišljenje činilo prestrogim, ali koje nažalost nalazi svoju rezonancu u realitetima Plenkovićeve političke trase danas, kad on vlada, potvrđujući Gagrine ocjene, kao apsolutne istine.

 

Čini mi se, da je razumnim danas, i na ovom mjestu, postaviti i ono osnovno pitanje, dali je hrvatska država u ovom momentu zaista jedna europska demokracija, ili je to država, koja živi na svojevrsnom antidemokratskom kaosu i civičkim netransparentnostima?

Za mene dvojbe u odgovor nema ! Hrvatska danas živi pod vodstvom Andreja Plenkovića u ovoj drugoj soluciji, stanju društvene i socijalne netrpeljivosti, koje je on doveo svojom politikom do usijanosti u vremenima, koja nalažu staloženost, institucionalnu pravdu, respekt pravnih okvira, elementa mirnog i pozitivnog suživota građana Hrvatske.

 

HRABROST VUKOVARSKOG GRADONAČELNIKA PENAVE?  

 

Skrivanje i abolicija evidentnih zločina Vukovara je konsternirala sve hrvatsko pučanstvo u domovini ali isto i nas izvan domovine. Kako se moglo desiti da 27 godina nakon užasnih zločina taj zločin još nije procesuiran? Tko zapravo profitira od toga? Pa i samog me zaintrigirala ta neodlučnost hrvatskih vlasti ne jednom, već bezbroj puta, da ne žele istinu, da ne žele lustraciju, da ne žele da Srbija i Crna Gora plate ratne reparacije usljed ogromenih šteta nanesenih RH i hrvatskom narodu u tim strahotama rata, koje je odnjelo više desetina tisuća nedužnih hrvatskih žrtava. Ja bih taj čin neprocesuiranja zločina, okarakterizirao kao činom veleizdaje svih Vlada RH, koje te čine nisu sa svom ozbiljnošćcu tretirale!

Tko može zaboraviti monstruzna ubijanja, silovanja, ritualne dekapitacije civilnog stanovništva, zvjerskih istrebljivanjem i deportacijama, pojedinih do temelja srušenih naselja Nuštara, Marinca, Cerića…do temelja srušen naš vrli Vukovar!

 

Da, zaista svi smo podržali tog hrabrog gradonačelnika Penavu u njegovoj tražnji, da se to treba žurno procesuirati, da treba održat primjeran prosvjed u Vukovaru kao oglednom mjestu četničko srpsko-crnogorskih zločina. No, ne treba izostaviti da smo bili istovremeno iznenađeni, kad taj isti gradonačelnik Penava, nema hrabrosti da ide do kraja, kad on nalazi olakotne okolnosti izvlačeći Plenkovića od evidentnih i direktnih odgovornosti, očito prepariran za Stankovića u NU2, što stavlja jednu evidentnu mrlju na njegovu traženju i razočarenje nedostatkom političke hrabrosti i dosljednosti.

 

Umjesto da uperi prst na izvor zla, jer upravo Andrej Plenković i njegov ministar unutrašnjih poslova Božinović su razlogom da do toga ne dolazi, što će objelodaniti i dvojica suspendiranih policajaca u Bujici Nikola Kajkić i Darijo Žepina, koji su bili pripremili i istražili sve prethodne propuste, pripremili teren za sudske procese, ali su hladno smjenjeni i još pri tome i službeno optuženi za nerad, za krivotvorstva na osnovu notornih osvjedočenih i ekspertiziranih falsifikata, proizvedenih u kosovskim oficinam komesara Božinovića i Plenkovića. Jer Penava nije znao da treba pod svaku cijenu spašavati Plenkovićevu koaliciju!

 

Oni ne samo da neće procesuirati, četničku zlotvore, oni ih štite, osiguravaju za njih mjesto u državnoj izvršnoj vlasti, oni su ortaci u koaliciji, instalirajući kriminal u hrvatsku državu, u sve pore hrvatskog društva, što zorno proizlazi iz javnih otkrića gospodina Nikole Kajkića i Darija Žepine. Oni su sve spremni napraviti, da bi se održali na vlasti, pa i na način da štite četničku strukturu, koju aboliraju i štite od hrvatske pravde, koja im se mora udjeliti i u ime nedužnih hrvatskih mučenika, ubijenih po vukovarskim i inim bojišnicama, logorima, mučionicama, polažući život za Domovinu.

 

Plenkovića, Božinovića, i grupe tih njihovih novo-obogaćenih pobočnika odabranih policajčića, dorhovaca, mupovaca i mutavaca, komesara… koji obesčašćuju državne funkcije, koji falsifikatima, prijetnjama, pokušavaju proturiti jednu kriminalnu i kriminalizirajuću strukturu države, dostiže te razmjere, da oni zapravo uništavaju i ono što je za svakog istinskog domoljuba naša svetinja: Hrvatska Država, za koju smo se čitavog života hrabro borili!

 

HRVATSKA VLADA KOSOVA JAZBINA

 

Ova situacija postaje u toliko jasnija i iz čega i na čemu počiva njihovo temeljno ponašaje, jer oni su i taj njihov najbliži krug izdanci KOS-og i udbaškog miliea.Trebali posebice naglašavati de Premijer RH i njegov ministar Božičević vuku po roditeljskim ili osobnim srazom iz zločinačke JNA. Dakako, oni to ne zaboravljaju i okružuju se upravo i sa svim onima, koji dolaze iz notornih udbaško-kosovskih infrastuktura, nasljedno, koja je zadobila i osvojila gotovo cjelokupnu državnu administraciju. Na čelu su im sinovi KOS-ovih i JNA oficira, a koji okuplja i poslovne ljude iste provijencije, s kojima u takvom zajedništvu, dakako, mrače i oblače istovremeno i na cijeloj medijskoj sceni Hrvatske. To su i njihove, a nažalost i realitet hrvatske države. Svi zajedno pijući vodu sa istih izvorišta, perpetuirajući tako jednu nakaradnu infrastrukturu države, koja blokira sve kreativne energije i propulzivnost hrvatske države, razarajući hrvatsko gospodarstvo, smišljeno programiraju demografsko raslojavanje, iskorjenje hrvatskog naroda. Tom se mora stati na kraj, a KOS-og komesara Plenkovića i njegovo okruženje treba znogirati sa čela hrvatske Vlade i staviti u Remetinac!

Kako se dešava da sadašnji ministar unutrašnji poslova Božinović služi najprije KOS u odjelu obrane grada Zagreba, potom ulazi u strukture hrvatske države, služi po slijedu Mesića, Josipovića, Milanovića, Plenkovića.., jer je KOS nažalost i svojevrstan kontinuitet hrvatske vlasti, htjeli mi to priznati ili ne. Mi zapravo živimo u fikciji da smo se oslobodili, što je apsolutni privid. Andrej Plenković i Božinović su zapravo formirali ekipe po mjeri, kako bi nastavili kosovske planove, koji je rušio vukovarske, slavonske i ine hrvatske vedute, i nije za očekivati da oni osude i procesuiraju sami sebe, posjeku drvo sa čijih su grana i sami prokliljali!

 

KOMESARKA TENA

 

Kako živimo u vremenima sve nazočnih tehnoloških dostignuća i sredstava priopćavanja, saznajemo eto zahvaljujući brojnim medijskim naznakama kako se i ove vladine KOS-ove strukture uvijek znale vješto mješati njihove političke afere sa njihovim sentimentalnim apetitima i nagonima. Saznajemo tako da je i štićenica Plenkovića, mlada komesarka Tena Mišetić još iz Bruxellesa, Strasbourga…je sada smještena na Markovom trgu, kao komesarka pobočnica zaigranom Premijeru, da mu u ovim teškim vremenima smanji sve nazočne tegobe sa vizualnim uprizorenjima izazovnih suknjica, kako bi mu mogla odagnati crne misli prema roza horizontima od tih neatraktivnih HDZ- ovskih dosadnih bagaža jednog Brkića, Šeksa, Kalmete, Kovača, Stijera…ljudi bez budućnosti za tandem komesarke Tene i Premijera.

Dobro upućeni u materiju tvrde da komesarka Tena pokušava premijeru Plenkoviću ne samo sitna mala zadovoljstva, već poput prave komesarke postaje strah i trepet svima onima koji se približe Banskim Dvorima, a u prvom redu premijerovim ministrima. Ministri u vladi RH svim mogućim pretekstima vješto izbjegavaju to ljubavno gnjezdo na Markovom Trgu, samo da se nebi susreli goropadnu komesarku Tenu, koja drži bakrač i čeličnom rukom vlada na svojim «teritorijem»(Vlada). Nije ni čudno da je Tenu sa zadovoljstvom prisvojio i Tedeschi označivši u povjerljivim krugovima Premijera kao «pod njegovom kontrolom» zahvaljujući očito i u najvećoj mjeri teledirigiranom komesarkom Tenom.

Možda bi neki sjajni hrvatski scenarist trebao napraviti lokalnu verziju Hugh Whitemore‘s teatarske drame A Letter of Resignation (Pismo ostavke), proizišle iz afere Lorda Johna Profuma iz 1961, jer ova hrvatska drama sva pršti sa još eksplozivnijim elementima, koji bi mogli zagolicati ne samo domaću publiku, u kojoj bi upravo naslovna uloga pripala sadašnjem hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.

Zasigurno, ova priča nikada nebi našla prostora u mojem tekstu, kad bi to bila samo obična priča o jednom ili više ljubavnih trokuta, to nikada nije bio subjekt mojih razmatranja u bilo kojem mom tekstu, prigodama, ali kada se zna i otvoreno i javno tvrdi da je upravo sama Tena Mišetić i Emile Tedeschi odigrali centralnu ulogu, koja je dobro poznata u aferi Agrokor, o kojoj se Tedeschi osobno prema medijskim saznanjima i okoristio, onda to dobiva jednu novu dimenziju, a i mjesto Tene kao lakmus papir u toj « kemijskoj reakciji », pospješivača reakcija, u koje su ingradijenti ili sastavnice i Tedeschi i lešinarski fondovi Knightheada, čitava plejada kumova i školskih prijatelja Andreja Plenkovića, onda zacijelo to postaje jedna nova priča, jedna nova dimenzija o transformacijama i metodama vladanja, kakovih primjera nema zabilježenih u analima demokratskih država i ozračjima istinskih evropskih demokratskih sredina.  

Nadam se, da bi o tome moglo također prozboriti koju riječ i Povjerenstvo o sukobu interesa i dakako pravne institucije hrvatske države, koje bi za sva ova radnje trebale i detaljno istražiti i konačno procesuirati. A kako u Hrvatskoj živimo u sredini i sistemu, po devizi “Kadija te tuži, kadija te sudi“, onda to postaje gotovo Sizifov posao.

Što nas ne spriječava da naš civički pogled i tražnje dođu na svjetlost dana,trebaju biti obznanjena, kao izraz demokratskog neslaganja sa takovim sustavom vrijednosti, koji udaljuje hrvatsku državu i narod od stvarnih europskih demokratskih i civičkih stečevina.

Slučaj Agrokor o kome sam pisao u nekoliko prigodica, ostavlja naravno, toliko prostora, toliko kriminalnih aktivnosti, silovanja zakona, inicirajućih delikata, da je to prava rijetkost u europskom pravno-poslovnom i gospodarskom ozračju, ili u životu bilo koje od svih europske zemlje, osmišljenih i proizvedenih na jednom jedinome mjestu, u sjedištu hrvatske Vlade. Činjenica da su Andrej Plenković, Martina Dalić, Božinović, na tome “kopali“ prilično vremena, kako bi se danas moglo donjeti i valjane zaključke i ustvrditi tko su ti koji su profitirali od tog incirajućeg delikta.

 

Plenković i njegov ministar Božinović su očinskim, majčinskim sljedovima i roditeljskim svezama iznjedreni iz KOS-ovskih JNA sprega, pa je i razumljivo, na koji se način oni i ponašaju, vezano za jednu drugu KOS-ovsku domovinu, koja nije i domovina hrvatskih domoljuba. Ovaj dvojac sa svim doglavnicima, njihovim infiltriranim Tenama, kumovima, priležnicama, bliskim prijateljima, i zločinačkim fondovima je instrumentaliziralao pravosudne strukture, policijske strukture, izvršnu vlast hrvatske države, potpomognut koruptivnim medijima, da bi sebi i svojim istomišljenicima pribavio neupitne koristi, ničim opravdane, na štetu stvarnih vlasnika i dioničara Agrokora!

Za takove čine se u svakoj respektabilnoj državi odgovara pred zakonom. Vrijeme je došlo da se Andreja Plenkovića, Martinu Dalić, Božinovića i njihove pomoćnike i saučesnike zbog tog svega i procesuira, izvede pred lice pravde!

 

Ante Glibota

 

U Parizu, na dan Svetog Mihovila, 29. rujna 2018.

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)