WEF: “2018. godina ne sluti na dobro. Na rubu smo globalnog rata”

Vrijeme:2 min, 25 sec

 

 

Klimatske promjene postaju sve opasnije, nejednakost raste, a svjetski stručnjaci vjeruju da smo na rubu sukoba globalnih razmjera, prenosi CNN.

 

Devedeset posto stručnjaka Svjetskog ekonomskog foruma očekuje da će se u 2018. godini zahuktati politički i ekonomski sukobi između svjetskih velesila, a gotovo 80 posto ih očekuje izbijanje rata.

Rezultati su to istraživanja objavljenog uoči godišnjeg sastanka Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u švicarskom Davosu. Stručnjaci su upozorili na rastuće tenzije u svijetu, protekcionizam, onečišćenje okoliša i opasnost od cyber-napada.

“Budimo iskreni: 2018. godina ne sluti na dobro. Iako tržište jača, a gospodarstvo nije loše, građani su podijeljeni, vlade baš ne vladaju, a svjetski poredak se raspada”, izjavio je vođa Euroazia Grupe Ian Bremmer.

Cyber-napadi

Bremmer je najavio da bi sofisticirani napadi internetskim virusima ove godine mogli naštetiti velikim korporacijama, bankama i tržištima. Meta bi im mogao postati i sam internet.

“Prijetnja od cyber-napada koji bi mogao potresti cijelo gospodarstvo danas je stvarna”, izjavio je.

Svjetski ekonomski forum smatra da vlade i tvrtke moraju poraditi na svojim sustavima zaštite kako bi se bile u stanju obraniti od takvih napada.

Klimatske promjene

Prema WEF-u, najveća globalna prijetnja su klimatske promjene. To ne začuđuje jer je rujan 2017. godine bio rekordan po broju prirodnih katastrofa, izjavila je Alison Martin iz osiguravajućeg društva Zurich.

Ujedinjeni narodi upozorili su da su klimatske promjene ulje na vatru regionalnih konflikata te da potiču pojačanu migraciju.

Martin je dodala kako porast svjetskih temperatura, također, ugrožava poljoprivredu. Smatra da su sve veći izgledi da usjevi istovremeno propadnu u SAD-u i Kini, koji zajedno proizvode više od 60 posto svjetskih žitarica.

Nejednakost raste

Iako se svjetsko gospodarstvo oporavlja, od toga profitiraju većinom samo oni najbogatiji.

Većina ljudi živi u zemljama u kojima raste dohodovna nejednakost, a plaće stagniraju. Prema WEF-u, prošle godine su prvi put u posljednjih deset godina porasle rodne razlike u visini plaća.

Sve gora ekonomska situacija očekuje nas zbog “visoke razine osobnog duga, nedovoljne štednje i niskih mirovina”, upozoravaju iz WEF-a.

Protekcionizam i “Amerika na prvom mjestu”

Stručnjaci strahuju da bi Trumpova politika “Amerike na prvom mjestu” mogla dovesti do stvaranja vakuuma na poziciji svjetskog vodstva i narušiti ključne savezničke odnose.

Trump ne vjeruje u vrijednost NATO-a, a Ameriku je povukao iz Trans-pacifičkog partnerstva i Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. Usto, ponovo pregovara o slobodnoj trgovini s Kanadom i Meksikom.

Trump svojom protekcionističkom politikom stvara probleme partnerstvu između SAD-a i Europe, pa se članice EU-a polako okreću alternativnim saveznicima, poput Kine, naglašava direktor konzultantske kuće Control Risks, Jonathan Wood, prenosi Hina.

WEF upozorava da bi sve jače populističke i nacionalističke tendencije koje su u usponu širom svijeta mogle destabilizirati odnose među državama.

“Varijacije na temu Trumpa danas vidimo u raznim zemljama, od Kine, Japana, Rusije i Turske pa do Saudijske Arabije i Filipina”, stoji u WEF-ovom izvještaju.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)