Vojarna u Delnicama nazvana u čast junaka Ante Šaškora

Vrijeme:2 min, 23 sec

Nakon mise 10. studenog 2017.  u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Delnicama koju je predvodio Vojni ordinarij u RH, mons. Jure Bogdan, koji je podsjetio na životni put svetog Martina, jednog od najvećih biskupa svih vremena, u vojarni u Delnicama održana je ceremonija otkrivanja ploče i preimenovanja vojarne „Drgomalj“ u vojarnu „Stožerni brigadir Ante Šaškor“, na spomen na poginulog junaka Domovinskog rata, legendarnog zamjenika zapovjednika Prvog hrvatskog gardijskog zdruga koji je smrtno stradao 1995. godine na planini Vitorog.

Nema odabrana galerija ili galerija je izbrisan.

Natpisnu ploču u krugu vojarne otkrili su supruga i udovica stožernog brigadira Ante Šaškora, Ivanka Šaškor i umirovljeni general Miljenko Filipović, bivši zapovjednik bojne Zrinski i Prvog hrvatskog gardijskog zdruga.

Otkrivanju ploče i preimonavnju vojarne nazočili su predstavnici Ministarstva obrane RH, Glavnog stožera OS RH, udovice i obitelji poginulih branitelja, udruge proizašle iz Domovinskog rata, bivši pripadnici postrojbe te predstavnici MUP-a, lokalnih županijskih i gradskih vlasti.

 

Tom prigodom zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija podsjetio je na neizbrisiv trag koji je u Domovinskom ratu ostavio stožerni brigadir Ante Šaškor.

„Zamjenik zapovjednika Prvog hrvatskog gardijskog zdruga stožerni brigadir Ante Šaškor dao je osobni pečat specijalnim postrojbama Hrvatske vojske i na ovaj način, preimenovanjem vojarne mu odajemo zahvalnost za sve što je učinio za specijalne postrojbe“, rekao je general Perica.

____________________________________________________________________________________________

 Stožerni brigadir Ante Šaškor-Brada, rođen je 23. kolovoza 1953. godine u selu Čišla – Omiš u drevnoj poljičkoj Kneževini, gdje je živio sa svojom obitelji, suprugom i troje djece. Na početku srpske agresije pok. Šaškor dragovoljno pristupa u pričuvni sastav MUP RH – IX PP u Omišu, a ustrojavanjem OS RH 1991. godine, prelazi u sastav 4. gbr, gdje obnaša dužnost zamjenika i zapovjednika pješačke bojne. Formiranjem specijalnih postrojbi GS OS RH pod zapovjedništvom gen. Ante Roso imenovani se postavlja na dužnost zapovjednika bojne “Alfa”. Krajem 1992. godine bojnik Šaškor prelazi u bojnu “Zrinski” kojom zapovjeda pukovnik Miljenko Filipović sa kojim dijeli ratni put do svoje smrti.

Odlukom Predsjednika RH i Vrhovnika OS RH dr. Franje Tuđmana 25. veljače 1994. godine ustrojava se Prvi hrvatski gardijski zbor u čiji sastav ulazi i bojna “Zrinski”, a brigadir Šaškor se postavlja na dužnost načelnika stožera tj. zamjenika zapovjednika najelitnije postrojbe HV.

Pokojnog Šaškora i njegovu postrojbu pamte u Livnu, Čelebiću, Kupresu, Maslenici, Novigradu, Ravnim Kotarima, Prozoru, Jablanici, Mostaru, Šipovu, Okučanima, Kninu, Obrovcu. Pamte ga suborci kao plemenita čovjeka i uzornog zapovjednika koji ni jednu bitku izgubio nije.

Prilikom zadnjih operacija HV, 12. rujna 1995. godine na planini Vitorog oslobađajući prometnicu Jajce-Šipovo polaže svoj život na oltar domovine.

____________________________________________________________________________________________

Dvorana zaDelnice sastanke Zapovjedništva specijalnih snaga preimenovana je u „Dvoranu poginulih pripadnika specijalnih postrojbi OS RH“.

 

Svečanost je završila polaganjem vijenaca kod spomen križa vojarne i paljenjem svijeća i molitvom za poginule pripadnike te posjetom spomen sobi.

 

 

 

 

Foto: MORH/T.Brandt/Ivica Tomić/Milan Kurilj/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)