doc.dr.sc. Vlatka Vukelić HSP AS: “Zar i ti sine Brute?”

Vrijeme:1 min, 4 sec

 

Predmet: priopćenje medijima

“Zar i ti sine Brute?”

Hrvatska je povijest prepuna heroja, tragičnih sudbina i izdaja. Nekada smo ratovali za careve, nekad za kraljeve, a nekad smo branili našu djedovinu. Neupitna je kroz stoljeća hrabrost hrvatske vojske, neupitna je odličnost hrvatskih generala, ali upitna je bila i izdaja. Ljudevit Posavski je izdan, kralj Zvonimir također, Zrinski, Frankapani, Eugen Kvaternik…

Tragičan je ovo niz kojem se pridružio jos jedan velikan, još jedan ratnik, još jedan veliki general: Slobodan Praljak. Kao i mnogi velikani prije njega draža mu je časna smrt, od života u kojem je osuđen da je zločinac. Kada s tolikom predanošću i vjerom braniš svoj narod, braniš ljudsko dostojanstvo, braniš život, vlastiti život u zatvoru nije opcija. Ovakva žrtva za osobno dostojanstvo, narod i istinu nije već dugo viđena u “civiliziranoj Europi”, koja je obzir i istinu u jednom trenutku podredila koristi.

Tko je izdao Slobodana Praljka? Izdao ga je njegov brat, pod krinkom lažnog domoljublja, uz poslanje ljudi sumnjivih motiva. Kada se sjetimo podizanja optužnice, sjetiti cemo se i aktera  bratoizdaje. I povijest se i opet ponovila, a Slobodan Praljak je u mnoštvu tužnih i ogorčenih samrtnih rečenica mogao reci: “Zar i ti sine Brute”.

 

Dopredsjednica HSP AS, doc.dr.sc. Vlatka Vukelić

 

Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)