CitizenGO : Četvero od petero progonjenih osoba u svijetu su kršćani, što je više od 200 000 000 osoba.

Vrijeme:2 min, 40 sec

 

 

Dobar dan Daran,

željela bih vam reći nekoliko riječi o progonjenim kršćanima. Mislila sa kako bi vas ova tema mogla zanimati jer se o njoj vrlo malo govori, iako su kršćani najprogonjenija religijska grupa na svijetu. Naime, 4 od 5 progonjenih osoba su kršćani. CitizenGO neprekidno radi kako bi im pomogao, ne samo prikupljajući sredstva, već i radeći kako bi osigurao poštivanje temeljnog ljudskog prava – prava na slobodu vjeroispovijesti.

Tako je dio našega tima, na poziv mađarske vlade, bio u Budimpešti na konferenciji „Međunarodne konzultacije o progonu kršćana: pronalaženje prikladnog rješenja za dugo zanemarivanu krizu.“ Konzultacije su okupile političare iz Europske unije i svijeta posvećene borbi protiv progona kršćana u svom političkom djelovanju, kao i patrijarhe, biskupe i crkvene poglavare te predstavnike međunarodnih organizacija koje pomažu progonjenim kršćanima.

Eduard, Marta, Scott i Eszter

Tijekom Konzultacija govorilo se o Mađarskom državnom tajništvu za pomoć progonjenim kršćanima, o izravnoj pomoći koju organiziraju, te o stipendijama za studij koje mladima iz drugih država daje mogućnost obrazovanja u Mađarskoj kako bi po povratku kući mogli donijeti pozitivne promjene. Mađarski premijer je pozvao međunarodnu zajednicu na djelatnu akciju potaknutu mađarskim primjerom, rekavši kako je ispravno ponašanje djelovanje, a ne razgovor o problemu.

Fotografije konferencije možete vidjeti ovdje:  https://www.flickr.com/photos/citizengo/albums/72157689388574136

Kršćani su najprogonjenija religijska grupa u svijetu. Četvero od petero progonjenih osoba u svijetu su kršćani, što je više od 200 000 000 osoba. Njihovi su predstavnici u Budimpešti poslali jasnu poruku: „Ako nam želite pomoći, pomozite nam da ostanemo u svojim zemljama!“, naglasivši kako im je potrebna pomoć u konkretnim situacijama na lokalnoj razini.

Ovo je održivi model pomoći koji omogućuje ljudima i obiteljima kojima je pomoć potrebna ostanak u njihovim domovima i njihovim zemljama, te obnavljanje ratom uništenih područja. Za razliku od modela otvorenih granica i imigracijske politike nekih država članica EU, ovaj model omogućava državama, organizacijama i pojedincima koje doista žele pomoći onima kojima je to potrebno da to učine bez ugrožavanja vlastite kulturne baštine.

CitizenGO je zahvaljujući našim podupirateljima aktivno uključen u pomoći progonjenim kršćanima i drugim vjerskim zajednicama. Prije početka konferencije član našeg tima, Eduard Pröls, posjetio je Irak kako bi predao dio donacija koje nismo mogli dostaviti drukčije zbog tehničkih razloga. Pričao nam je o projektima koje je CitizenGO započeo u suradnji s lokalnom organizacijom Nisha:

  • bušenje bunara za pitku vodu Ain Bakra
  • pomoć stanovnicima Meroge, jednog od najudaljenijih kršćanskih sela u Kurdistanu, smještenom u dolini Nahla na sjeveru Kurdistana. U selu živi 100 osoba, od čega je 20-ero djece školske dobi. Jedini prihod im je poljoprivreda.
Govorio nam je i o mjestima kao Tel Esqof i Bashiqa, koje je CitizenGO tim posjetio ove godine. Vraćaju se normalnom životu. U Bashiqi se susreo i s obitelji Jezida koji su se u travnju vratili u svoj potpuno uništeni dom. Na našu veliku radost on danas izgleda potpuno drukčije:

Zahvaljujući Vama i osobama koje nas podupiru nastavit ćemo raditi na obrani vjerskih sloboda i prikupljanju pomoći za progonjene, za najpotrebnije.

Svako dobro,

Ana Marija, Eduard, Eszter, Marta, Scott i cijeli CItizenGO tim

P.S. Jeste li nas već lajkali na Facebooku? Ako ne možete to učiniti odmah https://www.facebook.com/CitizenGOhr/

 

Hrvatsko nebo 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)