Đ. Vidmarović: Mudrost naše najpoznatije Klarise

Vrijeme:2 min, 6 sec

 

S. Marija od Presvetog Srca Anka Petričević: „Onaj koji jest“, Split 2018.

Anka Petričević, poznatija kao časna sestra klarisa Marija od Presvetoga Srca, jedno je od najpoznatijih imena u suvremenoj hrvatskoj književnosti i prevoditeljstvu. Ona je i posljednji živi sustolnik velikoga Tina Ujevića. U svojoj tihoj klauzuri samostana sv. Klare u Splitu ostvarila je začuđujuće bogatu pjesničku i prevodilačku aktivnost.

Premda u poznim godinama i ozbiljno narušenoga zdravlja, sestra Marija je nema davno objavila vrlo dojmljivu knjigu svojih intimnih mističnih susreta i tumačenja pod naslovom „Onaj koji jest“. U knjizi su slijedeće teme: „Tajna Presvetoga Trojstva“; „Nazočnost Bezgrešne Djevice Marije“; „Tajna“; „Osvrt“; „Djelovanje Duha Svetoga“; „Izvor Ljubavi“; „Žarko ognjište Ljubavi“.

Petricevic1.jpg

Pisac pogovora ovoj knjizi je sveučilišni profesor iz Mostara Miljenko Buljac. On svoj zaključni esej zaključuje sljedećom tvrdnjom: „U zaključnoj misli iskazujemo radost za nova mistična iskustva, izravna posredovanja svojim molitvama, prošnjama, meditacijama i kontemplacijama Onom koji jest, za autoričina tumačenja prirode načelima psihološkog, unutarnjeg nadnaravnoga svijeta i za mističnu stvarnost i život duše, za zagrljaj s Bogom u kojem je pronašla svoj Bitak, svoju vlastitost, slobodu u svih život u Bogu“.

Petricevic2

S. Marija od Presvetog (fotogr. preuzeta iz knjige)

Prvi esej u ovoj mudroj knjizi istovjetan je njezinome naslovu, a počinje velikim samo kršćanima svojstvenim optimizmom: „Radujemo se što postojimo, što živimo na Zemlji koju smatramo svojom baštinom, što smo okruženi dragim i dobrim bićima, što posjedujemo sve ono što nam je potrebno za život, zahvaljujući ljubavi i brizi naših dragih roditelja, što smo smješteni u prostoru koji nas često zadivljuje ljepotama, što se divimo krasoti Svemira motreći sjaj zvijezda, što smo sretni da nas obasjava sunce od zore do mraka, što nas krasota prirode tješi, smiruje i usrećuje te smo zadivljeni mnogobrojnom raskoši cvijeća koje nam uljepšava život i postojanje. A tko nam je sve to dao, besplatno poklonio? Tko je taj koji postoji, tko se brine za nas, koji nam je darovao život, kojemu smo dužni veliku, neizmjernu zahvalnost? To je Onaj koji jest, koji postoji, koji živi odvjeka vječni i neizmjerni Bog u svome Trojstvenome Biću“.

U istome duhu kršćanske etike i mudrosti pisani su svi eseji u ovoj knjizi. U ovo naše vrijeme u kojem se gube vjera, nada, optimizam pa čak i ideali, misli ove klarise, a velike i mudre žene, napisane i objavljene pri kraju njezinog životnog puta, prava su blagodat za svaku dobrohotnu i ljubavi sklonu dušu. Gledajući u cjelini sva djela Anke Petričević, možemo zahvaliti Bogu što nam ju je podario.

 

Đuro Vidmarović/HKV/https://www.hkv.hr /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)