Udruga Žene u Domovinskom ratu-Zadar: Javna tribina HRVATSKI LIJEČNIK – HRVATSKI RATNIK

Vrijeme:1 min, 43 sec

 

Hrvatski dan liječnika obilježava se u spomen na 26. veljače 1874. godine, kada je osnovan Hrvatski liječnički zbor kao osma liječnička udruga u Europi, s ciljem unapređenja medicinske struke. Kao mlada država, nastala u teškom i krvavom ratu, Hrvatska je imala priliku razvidno vidjeti tko su ljudi koji su spremni nesebično se  žrtvovati  za domovinu. Uz Hrvatske branitelje, ratne fotografe i izvjestitelje, jedini koji su dragovoljno i u velikom broju dali se na raspolaganje Domovini bili su hrvatski liječnici, medicinske sestre i ostali zaposlenici ove humane struke. Tijekom rata zbrinuto je preko 30.000 ranjenika, a broj umrlih na broj ranjenih od 1,75 ubraja se u najbolje rezultate u svjetskoj literaturi. Taj je izuzetan rezultat ostvaren ponajprije zato, što je čak 61% ranjenika dopremljen u bolnice u samo sat vremena nakon ranjavanja, ili čak 76% u dva sata od ranjavanja. Uspješnost liječenja ranjenika bila je vrlo visoka, a ukupan mortalitet mali, što je veoma pozitivno utjecalo na  moral kod Hrvatskih branitelja.

Hrvatski liječnici – ratnici, imali su iznimnu ulogu u ratu, pokazali su iznimno visoku stručnu i znanstvenu razinu medicinskog umijeća, stoga začuđuje šutnja na ovu temu u hrvatskom javnom prostoru.

Zašto je izostala iskrena zahvala svih političkih čimbenika našeg društva, zašto su herojska djela liječnika zatajena, zašto ih više cijene u svijetu nego u Domovini, zašto danas odlaze iz zemlje, imaju li liječnici   mjesto koje zaslužuju u hrvatskom društvu, kao jedina inteligencija koja uvijek stoji uz svoj narod?

Ova i druga razmišljanja tema su javne tribine koju organiziramo u povodu Dana hrvatskih liječnika pod naslovom

 

HRVATSKI LIJEČNIK – HRVATSKI RATNIK

koja će se održati  u srijedu 28. veljače 2018. godine,

s početkom u 18:00 sati

u Multimedijalnoj dvorani Znanstvene knjižnice u  Zadru

na adresi Ante Kuzmanića 3

Gosti:

  • dr.  BRANKO DUKIĆ,spec.gin.  
  • dr. sc. STJEPAN ŠTERC  
  • brigadir HV u miru IVICA MATEŠIĆ JEREMIJA
  • časna sestra VILMA ŠURJAK   

 

Molimo vas da popratite ove događaje, te da ih putem vaših medija prenesete našim sugrađanima.

S poštovanjem,

Organizator:

Udruga Žene u Domovinskom ratu-Zadar (091 49 000 11)

 

Hrvatsko nebo

 

Facebook komentari

komentara

Odgovori