HDPZ: Priprema memorijalni centar žrtava totalitarnih režima i leksikon hrvatskih političkih zatvorenika

Vrijeme:3 min, 17 sec

 

 

Izborni sabor HDPZ-a

 

Redovni izborni sabor Hrvatskog društva političkih zatvorenika održava se subotu u Šibeniku, prvi put izvan Zagreba, a tom je prigodom vodstvo društva najavilo dva značajna projekta – memorijalni centar žrtava totalitarnih režima i leksikon hrvatskih političkih zatvorenika, izvijestila je Hina.

Na saboru će biti izabrano novo vodstvo društva, a predsjednik Marko Grubišić podnio je izvještaj o radu u zdanje Marko Grubisicčetiri godine te predstavio nove projekte.

„Hrvatsko društvo političkih zatvorenika u kontinuitetu traje već 27 godina i moramo reći da smo sve do 2000. godine bili na neki način podržavani i imali smo puno razumijevanja od strane države i od političkih struktura, međutim od te godine smo kao politički zatvorenici apsolutno bili diskriminirani. Ipak, prevladali smo tu krizu, kao i krizu 2007. i 2008. godine, a to govorim jer želim potvrditi da su 1990. godine politički zatvorenici bili uglavnom lideri stranačja. Gotovo sve parlamentarne stranke u svom su vodstvu imale političke zatvorenika i tada je naš status u društveno-političkom životu bio iznimno cijenjen i poštovan“, naglasio je predsjednik Grubišić u šibenskoj Gradskoj vijećnici.

Najavio je dva najznačajnija projekta na kojima društvo radi, a za koje vjeruju da će biti realizirani kroz sljedeće četiri godine.

„Prvi naš značajan projekt je Memorijalni centar žrtava totalitarnih režima koji nam je, uz suglasnost Grada Zagreba Komunizam nacizami države, dodijeljen na upravljanje. Po Rezoluciji Vijeća Europe, obveza je da taj centar napokon bude i u Hrvatskoj budući gotovo sve postkomunističke zemlje imaju takav memorijalni centar koji je podržan od država u kojima je komunizam davno nestao. Nažalost, do današnjeg dana mi nismo bili u mogućnosti realizirati takav projekt”, rekao je Grubišić.

Istaknuo je kako je smisao memorijalnog centra da mlađa generacija, pogotovo studenti povijesti, imaju gdje pronalaziti podatke kako bi mogli činjenično svjedočiti o jednom vremenu za kojega “kažemo – ne ponovilo se“.

Dodao je da na projektu rade tri godine, da su imali više od 40 sastanaka u društvu te da su u konačnici, u suradnji s Gradom Zagrebom i državnim institucijama, ugovorili okvir projekta pod stručnim vodstvom akademskog slikara Miljenka Romića.

„Drugi veći projekt na kojem društvo radi je leksikon hrvatskih političkih zatvorenika, koji je također u izradi“. istaknuo je predsjednik društva.

Od aktivnosti u zadnje četiri godine, Grubišić je posebno istaknuo uspjeh što je njihovo glasilo ‘Politički zatvorenik’ Politicki zatvorenikproglašen najbolje uređenim glasilom političkih zatvorenika od strane međunarodne udruge ‘Interasso’.

„Uspjeli smo održati list na životu i skupiti sredstva koja su, usprkos krizi, reanimirala naše društvo. Ta sredstva su prikupljena na raznim natječajima i donacijama onih ljudi koji nas uvažavaju, kao i redovnim članarinama te pretplatom na naše glasilo”, rekao je.

Što se tiče ostalih aktivnosti, uvijek smo našli načina da 30. travnja, na Dan smaknuća Zrinskog i Frankopana, kojeg smo proglasili i Danom hrvatskih političkih zatvorenika, sudjelujemo na obilježavanju tog dana u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini. Uz to, svakog svibnja polažemo vijenac na Bleiburgu i zadovoljstvo nam je što još postoje mjesta na kojima smo vrlo cijenjeni kao gosti. Također, svakog 23. kolovoza obilježavamo Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, pa smo tako i ove godine posjetili Goli otok“, istaknuo je u izvješću aktivnosti predsjednik društva.

Grubišić je izvijestio i da su u svibnju ove godine posjetili mađarsko društvo politički zatvorenika s namjerom upoznavanja i ostvarivanja suradnje, a poseban naglasak stavio je na organizaciju izložbe ‘Kultura sjećanja’ koja je proljetos otvorena u galeriji Zvonimir u Zagrebu, a za koju je postojao veliki interes zbog čega je produžena za dodatnih 14 dana.

Na današnjoj skupštini predsjednik društva Marko Grubišić najavio je da će Gradu Šibeniku uputiti zahtjev da se jedna ulica u Šibeniku nazove po najpoznatijem šibenskom političkom zatvoreniku Vjekoslavu Balinu. Zamjenik gradonačelnika Šibenika Paško Rakić koji je prisustvovao skupštini i zaželio im dobrodošlicu, obećao je da će brzo iznaći rješenje za njihov zahtjev.

Uz dogradonačelnika Šibenika, okupljene članove Hrvatskog društva političkih zatvorenika pozdravio je i predsjednik podružnice Šibensko-kninske županije Ivan Burazer.

hkv

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)