Turska otvoreno prijeti Americi: Odmah povucite svoje snage

Vrijeme:1 min, 5 sec

 

 

Turska je u subotu pozvala Sjedinjene Države da se povuku iz sjevernoga sirijskog grada Mandžiba, pokazujući odlučnost da nastavi i proširi ofenzivu na kurdsku miliciju koju podupire Amerika. 

 

“Sjedinjene Države odmah se moraju povući iz Mandžiba”, grada smještenog stotinjak kilometara istočno od regije Afrin gdje je Ankara u velikoj ofenzivi, izjavio je šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu.

Uz američku podršku i kurdsko vodstvo Sirijske demokratske snage osvojile su Mandžib iz ruku Islamske države 2016. Amerikanci i dalje imaju svoje snage u tom gradu koji se nalazi istočno od Afrina.

Osmoga dana kopnene i zračne ofenzive protiv kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG), zbog koje je međunarodna zajednica vrlo zabrinuta, turski je predsjednik Tayyip Erdogan odlučno kazao da će svaku prijetnju “uništiti poput parnoga valjka”.

Turska od 20. siječnja prijeti ofenzivom na pripadnika YPG-a u sjeverozapadnoj sirijskoj regiji Afrin. Ankara ih smatra terorističkom grupom, a pripadnici kurdske milicije savezici su protudžihadističke koalicije koja se bori protiv Islamske države.

U subotu su nastavljeni sukobi između turskih snaga i YPG-a sjeverozapadno od regije Afrin, a turske zračne snage i topništvo nastavile su s bombardiranjem.

Tjedan dana od početka operacije nazvane “Maslinovom grančicom” pojačala se postojeća velika napetost između Ankare i Washingtona, javlja Hina.

 

Dnevnik.ba/ http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

 

 

One thought on “Turska otvoreno prijeti Americi: Odmah povucite svoje snage

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)