Ostali mu dužni : Sokol Marić u predstečaju zbog Agrokora

Vrijeme:2 min, 26 sec

 

Osim toga, navodi se da je Sokol Marić u zadnja dva – tri mjeseca izgubio ugovore u vrijednosti od oko 80 milijuna kuna, pa se u 2018. pretpostavlja ukupni gubitak prihoda od oko 100 milijuna kuna

Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje kojim se otvara predstečajni postupak nad Sokol Marić d..o.o, najvećom hrvatskom zaštitarskom tvrtkom kojoj je direktor Zlatko Marić, te poziva vjerovnike da do kraja listopada prijave svoje tražbine od tvrtke koja je u ovoj godini prijavila iznos ukupnog duga povećan za čak 142 milijuna kuna ”temeljem mjenica iz faktoring poslova s Agrokorom/Konzumom”.

Prijedlog za pokretanje predstečajnog postupka podnio je sam dužnik, a u priloženom planu restrukturiranja Sokol Marić d.o.o. ističe se kako je “dodatni element prijeteće nelikvidnosti posljedica nedavnih objava poslovnih rezultata Agrokora u 2015. i 2016. na osnovi kojih se pretpostavlja realni otpis potraživanja od Agrokora u iznosu do 70 posto”.

Na temelju te pretpostavke Sokol Marić d.o.o ostaje izložen po regresnim pravima i povezanim kreditnim linijama, a postojeće obveze premašuju potraživanja za 62 milijuna kuna.

Osim toga, navodi se da je Sokol Marić u zadnja dva – tri mjeseca izgubio ugovore u vrijednosti od oko 80 milijuna kuna, pa se u 2018. pretpostavlja ukupni gubitak prihoda od oko 100 milijuna kuna.

“Uslijed rasta zaduženosti, prvenstveno kroz mjenice s regresnim pravom i povezane kreditne linije ugovorene u 2017.  i očekivanih otpisa potraživanja od Agrokora u razini do 70 posto, Društvo dolazi u situaciju manjka likvidnosti od preko 62 milijuna kuna te time prijeteće nesposobnosti za plaćanje”.

“Na osnovi navedene prijetnje nesposobnosti za plaćanje te zbog dodatnih elementa pada prihoda i očekivanog rasta troškova, kao i rizika blokade računa, Društvo je s glavnim ciljem očuvanja velikog broja radnih mjesta i svojih strateških korisnika usluga primorano pokrenuti predstečajni postupak”, ističe Sokol Marić.

No, trenutna profitabilnost tvrtke narušena je i “pomanjkanjem radne snage te time pritiskom na rast plaća i troškova rada, bez mogućnosti povećanja cijena usluga uslijed velike konkurencije na hrvatskom tržištu”, kao i “konstantnim uvođenjem novih standarda, opreme tehničke i fizičke zaštite te certifikacije zaštitarskih djelatnika”, što pridonosi rastu ukupnih troškova i dodatnom smanjivanju profitabilnost u idućim godinama.

Kako se ističe u planu restrukturiranja, Sokol Marić d.o.o. osnovano je 1991. u Zagrebu, a danas je jedini osnivač Zlatko Marić. Tvrtka je najveće privatno zaštitarsko društvo u  Hrvatskoj, koje u trenutno zapošljava otprilike 2000 radnika, a među korisnicima je i veliki  broj novčarskih institucija. Mrežom od devet podružnica Sokol Marić je operativno obuhvaćao cijeli prostor Hrvatske.

“Društvo je uredno izvršavalo sve svoje zakonske, porezne i druge obveze. Sve do problema nastalih kao posljedica situacije u koncernu Agrokor, odnosno njegovim povezanim društvima, posebno u Konzumu d.d., Društvo nije imalo nikad nikakvih problema u financijskom poslovanju”, zaključuje se u planu restrukturiranja.

Ročište za ispitivanje tražbina vjerovnika Sokol Marića zakazano je za 6. prosinca na zagrebačkom Trgovačkom sudu.

 

HINA/24Sata.hr/https://www.24sata.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori