Prijetnje ratom i tko je veći “patriot” dominiraju izbornom kampanjom

Vrijeme:2 min, 26 sec

 

 

Visoko je “podignuta letvica” u nikada nervoznijoj predizbornoj kampanji u Bosni i Hercegovini, u kojoj se ne preza čak ni od poruka koje su obilježile godine pred početak krvavog raspleta 90-ih godina prošloga stoljeća, piše Večernji list BiH.

Još uvijek u ušima svih onih koji su pratili dramatična zasjedanja Skupštine BiH odzvanjaju poruke tadašnjeg srpskog vođe Radovana Karadžića: “Nemojte da mislite da nećete Bosnu i Hercegovinu odvesti u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak”, kada je upozoravao što će se dogoditi ako se BiH odcijepi od krnje Jugoslavije prateći primjere Slovenije i Hrvatske.

Konflikt i rat

Četvrt stoljeća kasnije ponovno su u javnome diskursu rat i prijetnje drugim manje brojnim narodima. Najprije ih je uveo bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prošle godine u intervjuu za Radio Slobodna Europa tvrdeći kako se bez rata RS ne bi mogao odcijepiti. Nakon “upozorenja” Srbima, Izetbegović je prijetio i Hrvatima nedavno u emisiji HRT-a. – Bez konflikta i rata ne može doći do trećeg entiteta – poručio je Izetbegović. U međuvremenu su se i marginalne bošnjačke stranke nastavile natjecati u potpirivanju mržnje i poticanju nasilja. Među najekstremnijima je upravo ona koja u sebi ima epitet “građanska”. Tako su iz Građanskog saveza održali lekciju svima onima koji ne misle kao oni. – Građanski savez poziva vladajuće stranke, posebice SDA, koji ima nadzor nad ključnim polugama vlasti, da počnu s pripremama za zaštitu života i imovine stanovništva. Pozivamo ih da počnu dizati kapacitete Federalne uprave policije i MUP-ova županija u kojima HDZ nema nadzor – pozvali su iz GS-a uz dodatnu poruku kako Bošnjaci moraju biti spremni da se više ne bi uveo embargo na naoružanje. Nastavio je i SDP BiH sa sijanjem straha. Opet, u nedostatku drugih poruka, problem su našli u Hrvatima.

Treći entitet

Nešto umjerenijom retorikom ipak su upozorili kako HDZ planira “uspostavu trećeg entiteta nakon gubitka izbora sljedeće godine”. Povod za obračun s Hrvatima našli su u istupu da će Hrvate znati obraniti policija. – Sve policije u BiH u službi su zaštite svih građana. Svaki pokušaj da se pretvore u naoružane etničke falange koje su u službi jedne etničke skupine i jedne stranke neće uspjeti – navode iz SDP-a. Ovo zatrovano ozračje dodatno je potaknuo i čelnik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić koji nije odolio također dokazati kako je veći Bošnjak od drugih čelnika. – Vidio sam neku izjavu gospodina Dodika. Priča o opciji trećeg entiteta. Ja mu kažem, ako dođe u Sarajevo, neka u svojim koferima u Banjoj Luci ostavi ideju trećeg entiteta. Neće biti trećeg entiteta po cijenu rata na cijelom teritoriju BiH – rekao je Radončić. Na srpskoj političkoj sceni optužbe su uglavnom povezane s izdajom nacionalnih interesa. Ponajprije to uspješno koristi vladajući SNSD kako bi na stup srama postavio SDS i koaliciju Savez za promjene. Istodobno hrvatska politička scena u BiH može se smatrati najdosadnijom. U kampanji se koriste optužbe za korupciju, nepotizam…

Zoran Krešić

Večernji list/ https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)