BUKVAREVIĆ: Prve isplate pomoći za socijalno ugrožene branitelje u siječnju i veljači

Vrijeme:2 min, 22 sec

 

 

Isplata pomoći socijalno ugroženim braniteljima trebala bi početi u siječnju i veljači iduće godine, rekao je za Faktor Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja branitelja.

 

U ove svrhe, rebalansom proračuna za 2017. godinu, predviđeno je sedam milijuna KM. Postoje kriteriji po kojima će branitelji u stanju socijalne potrebe moći dobiti pomoć od 83 KM do 209 KM.

– Ministarstvo pokreće inicijativu prema Vladi FBiH za usvajanje odluke o raspodjeli sredstava. Očekujemo da će Federalna vlada odluku usvojiti sljedeći tjedan. Kao što je poznato, s predstavnicima braniteljskih organizacija su u potpunosti usuglašeni kriteriji. Po usvajanju odluke raspisat će se javni poziv na koji mogu aplicirati branitelji koji ispunjavaju predviđene kriterije. Poziv će biti objavljen na web stranici Ministarstva i u medijima. Nakon što povjerenstvo obradi sve prispjele aplikacije, mi očekujemo da prve isplate krenu u siječnju i veljači iduće godine – rekao je Bukvarević.

Kriteriji koji se moraju ispuniti

Osnovne karakteristike kriterija za pomoć su da se osobe nalaze na uredu za zapošljavanje u posljednje tri godine od dana stupanja na snagu odluke. Zatim, da branitelji i članovi njihovog domaćinstva ne obavljaju samostalnu djelatnost i da nemaju drugih prihoda po osnovu izdavanja pod zakup stambenih zgrada, poslovnih prostora. Treći uvjet je da osobe koja konkuriraju nemaju domaće i inozemne mirovine. Zatim, da branitelji, članovi njihovog domaćinstva nisu korisnici stalnih mjesečnih naknada po federalnim ili županijskim propisima.

Jedan od kriterija je da branitelji i članovi njihovih obitelji imaju ukupna mjesečna primanja do 200 KM. Zatim, da u posljednjih 20 godina taj branitelj ili njegova obitelj nisu primili deset tisuća KM i više bespovratnih sredstava od općinskih, županijskih, državnih institucija, osim osoba kao prognanici, izbjeglice, interno raseljene osobe koje su sredstva dobili za obnovu stambenih objekata. Zatim, da ti branitelji nisu dobili neku nekretninu kao što je stan, poslovni prostor, od državnih institucija.

Pomoć od 83 KM do 209 KM

Raspodjela sredstava će ići na način da će osobe koje ispune kriterije, a provela su u Oružanim snagama minimalno 12 mjeseci, imati mjesečnu pomoć u visini do deset posto od prosječne plaće u FBiH za 2016. godinu. To je nekih 83 KM. Pomoć do 15 posto (125 KM) će biti za branitelje koji su u vojsci bili od 13 do 24 mjeseca, a do 20 posto (167 KM) za one koji su proveli u vojsci 25 do 36 mjeseci. Pomoć u visini do 25 posto od prosječne plaće u Federaciji BiH, odnosno 209 KM, dobit će branitelji koji su u Oružanim snagama proveli 36 mjeseci.

– Sada ne možemo govoriti koji je to broj branitelja koji su u stanju socijalne potrebe. To ćemo znati nakon apliciranja. U rebalansu proračuna za ovu godinu za pomoć braniteljima u stanju socijalne potrebe će biti utrošeno sedam milijuna KM, a u Nacrtu proračuna za 2018. godine planirano je devet milijuna KM – govori Bukvarević./HMS/

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo