Vučić u Zagreb donio matične knjige iz Dvora na Uni

Vrijeme:4 min, 52 sec

 

 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj. Svečani doček mu je priredila u svome uredu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja ga je prošli mjesec pozvala u posjet.

 

Dvoje dužnosnika na Pantovčaku razgovarali su u četiri oka, a kasnije su im se priključila izaslanstva u kojima je nekoliko ministara, koordinatora za otvorena pitanja kao i predstavnici manjina i udruga nestalih u ratu.

Predsjednica Republike Hrvatske je nakon razgovora da je ovaj posjet pripreman mjesecima.

-Željela sam da se održi u drugačijim okolnostima, kada je riječ o društvenoj klimi, odnosima između dviju država. No nakon posljednje eskalacije verbalnog rata odlučila sam to prekinuti i pozvati gospodina Vučića da održimo taj susret što je prije moguće. Zahvaljujem mu što je prihvatio taj poziv. Nažalost su odnosi između Hrvatske i Srbije bremeniti poviješću. O tome danas nismo razgovarali. Nažalost, ta bremenita povijest još uvijek nas priječi da bismo odnose između dviju država nazvali prijateljskima.

Naša je obveza da pronalazimo dodirne točke. Trebamo rješavati ono što nas razdvaja, ali pronalaziti i put u budućnost koji će osigurati i sigurnost i blagostanje i hrvatskom i srpskom narodu i jednoj i drugoj državi. Ono što nas posebno vezuje je i zajednička odgovornost za budućnost jugoistočne Europe, kazala je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Dotaknuli smo mnogo pitanja, uključujući i otvorena pitanja. U mnogim stvarima se nismo složili, negdje smo se približili, a negdje ćemo se približiti u vremenu pred nama. Dogovorili smo se da ćemo razgovarati. Dogovorili smo se da pitanje nestalih treba riješiti što prije. S predstavnicima udruga nestalih iz Hrvatske, ali i iz Srbije, razgovarat ćemo i ja i gospodin Vučić.

Razgovarali smo i o pitanju manjina – hrvatske u Srbiji i srpske u Hrvatskoj. Naša je želja politička zastupljenost Hrvata na razini pokrajinske i nacionalne skupštine.

Vjerujem da će predsjednik Vučić razgovarati s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji kako bi se ostvarila njihova prava, istaknula je hrvatska predsjednica i osvrnula se na subotičku deklaraciju, a potom i na pravosudna pitanja, pitanja granica.

Aleksandar Vučić izjavio je među ostalim kako čestita predsjednici na hrabrosti organizirajući njegov posjet s obzirom na atmosferu u državi, prenosi HRT.

-Uvjeren sam da će ljudi u budućnosti moći razumjeti sve naše političke poteze. Došao sam u Zagreb razgovarati o svim otvorenim pitanjima, kojih je mnogo. Pokušajmo dio pitanja riješiti već danas. Barem za nekoliko osoba koje su nestale, čini mi se da ćemo određene informacije imati. Srbija i Hrvatska će morati, željeli to svi u političkom sustavu dviju država ili ne, imati bolje odnose u budućnosti. Doći ćemo i mi u poziciju kao što su Norveška i Švedska, pa ćemo morati gledati u budućnost drugačijim očima, kazao je Vučić.

Imamo različiti stav o graničnom pitanju. Hrvatska se poziva na katastarske knjige, a Srbija se poziva na zakon i smatra da je zakon snažniji pravni akt od katastarskih knjiga bilo koje jedinice u bivšoj SFRJ. Pokušat ćemo to pitanje riješiti bilateralnim putem u iduće dvije godine. Ako to ne bude moguće idemo pred arbitražna tijela.

Idući tjedan primit ću predstavnike udruge nestalih iz Hrvatske da vidimo kako se može pomoći. Neka mala rješenja su danas postignuta, kazao je Vučić.

Razgovarali smo i o pitanjima manjina i što je to što se može učiniti za hrvatsku manjinu u Srbiji i što hrvatska strana može učiniti za srpsku manjinu. Dobar dio problema s kojima se suočavala hrvatska manjina u Srbiji, smo riješili, rekao je Vučić i spomenuo asfaltiranje putova u nekoliko mjesta te spomenuo još neke primjere.

Od Hrvatske očekujemo da pomogne Srbima u Hrvatskoj da mogu i da se smiju izjašnjavati Srbima te da ponosno čuvaju svoje srpsko ime i prezime. Vjerujem da će nakon ovog sastanka poboljšanje prava pripadnika srpske manjine u Hrvatskoj biti na dnevnom redu te će mnogo toga biti učinjeno.

Razgovarali smo i o europskom putu Srbije. Imamo doboru prekograničnu suradnju, ali mislim da po tom pitanju možemo još toga napraviti. Razgovarali smo i o našoj ekonomskoj suradnji. Ona napreduje posljednjih nekoliko godina. Srpski i hrvatski biznis pronalaze putove.

Zainteresirani smo za prugu prema Zagrebu. Smatramo da je to vrlo važna pruga. Od ključnog je značaja za ekonomski napredak i Hrvatske i Srbije. U idućih sto dana nastojat ćemo promijeniti atmosferu i pokazati ljudima u Hrvatskoj mogu postojati drugačiji odgovori. Svi državni dužnosnici imat će obvezu da se ponašaju odgovorno da imamo najbolje moguće odnose.

Suglasili smo se i da potičemo dijalog između naših crkava – srpske pravoslavne i katoličke crkve u Hrvatskoj. U tom smislu danas ću razgovarati i s kardinalom Josipom Bozanićem. Za to sam dobio blagoslov srpske crkve koja je kazala da je to vrlo važno.

O svim pitanjima smo razgovarali. Svaki naš razgovor ima konkretne rezultate. Te rezultate osjećaju Srbi koji žive u Hrvatskoj i Hrvati koji žive u Srbiji.

Po pitanju prošlosti gotovo da ni u čemu nismo suglasni. Teško je pronaći nešto oko čega bi se dogovorili ili razumjeli. Ako ništa razumjeli smo da ona druga strana ima potpuno drugačiji pogled na stvari i na te događaje. Mislim da smo za budućnost naših naroda učinili dobar posao ovim današnjim sastankom. Mislim da je budućnost nešto u čemu nemamo suprotstavljene interese ni u jednom jedinom polju. Sve to će nas natjerati da budemo odgovorniji i ozbiljniji, ako ni zbog čega drugog onda zbog naše djece i generacija koje se ne moraju ponašati onako kako smo se mi svi ponašali, kazao je među ostalim Vučić i predsjednici Grabar-Kitarović predao dokumente iz Dvora na Uni koji su odneseni u Srbiju nakon Oluje 1995. godine. Radi se o matičnim knjigama rođenih, umrlih i vjenčanih s toga područja.

Za kraj je kazao kako neće obećati da će se svi problemi riješiti, jer to ne bi oslikavalo istinu. No uvjeren sam da ćemo uz veliki trud i rad napraviti velike pomake i napredak, kazao je srbijanski predsjednik.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)