ERDOGAN U SARAJEVU: Od BiH tražimo pomoć u obračunu s protivnicima

0

 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obratio se javnosti nakon sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem u Sarajevu.
Erdogan je rekao da mu je zadovoljstvo što se nakon tri godine nalazi u BiH i zahvalio se Izetbegoviću na gostoprimstvu.
“Imali smo konstruktivne bilateralne i delegacijske razgovore. Razgovarali smo o političkim, kulturnim, turističkim, transportnim i poljoprivrednim pitanjima”, kazao je Erdogan.
Ne boji se atentata
“Nadam se da će izbori u BiH biti prilika za jačanje naših odnosa i da će biti održani u skladu s demokratskim standardima”, nastavio je turski predsjednik.
Rekao je da očekuje punu suradnju u obračunu s  “hobotnicom FETO-a”, kako naziva političke protivnike koje optužuje za lanjski neuspjeli državni udar.
Na pitanje turskih novinara o navodnim planovima za atentat na njega, Erdogan je kazao da ga takve informacije ne plaše te je upravo zbog toga odlučio pod svaku cijenu doći u Sarajevo.
“Tisuće ljudi koji su ovdje došli iz europskih država kako bi se sa mnom sastali bili bi razočarani ako me ne bi vidjeli”, kazao je Erdogan.
Najvažniji projekt koji sada povezuje Tursku i BiH, po Izetbegovićevu sudu je izgradnja kružne brze ceste koja bi povezala Sarajevo i Beograd. Tijekom ljeta trebao bi biti raspisan natječaj za izvođače radova, najavio je Izetbegović.
“Turska je spremna na svaku suradnju”
“Nakon pokušaja vojnog udara, želim se zahvaliti BiH na podršci koju je pružila Turskoj i mom narodu”, rekao je Erdogan. Dodao je da je Turska spremna na svaku moguću suradnju.
“Nastavit ćemo pružati podršku BiH na svim poljima. Mi nemamo nikakvu skrivenu namjeru osim namjere prosperiteta”, rekao je Erdogan.
Izetbegović: BiH je uz Tursku kad je u pitanju stabilnost tog dijela regije
Riječ je dobio i Bakir Izetbegović.
“Turska i BiH imaju odlične odnose, Turska je uz nas, u našim aspiracijama kad je u pitanju članstvo u EU-u, NATO-u, kad je u pitanju ekonomija BiH. A BiH je uz Tursku kad je u pitanju stabilnost tog dijela regije i čestitamo vam na snazi koju tamo pokazujete, ne samo za Tursku nego čitavu Europu”, nahvalio je Izetbegović Erdogana.
Prošle godine trgovinska razmjena između dviju zemalja iznosila je 800 milijuna dolara, dvostruko više nego prije četiri godine, a uskoro se očekuje potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini što će biti dodatni poticaj takvoj suradnji.
Nakon sastanka s Izetbegovićem, Erdogan će položiti cvijeće na grob prvom predsjedniku Republike BiH Aliji Izetbegoviću.
Prisustvovat će i Kongresu Unije europskih-turskih demokrata (UETD) u Olimpijskoj dvorani Juan Antonio Samaranch. Najavljeno je i kako će Erdogan i Izetbegović zajedno sudjelovati u akšam-namazu, večernjoj molitvi u Gazi Husrev-begovoj džamiji.
Hina/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara