(VIDEO) IZETBEGOVIĆ U NU 2: Bez rata nema trećeg entiteta, nisu mogli uz pomoć HVO-a, kako će sada?

Vrijeme:4 min, 42 sec

 

 Gost HRT-ove emisije Nedjeljom u 2 bio je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i bošnjački lider u BiH.

 

https://www.youtube.com/watch?v=8fDvSPoN8XU

 

Bruxelles

“Nisam ništa posebno očekivao od sastanka u Bruxellesu, kaže izetbegović, bilo je nerealno išta očekivati ako nismo uspjeli to odraditi kroz Travanjski paket”, komentira Izetbegović i dodaje: “Netko je u Bruxellsu proiširio priču o islamskoj republici BiH i Čović je to gore ponovio, to je teška besmislica i manipulacija koja podriva bošnjački narod koji je tolerantan i kompromisan. To je bilo nepametno od nekoga tko želi dobru suradnju između Bošnjaka i Hrvata. Manipulacije ne mogu voditi boljem odnosu”, kaže Izetbegović.

“Kako se to može riješiti što se tiče situacije kad Bošnjaci Hrvatima biraju predstavnike”, pitao je voditelj, a Izetbegović komentira da je to fama. “Nikad se nije dogodilo da bilo tko iz moje stranke sudjeluje u Domu naroda ili ima tendenciju birati člana Predsjedništva Hrvatima”, kaže Izetbegović, no nevoljko priznaje da mu je poznato kad se to dogodilo s Komšićem.

Etnički vs. građanski princip

Izetbegović kaže kako je Dragan Čović u Bruxellesu tvrdio da je glavni problem BiH bošnjačka ekstremna desnica koja pravi islamski kalifat te kaže da je to jedna velika neistina: “Bošnjaci su jedan dobrohotan narod, koji je dosta u povijesti trpio. Hrvati i Bošnjaci u BiH žive izmiješani, više od 60% njih žive skupa”.

“Ne mora biti namjera, ali postoji ta mogućnost”, pitao je voditelj kazavši kako ne vjeruje Izetbegoviću da ne zna za to da su Bošnjaci birali Hrvatima predstavnike, na što je Izetbegović ponovio priču o trenutnom modelu po kojem se i biraju članovi Predsjedništva. “Znam ja za to to”, rekao je Izetbegović i dodao kako je SDA prihvatila model Stefana Fulea. “Što se tiče Doma naroda, HDZ želi da Hrvati u Sarajevu i Bošnjaci u Livnu izgube svoje predstavnike”, pa dodao, “Čović se prvo odrekao Hrvata iz RS-a, a sad bi se odrekao i Hrvata u Sarajevu”.

Izbor članova Predsjedništva

“Ono što građani u Hrvatskoj znaju i što je problem su izbori za Predsjedništvo”, pitao je Stanković navodeći primjer Željka Komšića koji je izabran glasovima Bošnjaka. “Što će se dogoditi ako on bude izabran i Hrvati budi imali čovjeka za predsjednika kojeg nisu birali”, pitao je Stanković. “Mislim da se to neće dogoditi i ja to ne bih napravio”; kaže Izetbegović i dodaje “mislim da će on pokušati ali da neće uspjeti. Što se tiče izmjena Izbornog zakona, mislim da će se pitanje Doma naroda riješiti. Sve što neće poremetiti ovaj balans, mi podržavamo”, kaže Izetbegović

Neustavne odredbe Izbornog zakona

“Kako ćete riješiti one odredbe Ustavnog suda prema kojima bi se trebao mijenjati Izborni zakon”; pitao je Stanković a Izetbegović odgovara: “Ustavni sud nije uzeo mišljenje OHR-a ni Venecijanske komisije. “Prostor je tu jako sužen”, kaže Izetbegović i dodaje: “To je jedna kvadratura kruga koju je teško razlučiti. Moglo bi se to riješiti na način da povećamo broj delagata za domove naroda”, kaže Izetbegović i dodaje “za sada sam optimist da se ovo pitanje može riješiti kada je upitanju izbor u Dom naroda”, rekao je Izetbegović.

Treći entitet

Na upit voditelja je li treći entitet opcija, Izetbegović kaže da bez rata nema trećeg entiteta. “Nisu uspjeli 93 uz pomoć HVO-a i rata, kako misle sada bez vojne pomoći”, kaže Izetbegović i dodaje: “To je Čovićev način da samo zadovolji svoje biračko tijelo”, kaže Izetbegović. “Ja se nisam opekao kad spominjem rat, to ću ponoiti, neka ne računaju da će to uraditi bez konflikta”, dodao je. Na opasku Stankovića da je opasno prizivati rat, Izetbegović je ponovio kako je BiH spreman braniti “svim sredstvima”.

Na upit voditelja ima li danas opasnosti od rata, Izetbegović kaže da ima, ali manje. “Mislim da je bolje reći na vrijeme, nemojte prelaziti crvenu liniju”, dodao je.

Krst iznad Mostara 

“Mislim da nam ne treba krst iznad Mostara, zamislite da postoji polumjesec i da ga Hrvati stalno gledaju”, kaže Izetbegović pa dodaje: “Nemojte tjerati djecu u srednjobosanskom kantonu da uče hrvatski jezik i dobijaju diplome s šahovnicom”, kaže Izetbegović.

Pelješki most

“Nama treba ‘papir’ koji će te stvari definirati, onako kako su Tuđman i moj otac to odradili, jeftiniji im je tunel, ali ako žele, neka grade most, samo neka ne oduzimaju prava Bosni i Hercegovini”, kaže Izetbegović. Nama treba junction/koridor do otvorenog mora.

Neka Hrvatska vrati i plati BiH ono što nam pripada, neka izrazi sućut prema žrtvama i poštuje odluke međunarodnih sudova”, rekao je. “Dok se ne riješi granica s BiH i ne omogući pravo slobodnog pristupa BiH prema otvorenom moru protiv sam gradnje Pelješkog mosta”, pojasnio je svoj stav Izetbegović o gradnji mosta te traži ‘papir’ na kojem će se odrediti plovni put Bosne i Hercegovine do otvorenog mora.

Stanković je rekao kako je njegov stav o gradnji tunela umjesto mosta isto paternalizam kao što Izetbegović imputira Hrvatskoj, ali Izetbegović smatra da se radi samo o njegovom stavu te da on ništa ne nameće nikome.

“Kada ćete vi posjetiti stratišta Hrvata u BiH”, pitao je voditelj spomenuvši Križančevo selo. “U Križančevu selu su izginuli vojnici HVO-a, a ne civili”, kaže Izetbegović.

“Kako gledate na činjenicu da su zločinci u Ahmićima kažnjeni, a oni u Križančevom selu nisu”, pitao je Izetbegovića voditelj na što je on odgovorio da su to različite stvari. “To se ne može izjednačiti i ne može se raditi balans jer su Bošnjaci doživjeli sto puta više zločina nego što su ih počinili”, kaže Izetbegović i dodaje da “Armija BiH počinila samo jedan do dva posto zločina u ratu u BiH”, govori Izetbegović prešućujući veliku većinu zločina tzv. Armije RBiH.

 

I. Crnjac / Dnevnik.ba/http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

5 thoughts on “(VIDEO) IZETBEGOVIĆ U NU 2: Bez rata nema trećeg entiteta, nisu mogli uz pomoć HVO-a, kako će sada?

  1. “To je narod koji je zaista dobrohotan, prati europske standarde, želi mir u BiH i na Balkanu, a napravio je toliko kompromisa i pretrpio udaraca, izjavio je Izetbegović.”

    Toliko ste dobrohotni pa odredbe rasistickog zakona koje je ukinuo Ustavni sud ne zelite mijenjati.

    Toliko dobrohotnosti pa napuhavate zrtve u Ahmicima (Ahmići su bili apsolutno legitiman vojni cilj, selo u kojem su se, unatoč često ponavljanim niječućim lažima visokih oficira Armije BiH i lažnim
    bošnjačkih svjedočanstvima na suđenjima u Haagu, stalno nalazile dobro naoružane, ukopane i utvrđene bošnjačke snage, uključujući džamiju i osnovnu školu. Broj ubijenih osoba nije poznat, i varira od 72 do 104.) Uskoro bi mogli dodati i jednu nulu, a kmetska, podanicka hrvatska klika ce to bez pitanja prihvatiti i nastaviti se ispricavati bez da ce otici u Dusinu!!!

    Ali nek je tebi Stankovic dao prigodu da informiras neupucene u RH, voditelj koji ne zna sto Dom naroda predstavlja a pravnik je (?!?), u rukavicama postavlja pitanja i ne iznese broj stradalih Hrvata, jer eto treba paziti na nadmenog malog od trezora…

  2. Kakav je samo ljigavac Stanković,pokazao je i u ovoj emisji,stalno podilazeći ovom islamisti.
    Željko Komšić mu je drag i simpatičan,kaže.
    Gddje je nestao njegov isljednički stil vođenja emisije,koji koristi prema gostima koji nisu njegovi istomišljenici?
    Zašto nije inzistirao na odgovoru Bakira Izetbegovića po pitanju ne procesuiiranja pripadnika tzv.ABiH koji su počinili zločine nad Hrvatima?

    1. Uvodni prilog je bio kao da gledas FujTV, “simpa” Komsic u glavnoj ulozi, bljakkk, a potom i neizbjezni Ivo konglomerat politika koji siri nametnutu kolektivnu krivnju.
      Zalosno kako se na ovo jos nitko od desnicara nije oglasio,

      Bulj i Beljak pisu, a ostali ne smiju zucnuti. Koji kmetovi!!

      1. Zamisli samo da su u emisiji gostovali Čović ili Didik i da su rekli da su spremni i na rat u zaštiti vlastitih interesa.
        A ovaj lojavi smrad je to ponovio 5-6,ako ne i više puta.

        1. Prvi u Bosnjaka prijeti ratom i ohrabruje svoje glasace kakoje normalno i pozeljno, sukladno i odluci Tribunala ubijati te Hrvate koji se ne povinuju njihovoj volji.
          Smeta kriz u Mostaru, a sahovnici je pandam mjesec i zvijezda, iduci gost u Nu2 nek bude Suljagic, malo je ovo, nek kmetovi nastave sutjeti i izvrsavati naloge, a Suljagic nek otvori dusu, nece mu biti prvi put u ZG.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)