Bandić: Želi li se izbaciti vjeronauk da se uvede informatika?

Vrijeme:2 min, 49 sec

 

 Netko tko vlada medijima uspio je pretvoriti kurikularnu reformu u revolucionarnu parolu iako do danas nema programiranih ciljeva ni sadržaja te reforme, kaže Bandić

 

Na konferenciji za novinare koju je danas održala Stranka rada i solidarnosti, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić ispred svoje je stranke postavio nekoliko pitanja koja se tiču odnosa gradonačelnika prema vlasti na državnoj razini, kao i o samim postupcima državne vlasti, o čemu i svjedoči naziv konferencije za novinare: “Vjeroučitelj Bagarić ukrao je Božić, ministrica Divjak školske praznike”.

Nakon što je nekoliko puta osudio ispad vjeroučitelja Bagarića, Bandić je zamjerio poistovjećivanje Crkve s pojedinačnim slučajem.

– Govor je sramotan čin, no to je isključivi čin pojedinca koji nikako ne smijemo poistovjetiti s vjeronaukom kao nastavnim predmetom u školi. Ovaj incident zakonito je riješen na razini škole, Ureda za vjeronauk i pravosudnih institucija. Ali iza zavjesa ovog slučaja kriju se druge aktivnosti interesnih skupina. Umjesto da se mirno kontrolira razvoj situacije, neki stavljaju na raspolaganje školi krizni tim, psihološku podršku u vrijeme praznika, što je apsurdno jer u vrijeme praznika u školi nema djece – tvrdi gradonačelnik Zagreba.

 

 

Također ističe i drugi aspekt koji mu smeta, a koji se tiče prenaglašavanja kurikularne reforme u javnosti.

– Netko tko vlada medijima uspio je pretvoriti kurikularnu reformu u revolucionarnu parolu iako do danas nema programiranih ciljeva ni sadržaja te reforme. Netko prevodi nedovršene kurikularne dokumente i šaljući ih na takozvane recenzije i poziva da nam stranci mijenjaju povijest. Netko sa svojim interesnim skupinama monopolizira obrazovni sustav – govori gradonačelnik Zagreba.

 

 

Bandić još dodaje da ne postoji transparentnost u masovnijem uvođenju informatike u škole.

– Daleko od javnosti provodi se nabava računalne opreme bez natječaja i bez poštivanja procedure, u desecima milijuna kuna. Neki pojedinačne slučajeve pretvaraju u dimnu zavjesu iza kojih se skrivaju partikularni interesi određenih političkih skupina. Vrijeme je za širenje moralne i nacionalne panike, ali ne zbog slučaja Bagarić, već zbog svega što se događa na planu znanosti i obrazovanja – kaže Bandić i dodaje da mu se čini da se to radi samo s jednom namjerom: kako zatrti nacionalni identitet hrvatskog čovjeka.

Zastupnica u gradskoj skupštini i profesorica na zagrebačkom PMF-u Gordana Rusak osvrnula se na široko najavljivano uvođenje više informatike u škole.

– Informatiku ne može predavati bilo tko nakon nekoliko godina tečaja ovog predmeta. Potreban je javni poziv koji će propisati koje su točno kvalifikacije ljudi koji se mogu prijaviti na te natječaje i kako će se njihovo znanje kontrolirati. Svaka reforma pada na ljudima, učionice možemo savršeno urediti, ali ako nema ljudi, ta će reforma pasti – govori Rusak i opisuje svoj strah da učenici od 11 ili 12 godina ne budu kompetentniji od svojih profesora. Bandić je konferenciju završio apelom o očuvanju obitelji.

– Jedina je zdrava ćelija u društvu obitelj, kada se nju rastoči, nema više ove zemlje. Od jedne potrebne kurikularne reforme uspjela se napraviti revolucionarna parola bez cilja i sadržaja, a to je opasnost za ovu zemlju. Iza te parole kriju se partikularni interesi pojedinaca. Htio bih znati koliko će to koštati, tko će to platiti i hoće li biti u funkciji – rekao je Bandić zaključujući konferenciju pitanjem:

– Po kojem je zakonu uvedena informatika? Nema uporišta u zakonu. Osim ako nam je namjera da istjeramo vjeronauk, a uvedemo informatiku. Ali ima mjesta za vjeronauk kao izborni predmet – rekao je Bandić.

 

Dino Brumec/Večernji list/https://www.vecernji.hr /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)