MERKEL: BIH treba izmjenu Izbornog zakona i zbog toga se brinemo

Vrijeme:4 min, 25 sec

 

Angela Merkel, kancelarka Njemačke uoči sastanka sa članovima Predsjedništva BiH koji je organiziran na njen poziv, navela je teme o kojima će se razgovarati u Berlinu.

“Razgovarat ćemo o izazovima. Objavljen je termin za izbore. To su važna vremena, i ovdje kod nas kad govorimo jasnim riječima. Nadamo se da će se proces reformi nastaviti i u BiH”, kazala je Merkel.

“Potrebna je promjena Izbornog zakona, zbog toga se brinemo. Objavljen je termin za izbore, a razgovarat ćemo kako ostvariti napredak”, poručila je Merkel.

Ona je kazala da će se Njemačka zauzimati za EU perspektivu svih zemalja Zapadnog Balkana, i da se ranije intenzivna razgovaralo o tome.

“Moraju se ispuniti svi uvjeti. Razgovarat ćemo o približavanju EU. Bit će intenzivno večer”, poručila je.

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH uoči sastanka članova Predsjedništva BiH sa Angelom Merkel u Berlinu, poručio je da BiH je potreban prijatelj u nastavku puta ka Europskoj uniji. Izetbegović je zahvalio Njemačkoj za sve što je uradila za BiH u proteklih 25 godina, javlja N1.

Izetbegović: Hvala Njemačkoj

”Hvala Njemačkoj na svemu što je u ovih 25 godina učinila. Za izbjeglice, za reforme, za stabilizaciju prilika. Ključno je bilo kada se pokrenula Britansko-njemačka inicijativa. Uradili ste pravi potez. Ja sam za ovim stolom zamolio da uradite neke stvari za SSP, i vi ste to uradili”, izjavio je Izetbegović na press- konferenciji prije sastanka. ”BiH je uložila kredibilnu aplikaciju, uradila upitnik konsenzusom, komplicirana BiH. Bez prijepora. BiH može naprijed, kada je u pitanju EU put i kada imamo prijatelje koji nas razumiju”, izjavio je Izetbegović. ”Ponekad dolaze loše vijesti iz BiH. Pokretni smo na EU putu. Ekonomski pokazatelji su solidni. U izvozu smo prvi u regiji, u padu broja nezaposlenih. Pomogli ste nam novim kursom, to je puno za malu BiH”, izjavio je Bakir Izetbegović u Berlinu. Ono što trebamo, kako je rekao, jeste da se ubrza i ne dopusti zastoj BiH i očekujemo dodatna pitanja. ”Mislim da možemo dobiti kandidatski status do kraja godine. Već u studenom da imamo mišljenje, i precizirano šta se od nas očekuje. Mi to želimo ugraditi u naše programe za koalicije poslije izbora”, kazao je Izetbegović.

”Potreban nam je mir, reforme, imamo sredstva, imamo zakone, planove. Potreban nam je prijatelj na tom putu. Mislim da sve četvero to imamo uz vas”, kazao je na koncu obraćanja medijima Bakir Izetbegović, javlja N1.

Čović: Vremena više nema

”Dobro je što Njemačka ponovo pokazuje interes za BiH i na ovoj najvišoj razini komunikacije. Razgovarat ćemo o političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH i na području jugoistočne Europe. Neizbježan će biti i razgovor o tome što nismo uspjeli promijeniti Izborni zakon BiH i kriza koja zbog toga može uslijediti nakon izbora”, rekao je Dragan Čović, član Predsjedništva BiH i čelnik HDZ-a BiH, uoči posjete Njemačkoj, gdje će se u Berlinu zajedno s drugom dvojicom članova Predsjedništva BiH susresti s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

U razgovoru za Dnevni avaz Čović je rekao kako smatra da je raspisivanjem izbora prestala mogućnost dogovora o izmjenama Izbornog zakona i da tu činjenicu ne može promijeniti ni razgovor s Merkel.

”Središnje izborno povjerenstvo nam je obznanilo dan izbora i sve druge aktivnosti, što znači da na Izbornom zakonu u narednom vremenu nećemo raditi. Vremena ima za naše razgovore, za otopljavanje odnosa, za bolje razumijevanje, ali za izmjene tog zakona, mislim da vremena više nema”, rekao je.

Rekao je kako smatra da je u pogledu razgovora o izmjenama Izbornog zakona koje su sa stranačkim liderima organizirali veleposlanici SAD i EU ”suvišno bilo što komentirati da na neki način ne bi obezvrijedili trud i veleposlanika SAD i EU, koji su pokazali trud da dođemo do nekog rješenja”.

”Meni je žao što kolege iz drugih stranaka nisu razumjele potrebu da pokušamo na neki način uvažiti ono jedno načelo na koje su svi pristali, da jedan narod drugome ne bira predstavnike, to je osnažio i Ustavni sud BiH svojom odlukom o legitimnosti predstavljanija”, rekao je.

Dodao je kako nema ništa protiv da stručnjaci HDZ-a BiH i HNS-a razgovaraju o izmjenama Izbornog zakona sa stručnjacima Venecijanske komisije koji uskoro dolaze u BiH, a takav stav iznijet će i kod njemačke kancelarske.

”Mi u HDZ-u BiH nećemo pasti u napast da istovremeno pričamo o izbornoj strategiji i taktici, a da s druge strane pričamo o izmjenama Izbornog zakona, to je, što se mene tiče, nespojivo. Ali, stojimo na dispoziciji svim ekspertima iz Venecijanske komisije, uopće EU, svijeta da dugoročno tražimo rješenja. BiH se mora očuvati kao međunarodno stabilna država, mora nastaviti svoj euroatlantski put i to je nešto što je naš vanjskopolitički okvir. Na unutarnjem planu tražit ćemo potpunu jednakopravnost hrvatskog naroda”, rekao je Avazu Čović.

Rekao je kako će članovi Predsjedništva s njemačkom kancelarkom razgovarati i o narušenim odnosima članova Predsjedništva koji su pri ranija dva susreta s Merkel bili mnogo bolji. U tom dijelu, smatra on, ”razgovor s Merkel zasigurno će biti malo neugodan”.

”Siguran sam da će nam se vrlo jasno staviti do znanja demografska politika, da li je vodimo ili ne vodimo. Evidentno je ogroman broj naših građana u Njemačkoj ili planira ići u Njemačku, a znamo da Njemačka u narednih nekoliko godina ima potrebu za pet milijuna radnika različitih struka, tako da će i to biti tema s kancelarkom Merkel”, rekao je.

 

HMS/http://hms.ba /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)