Video: Slijedi li sirizacija i libanonizacija BiH?

Vrijeme:2 min, 57 sec

 

Politička i ustavna kriza u BiH koju dodatno usložnjavaju i prve naznake migrantske krize za jedne je otvorena prijetnja kako BiH lako može postati novo žarište poput Sirije ili Libanona. Međutim, za Armina Hodžića, glavnog tajnika SDA Hrvatske to su samo “opasne izjave”.

-Postoje politički akteri kojima nije u cilju da se donese novi izborni zakon u BiH. To je prvenstveno HDZ BiH. Osobno nikad nisam volio ‘politiku ugroženosti’ te da se na temelju te navodne ugroženosti pokušavaju izboriti nekakve privilegije. Hrvati u BiH nisu ugroženi te su zapravo zastupljeni u državnim institucijama više nego što ih ima u broju stanovništva – pojasnio je Armin Hodžić – glavni tajnik SDA Hrvatske, gostujući u “Otvorenom”.

Replicirao mu je Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a, rekavši kako se stalno traže nekakvi izgovori protiv implementacije presuda Ustavnog suda te da je činjenica kako su Hrvati u BiH diskriminirani.

-Ne može pripadnik jednog naroda birati predstavnike drugog naroda. Imamo primjer gospodina Komšića, a poslije se ispostavilo da je Komšić samo pričuvni igrač nacionalne SDA. Ako je to nešto što predstavlja jednakopravnost, onda izgleda da ne govorimo o istim stvarima – replicirao je Brkić te dodao da svi trebaju shvatiti kako nema Bosne i Hercegovine bez Hrvata u njoj.

http://hrvatskonebo.com/hrvatskonebo/2018/06/18/probosnjacke-stranke-kontra-ustava-danas-potpisuju-prijedlog-zakona-o-izbornim-jedinicama-u-fbih/

Povjesničar Ivo Lučić je ocijenio kako je nakon političke, BiH zahvatila i ustavna kriza.

-U Bosni i Hercegovini se događala i politička kriza, ali sada se događa i ustavna kriza. Nažalost, vidimo da se u BiH Daytonski sporazum silom mijenjao. Sad kad smo došli u jednu ustavnu krizu, shvaćamo da bošnjačke stranke ne žele nikakve promjene. Imali su Hrvati u BiH i većih kriza pa su izdržali. BiH se sve više bliži libanonskom i sirijskom modelu – ocijenio je povjesničar Lučić i dodao kako bošnjačke stranke žele pretvoriti Federaciju BiH u bošnjački entitet, dok su dignuli ruke od Republike Srpske.

Podsjetio je i na ustavnu definiciju BiH.

-Bosna i Hercegovina je država tri konstitutivna naroda i takva treba ostati. Ona je tako definirana još od odluka ZAVNOBiH pa do dan danas – pojasnio je Lučić.

Jedna od tema je bila i migrantska kriza.

-Svjesni smo da je Hrvatska ulaz za migracije u Europsku uniju, svjesni smo i da Hrvatska ima više od tisuću kilometara granice s Bosnom i Hercegovinom. Europska unija će morati imati aktivnu ulogu u rješavanju migrantske krize – rekao je Brkić te dodao kako Hrvatska neće biti “hot spot” za migrante.

http://hrvatskonebo.com/hrvatskonebo/2018/06/18/skupina-od-oko-100-migranata-pokusala-nasilno-uci-u-hrvatsku/

Ivo Lučić je za Angelu Merkel rekao kako je nesvjesna krize, ali da je počela shvaćati gdje je njezina politika zadnjih godina dovela Njemačku i ostatak Europske unije.

-Naime, Angela Merkel je prije par godina otvorila vrata ove migrantske krize jednim, po meni, duboko nesmotrenim pozivom, bez razumijevanja opsega problema koji je bio na vidiku. Otvorila je problem i otvorila je ovu krizu i sada je to izazvalo političke potrese u Njemačkoj. Kriza je promijenila odnose unutar zemlje, a promijenila je i samu Merkel. Niti ona ne govori više ono što je govorila ranije. Ona se našla u jednom raskoraku i ne znam kako će na to odgovoriti, istaknuo je. Europa sada ipak poduzima određene korake da zaustavi migrante na granicama Europe. Što to znači za Hrvatsku to je jedno kompleksno pitanje o kojem bi trebalo puno više razgovarati – rekao je Lučić.

 

M.J./HRSvijet.net/http://hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)