Godišnjica smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana

Vrijeme:2 min, 5 sec

 

 

18 godina od smrti Franje Tuđmana

 

Danas je 18. godišnjica smrti prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Na njegov grob na Mirogoju, u nazočnosti mnoštva građana, vijence su položila izaslanstva HDZ-a, braniteljskih udruga i obitelji, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i izalanstvo Grada Zagreba, piše HRT.

 

“Tuđmanova ostavština vizionarska je okupljajuća politika u nezahvalnim maeđunarodnim okolnostima. Uz žrtvu Tuđmanhrvatskih branitelja vodio je Hrvatsku prema oslobođenju s iskrenom namjerom da izgradi demokraciju u Hrvatskoj i otvori put prema Europi i NATO-u”, kazao je Plenković. Dodao je kako sadašnje vodstvo ima “zadatak poboljšati ekonomski standard i kvalitetu života građana”. “Trebamo iskoristiti sve potencijale našeg društva i učiniti našu demokraciju vibrantnom, s međusobnom tolerancijom i uvažavanjem ljudskih prava”, poručio je Andrej Plenković. “Kako vrijeme protječe, sve se više ističe važnost Tuđmanova djela. On je bio vizionar, strateg i graditelj moderne europske Hrvatske. Ta je država njegov spomenik”, izjavio je Vladimir Šeks.

Kraj spomen-kuće prvog hrvatskog predsjednika u Velikom Trgovišću vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici Krapinsko-zagorske županije te općine. Veliko Trgovišće rodno je mjesto Franje Tuđmana i na važne obljetnice ondje se okupljaju njegovi poštovatelji, a općina u spomen-školi jednom na godinu održava znanstveni skup te tako čuva sjećanje na svojeg najpoznatijeg mještanina. “Pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika ostvarili smo samostalnost i pomirba o kojoj je govorio Tuđman itekako nam je potrebna”, poručio je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. Načelnik općine Veliko Trgovišće Robert Greblički smatra kako je na svima nama da Tuđmanovo djelo još bolje predstavimo te da educiramo mlade.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je, u povodu godišnjice smrti Franje Tuđmana, istaknula je kako se hrvatski narod u domovini i diljem svijeta, i svi hrvatski državljani s poštovanjem i zahvalnošću sjećaju svojega prvog predsjednika. “Duboko vjerujući u svoj narod, ujedinio je domovinsku i iseljenu Hrvatsku na programu ostvarenja povijesnog cilja – stvaranja slobodne i neovisne hrvatske države. Bio je čovjek jasne političke vizije, strateg i državnik”, stoji u priopćenju Ureda predsjednice. Predsjednica je položila vijenac i zapalila svijeću na grobu prvog hrvatskog predsjednika u povodu 18. obljetnice njegove smrti.

I izaslanstvo Grada Zagreba i gradonačelnik Milan Bandić također su položili vijenac. U 19 sati bit će služena misa zadušnica u župnoj crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu.

U Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma u Zagrebu jučer je održana komemoracija na kojoj su se okupili njegovi bivši suradnici te članovi HDZ-a i Vlade. Govorili su o njegovoj ulozi u stvaranju neovisne Hrvatske.

hkv

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)