SIRO-KATOLIČKI SAMOSTAN PORED MOSULA: Obnova onoga što ISIL nije mogao uništiti

Vrijeme:2 min, 41 sec

 

 

Stoljećima su siro-katolički monasi bili vjerni čuvari groba Mar Behnama, mjesta simbola za kršćanske molitelje i hodočasnike, smještenoga između Mosula i Erbila. Sada je on razrušen i treba ga podići.

 

Više od 1 700 godina kršćani su bili neosporni sinovi Iraka. Nasuprot bezumnim shvaćanjima Islamske države, njihova prisutnost seže daleko prije islamskoga osvajanja. Kršćani koje je veoma rano evangelizirao Sv. Toma, formirali su Crkve.

Jedan od ovih prvih Kristovih vjernika, kako piše aleteia.org, bio je Mar Behnam, legendarni svetac i jedan od prvih asirskih prinčeva koji se obratio na kršćanstvo. On je poučio svoj narod vjeri u Isusa Krista prije nego je podnio mučeništvo – i to od ruke vlastitoga oca.

Samostan Mar Behnam

Stoljećima su siro-katolički monasi bili vjerni čuvari njegova groba, sve do invazije Daeša tj. Islamske države 2014. Tijekom dvije godine džihadisti su zauzeli samostan i tu smjestili svoj glavni stožer što je – kao sretna okolnost – rezultiralo time da je mjesto dosta očuvano.

Htjeli su zatrti korijenje

Međutim, svi kršćanski simboli su uništeni, polomljeni ili uklonjeni. Također, svi natpisi na sirijskom ili aramejskom su namjerno izgrebani.

„Daeš je uništio sve što ih je podsjećalo na križ“, potvrdio je Faraj-Benoit Camurat, predsjednik Bratstva u Iraku. „Čak su lica monaha, drevnih svetaca i nedužnih životinja isječena“, dodao je. IDIL je u svome ikonoklasičnom ludilu, htio iskorijeniti sve simbole kršćanske prisutnosti u Iraku.

Prije nego su pobjegli, islamski su ekstremisti pokušali raznijeti i samostan… no 19 tempiranih bombi koliko su postavili, nije eksplodiralo. Međutim, Mar Behnamov grob je teško oštećen. On, naime, predstavlja sve čega su se islamisti gnušali: prvotno, čašćenje svetaca, ali također i mjesto hodočašća.

Jedinstven na cijelom Bliskom istoku

Mar Behnam, irački svetac, bio je kroz stoljeća neiscrpan izvor nadahnuća kršćanima, a također i Jazidima i muslimanima sunitima, koji su mu odavali počast. Za IDIL, to je predstavljalo skandalozno duhovno raskrižje koje je izopačilo muslimansku pobožnost.

Danas još uvijek samostanska crkva stoji uspravno. Veličanstvena kupola Djevice Marije iz XII. stoljeća, jedinstvena na cijelom Bliskom istoku, sadrži keramičke ulomke s molitvama napisanim na aramejskom, koji se poklapaju sa sunčanim hipnotičkim zrakama, koji neumoljivo vode Bogu.

Znameniti grob Mar Behnama leži pronaći 50 metara od crkve. Osmerokutna prostorija otvara se prema nebesima, sa svojom kupolom koja se sužava na tisuće komadića. Dva tunela, koji su ostali u fragmentima, vode do samoga groba. Za unići, potrebno se sagnuti do zemlje, kao čin poniznosti.

Vrijeme obnove

Sada je vrijeme obnove srca groba. Oko 20 iračkih radnika završavaju raščišćavanje terena. Građevina je ostala bez krova, a bijele zidove okrečili su hodočasnici koji su došli ovdje moliti. Također, valja urediti i samo mjesto počivališta Mar Behnama.

Radnici moraju ukloniti 600 m3 ruševina

Za kršćansku zajednicu, ovaj put još uvijek je dug. Moraju obnoviti i posvećenost ljudi koji se okupljaju oko ovoga crkvenog dragulja; ponovno uspostaviti drevnu tradiciju hodočašća i otkriti simboličko zajedništvo oko ovoga svetog groba. Svetište Mar Behnam neće se podići za jedan dan. Bratstvo u Iraku srčano se prihvaća te teške obnove. Izgradnja košta 300 000 dolara. Što se tiče ovih iračkih kršćana, samostan je, poput katedrale Notre-Dame de Paris, simbol i raskoš njihove dvogodišnje duhovnosti.

Pogled na Ninivsku dolinu s krova samostana

 

KT/nedjelja.ba/ http://nedjelja.ba/Hrvatsko nebo